Sarkaņu amatu skolā aktīva rosība

iesūtīts: 2016.03.15 10:18
Sarkaņu amatu skola tika atklāta pagājušā gada 8.novembrī bijušajās pamatskolas ēkā. 2.stāva telpās aktīvi darbojas aptuveni 30 audējas un rokdarbnieces no Madonas, Sarkaņu, Aronas un Dzelzavas pagasta, Cesvaines un Ērgļiem, savukārt pirmajā stāvā- klūdziņu pinēji un galdniecības meistars.

Aust gribētāju rīcībā pašlaik ir 9 (vienas bibliotēkas ēkā) dažādu lielumu un tehniku stelles, vienas no tām ir reti sastopamās P. Viļumsona stelles, kuras 2014. gada vasaras sākumā Madonas novada pašvaldība iegādājās par 2000 eiro. Stelles ir vairāk nekā 100 gadu vecas, taču iepriekšējā saimniece par tām pienācīgi gādājusi, tāpēc tās ir saglabājušās darba kārtībā. Uz amatu skolas stellēm tiek austas gan biezas segas un pirts dvieļi, gan krāsaini brunču audumi un smalkas linu šalles. Lai arī pati aušana ir gana laikietilpīga nodarbe, visvairāk laika prasa materiālu sagatavošanas un audekla iekārtošanas darbs.

Vienā no telpām atrodas arī rokdarbu istaba, kurā var nodarboties gan ar tamborēšanu, adīšanu, šūšanu, izšūšanu, knipelēšanu un citām nodarbēm. Vēl pietrūkstot pastalu meistara un rotkaļa, tāpat gribētos jaunu mehānisko adāmmašīnu, stāsta rokdarbniece Vanda Podiņa. Tautas daiļamata meistare un aušanas pulciņa vadītāja Inese Mailīte stāsta, ka radusies ideja par jaunu Viļumsona steļļu izgatavošanu, ko varētu realizēt jomas zinātājs Ģirts Ozols.

Turpat blakus atrodas arī Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājums- vairāk nekā 4000 etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu kolekcija, kas no krātuves Valdemāra ielā uz jaunajām telpām pārvesta pagājušā gada rudenī. Kā atklāj aušanas entuziaste Inese Mailīte, šis varētu būt interesants tūrisma un apskates objekts kā vietējiem, tā novada visiem.

 

Nodarbības notiek piektdienās:

Aušana no plkst.11.00-18.00 (Inese Mailīte, +371 27 066 878)

Rokdarbi no plkst.11.00-18.00 (Vanda Podiņa, +371 26 987 948)

 

Amatu skola piedalīsies arī pasākumā „Satiec savu meistaru” no 1.-2.aprīlim. Vairāk informācijas šeit http://www.satiecsavumeistaru.lv/ . Tāpat Amatu skola apmeklētajiem būs pieejama Muzeju naktī, kas šogad notiks 21.maijā.

Informāciju apkopoja Edīte Miķelsone

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums