Uz saulgriežu svētkiem "Jāņuguns ziedos" atskatoties

iesūtīts: 2014.07.01 14:42
21.jūnijā Madonas novada Sarkaņu pagasta atpūtas kompleksā "Rēķu kalns" visas dienas garumā ritēja saulgriežu pasākums "Jāņuguns ziedos", kurā visiem interesentiem bija iespēja gan pašiem līdzdarboties, gan būt vienkārši skatītājiem.

No rīta puses, līdz pat vēlai pēcpusdienai jāņuguni darināja "Madonas amatniecības biedrības" meistari Māris Dolbe, Ivars Zadaržnajs un Ivars Počs. Jāņuguns tika darināta pēc guļbūves principa un tās tapšanas gaitu varēja vērot ikviens, tāpat saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Meistari ne vien praktiski darbojas, bet ir izzinājuši mūsu senču tradīcijas, kas papildina uguns rituālu.

Floristikas radošajā darbnīcā tapa galvasrotas un oriģināli svētku pušķi, kas gatavoti no jāņuzālēm. Tās pagatavot palīdzēja un padomus sniedza Valentīna Gailīte.

Tuvojoties saulrietam uz svētku ieskaņu koncertu aicināja Sarkaņu amatiermākslas kolektīvi-deju kolektīvi “Resgaļi”, “Labākie gadi”, “Senči”, jauktais vokālais ansamblis “Rondo”, folkloras kopa “Libe” un viesi vokālais ansamblis “Variants”  no Dzelzavas un Madonas KN folkloras kopa “Vērtumnieki”. Koncerta noslēgumā tika iedegta simgoliska lāpa, ar kuru tika iedegta jāņuguns.

Mazliet pasildījušies pie iedegtās uguns pasākuma apmeklētāji pamazām virzījās un kalna pakāji, kur viena pēc otras iedegās mākslinieku Kārļa Īles, Maijas Puncules, Gundara Kozlovska, Donata Mockus, Armanda Vecvanaga un Māra Gaiļa veidotās ugunsskulptūras, kuru degšanu papildināja etnogrāfiskās kokles skaņas un liezerietes Zanes Imšas izjustais dziedājums.

Neskatoties uz vēso vakaru, pasākumu apmeklēja ap divi tūkstoši apmeklētāju no tuvākas un tālākas apkārtnes, kas nesteidzoties baudīja vasaras saulgriežu vakaru, kas neraksturīgi šī gada jūnijam lutināja ar skaidru un saulainu laiku.

Pasākumu atbalstīja: Madonas novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonda “Vidzemes kultūras programma”, SIA "Damaksnis", atpūtas komplekss "Rēķu kalns" un Drozdovu ģimene Sarkaņos.

 Paldies fotomāksliniekiem Aināram Rubenam un Indrai Veipai par skaistajām fotogrāfijām!

Projekta vadītaja, TN "Kalnagravas" direktore Valda Kļaviņa

 

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums