Andri Ezeriņu pieminot

iesūtīts: 2016.03.01 08:23
Es mācēju danci vest līkumiņu līkumiem. Es varēju vieglu soli kā riteni ritināt …

Andris Ezeriņš

1947. gada 30. decembris – 2016. gada 28. februāris      

Deju skolotājs un horeogrāfs ANDRIS EZERIŅŠ dzimis Madonā 1947. gada 30. decembrī. Mācījies Madonas 1. vidusskolā un Cesvaines internātskolā. Absolvējis Rīgas 22. profesionāltehnisko arodskolu, iegūstot kuģu remonta un būves specialitāti. Pēc tam mācības Madonas vakarskolā apvienojis ar muzicēšanu, dejošanu, sportu – īpaši kalnu un distanču slēpošanu un basketbolu –, kā arī ūdenslīdēja darbu glābšanas stacijā Madonā. Pēc Latvijas Valsts Fiziskās kultūras institūta absolvēšanas strādājis par sporta skolotāju Lubānas vidusskolā no 1976. līdz 1990. gadam. 12 gadus dejojis TDA „Vidzeme” skolotājas Dzidras Rubenes vadībā.

No 1976. gada Andris Ezeriņš strādājis ar tautas deju kolektīviem Lubānā, kur 1986. gadā izcīnīts Tautas deju ansambļa „Lubāna” goda nosaukums.  No 1989. gada Tautas deju ansambļa „Vidzeme” mākslinieciskais vadītājs. 1993. un 1998. gadā bijis Latvijas Deju svētku virsvadītājs dejām  „Saules deja”, „Leivēris” un „Lai tā būda rūc”. Viņš radījis vairāk nekā 20 latviešu dejas, un deja „Leivēris” pirmā ieguvusi balvu „Populārākā deja Latvijā”. 2013. gada Latvijas Dziesmu un deju svētkos bijis goda virsvadītājs. Nenovērtējams ir Andra Ezeriņa devums Madonas rajona deju kolektīvu attīstībā kā skolēnu un pieaugušo deju kolektīvu virsvadītājam un daudzu Madonas rajona dziesmu un deju svētku koncertu mākslinieciskajam vadītājam.

Dejotāju un kolēģu atmiņā viņš paliks ar savu vienkāršību, patiesumu cilvēku attiecībās, pozitīvu humora dzirksti, allaž kādu stāstu par patiesu un interesantu dzīves atgadījumu, īsta latvieša pamatīgumu un spēku. Viņa dejas caurstrāvo dzīvesprieks, vienkāršība, savstarpējās attiecībās izceļot sievišķīgu skaistumu meitenēs un vīrišķīgu brašumu puišos. Ar to viņš savus deju kolektīvus prata darīt atšķirīgus un izcelt starp pārējiem Latvijas kolektīviem.

Andris mācēja katrā dejā ieraudzīt ko īpašu, atrast un pasniegt dejas galveno domu, spēja uzrunāt visdažādākos skatītājus, neatlaidīgi pastāvot par savu pārliecību, kaut ne vienmēr tā saskanēja ar dejas horeogrāfa sākotnējo ieceri. Viņa radītās dejas ir sulīgas un tautā mīlētas. Paldies par viņa milzīgo darbu un ieguldījumu! Atmiņas par savu „Šefu” dejotāji un darbabiedri saglabās patiesā sirsnīgā piemiņā.

Atvadīšanās norisināsies sestdien, 5. martā, Madonas pilsētas kultūras namā no pulksten 11.00.

Pulksten 12.00 kopīgs atvadu brīdis, pēc kura Andri Ezeriņu guldīsim Madonas pilsētas kapos.

Skumju brīdī  esam kopā ar Andra Ezeriņa ģimeni un tuviniekiem,

Madonas pilsētas kultūras nama kolektīvs, pašreizējie un bijušie dejotāji.

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums