26. reizi notiek mūzikas izglītības pasākums Ģitāristu sesija

iesūtīts: 2024.10.21 11:17
Šogad, no 22. oktobra līdz 25. oktobrim Madonā jau 26. reizi notiks mūzikas izglītības pasākums Ģitāristu sesija. Sākot ar 1998. gadu, Ģitāristu sesijā ir piedalījušies 1699 dalībnieki no visas Latvijas, no kuriem daudzi ir izveidojuši savas muzikālās karjeras, spēlē grupās un ir atdzīti profesionāļi. Muzicēt, iegūt pieredzi un zināšanas ir aicināti vokālisti, ģitāristi, basģitāristi, bundzinieki, koklētāji un ukulelisti. Sesijas nodarbības un meistarklases vadīs pieredzējuši Latvijas mūziķi. Pasākums noslēgsies ar koncertu Madonas kultūras centrā ar dalībnieku un meistaru priekšnesumiem.

 



Otrdien, 22. oktobrī, plkst. 19.30
 – ģitārists Gints Smukais; Egils Leimanis un trio AVOTS – folk fusion

Egils Leimanis ir akustiskās ģitāras skolotājs Ģitāristu sesijā jau 10 gadus, Egils šoreiz ir sasparojies un Madonā atrādīs savu instrumentālās mūzikas projektu trīs domubiedru sastāvā. Trio Avots dibināts 2024. gadā, muzicēšana rīdziniekiem šajā stilā sagādā prieku, mēģinājumi notiek Āgenskalnā. Grupai Avots tuvākais mērķis ir ierakstīt kvalitatīvu instrumentālās mūzikas albūmu. Egila Leimaņa kompozīcijas trio Avots izpildījumā dzirdēsim Madonas kultūras centrā 22. oktobrī.

Trio Avots muzicē:
Egils Leimanis - ģitāra, vokāls
Kristaps Strods - bass
Leonards Vīksne - bungas

Biļešu iegāde - ŠEIT.

 

Trešdien, 23. oktobrī, plkst. 19.30 - Ainars Virga hard jam, Līvu dziesmas dzied Jānis Drēģeris

Leģendārais Liepājas rokmūziķis Ainars Virga ir ne tikai viens no labākajiem ģitāristiem Latvijā, bet arī daudzu dziesmu mūzikas un tekstu autors. Mūziķa gaitas uzsācis 12 gadu vecumā. 1984. gadā grupas “Neptūns” sastāvā pirmo reizi tika atzīts par labāko ģitāristu Latvijas Padomju Republikā. Kopš 1984. gada kļūst par grupas “Līvi” līderi. Pašlaik Ainars Virga aktīvi strādā pie šī gada valsts svētku lielkoncerta programmas, kas notiks 17. novembrī Arēnā Rīga.

Ainara izteiksmes veids mūzikā un ģitārspēles maniere ir spilgts hard & heay paraugs Latvijas rokmūzikā. Virga Ģitāristu sesijā Madonā ir piekritis sniegt meistarklases un vadīt improvizācijas vakaru - hard jam, kurš šādā salikumā Latvijā notiks pirmo reizi. Koncertā Ainara dziesmas dziedās talantīgais power singing balss īpašnieks Jānis Drēģeris no grupas Opus Pro. Hard rock „džemā” vēlmi improvizēt ir izteikuši spilgti ģitāristi un mūziķi – Egils Leimanis, Patriks Laus, Artis Gāga, Gregs, Arturs Zemnieks, Sergejs Bogdanovs, Jānis Valters, Gustavs Stradiņs, Maikls Drobins un citi. Pasākums solās būt neordinārs, neviens nezin kā tas noritēs, mūziķi viens otru redzēs pirmo reizi, zālē varētu būt skaļi. Katrā ziņā sākumā tiks izpildīti Līvu hiti, kurus tauta dziedās līdzi. Turpinājumā - dziesmu saraksts, mirkļa piedāvātas harmonijas, populāru ģitārrifu interpretācija, blūza balādes un gatavība ikvienam mūziķim sarunāties hard rock manierē šeit ir sagaidāma. Pieredzes bagātajam Hard Jam diriģentam, Ainaram Virgam, tā būs interesanta pieredze un izaicinājums, bet Ģitāristu sesijas dalībnieki baudīs klātbūtni spilgtai rokmūzikas paraugstundai.

Muzikāls jēdziens - jamsession radās vairāk kā pirms 100 gadiem Amerikā, kad melnādainais strādnieks vārdā James pie sevis saaicināja kaimiņus un draugus pēc darba cukurniedru plantācijas brīvi uzmuzicēt. Latvijā to varētu saukt par vakarēšanu.

No wikipedia - Džemsesija ir samērā neformāls muzikāls notikums, process kurā mūziķi, parasti instrumentālisti, spēlē improvizētus solo, dziesmas un akordu progresijas . Džemošana nozīmē improvizēt mūziku bez rūpīgas sagatavošanās vai iepriekš noteiktiem aranžējumiem .Viens avots frāzei "jam session" radās 20. gadsimta 20. gados, kad baltie un melnādainie mūziķi pulcējās Ņujorkā, kura bija slavena ar saviem džema sesijām. Jam sesijas bija auglīga tikšanās vieta un izmēģinājuma vieta arī tādām augstām matērijām, kā saksofonists Čārlijs Pārkers un trompetists Dizijs Gilespijs uc. Solisti centās neatpalikt viens no otra un pārspēt viens otru improvizācijas prasmēs.

Improvizācijas rokmūzikā! Tā kā 60. gados un 70. gadu sākumā rokmūziķu instrumentālās prasmes uzlabojās, brīvā improvizācija uz skatuves kļuva arī par parastu rokmūzikas iezīmi! Tādas grupas kā Pink Floyd , Cream , The Rolling Stones , Jimi Hendrix Experience , Deep Purple , The Who , the Grateful Dead , AC/DC , Led Zeppelin, Santana un citas veidoja dzīvas improvizētas izrādes, kas varēja ilgt 10 un pat 20 minūtes.


Biļešu iegāde - ŠEIT.

 

Ceturtdien, 24. oktobrī, plkst. 19.30  „Emilija un draugi” - konkursa X faktors uzvarētāja; Sub Scriptum – indie rock

Emilija (Emilija Bērziņa) ir šova “X Faktors” piektās sezonas uzvarētāja. Pēc uzvaras mūziķe paguvusi koncertēt lielākajos vasaras koncertos Latvijā - Holi festivālā, 3. Lielajā koncertā Mežaparkā. Emīlija ar grupu ir uzstājusies akustiskajos koncertos Siguldā un Valmierā, vairākos pilsētas svētkos, kā arī sirsnīgos apbalvošanas un labdarības pasākumos.

Emilija ir sākusi uzstāties ar grupu, ar superīgiem mūziķiem – Patriku Laus (ģitāra), Zigmāru Valteru (bungas) un Jonatanu Medni (bass). Spilgtā soliste priecājas un jūt, ka izveidotā grupa Emilija palīdz dziesmas izpildīt jaudīgāk. Puišu “aizmugure” iedvesmo katru Emīlijas skaņdarbu un dziesmu, kura nonāk pie klausītājiem dzīvā izpildījumā.

Sub Scriptum ir latviešu indī rokgrupa, kas aktīvi koncertē un piedalās dažādos oriģinālos mūzikas projektos kopš 2017. gada. Grupa ir spēlējusi dažādos Latvijas pilsētas svētkos, koncertos un festivālos. Grupas Sub Scriptum līderis Kristers Rudzītis stāsta: „Savas gaitas esam sākuši Madonā sākotnēji kā Punk Rock grupa, attīstoties nonācām līdz Sub Scriptum. Paldies arī Ģitāristu sesijai, kurā visi savulaik esam piedalījušies. Madonas pasākumā esam satikuši spilgtus mūziķus, kuri mūs ir motivējuši turpmākajos darbības gados.”

Grupā muzicē:
Kristers Rudzītis – vokāls
Maikls Drobins - bass
Alvis Kozuls - ģitāra
Armanda Runcis - bungas

Sadarbībā ar Kasparu Ansonu un Jāni Aišpuru 2023. gada sākumā tika izdots mini albums "Mīlestības". Grupai iznācis arī starptautisks singls "Sweet Screens", kas iekarojis Londonas radio, kā arī bieži skanējis Latvijā Radio SWH, STAR FM un Radio TEV. Singls pārsteidzis sekotājus ar lielisku krāsainu video. Sub Scriptum 2024. gadu iesāk jaudīgi, piesakot jauno singlu “Ievēlies” un paziņo par unikālu projektu – pop up ierakstu studiju “Sub Būris”. Projekta laikā iepirkšanās centrā “Akropole Alfa” grupa izveido caurspīdīgu ierakstu studiju un apmeklētāju klātbūtnē, producenta Kaspara Ansona vadībā, ieraksta EP albumu kopā ar tādiem Latvijā zināmiem mūziķiem kā Andrejs Osokins, OZOLS un Nils Īle. Tas ir vēl nebijis notikums Latvijas mūzikas industrijā!


Biļešu iegāde - ŠEIT.

 

Sesija ir radoši vērsta mūzikas virzienā, tiks sacerēts un iestudēts oriģināls kopdarbs noslēguma koncertam, kuru izpildīs apvienotais dalībnieku un meistaru orķestris!

Noslēguma koncerts FINAL SHOWCASE
 notiks Madonas novada kultūras centrā 25. oktobrī plkst. 17.00. 

Biļešu iegāde - ŠEIT.


















Informācija par pilno programmu, par pieteikšanos - Ģitāristu sesijas Facebook lapā. 
Ģitāristu sesijas organizators - Imants Pulkstenis, 
e-pasts: imantspulkstenis@madona.lv / tālr. 29411619.
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums