Cesvaines pils piedāvā jaunas rudens sezonas izstādes

iesūtīts: 2024.09.20 19:09
No septembra mēneša Cesvaines pilī ir skatāmas divas jaunas izstādes “TĒLI un ATSPULGI” un pils krājuma izstāde “105 VĒSTULES”.

Izstāde “TĒLI un ATSPULGI” ir skatāma Cesvaines pils Kundzes istabā. Izstādes stāsts ir par sievišķību un skaistumu, liekot apmeklētājiem uz to palūkoties no pavisam cita skatu punkta.

Par TĒLIEM izstādē parūpējusies tērpu kolekcijas autore Nadežda Ignatāne. Ikdienā viņa strādā par Rīgas modes muzeja tērpu restauratori. Tehniskie ģērbēji un restauratori, kas sagatavo manekenus un tērpus izstādēm, redz eksponātus tā, kā tos redz reti kurš cits – neviens piegriezuma noslēpums, neviena slepena kabatiņa, neviena vīle nepaliek nepamanīta. Aizrautība, ar kādu tērpu niansēs iedziļinās Nadežda Ignatāne, ir patiesi fascinējoša. Viņa ir restaurējusi daudzu pasaulē pazīstamu modes namu dizaineru tērpus, kā arī senus tērpus no dažādām kolekcijām.

Restauratore aktīvi piedalās Rīgas sabiedriskajā dzīvē, jau vairāk kā 10 gadus viņa ir viena no ar Šerloku Holmsu saistīto pasākumu organizatoriem. Šo un citu pasākumu laikā Nadežda labprāt padalās ar vēsturiskajiem tērpiem no viņai piederošās kolekcijas, ko nosaukusi par “Hadson” garderobi.  Tā ir Nadeždas vairāk kā 15 gadu darbs un lepnums, kas arī skatāms šajā izstādē.

Savukārt, tēlu ATSPULGUS radīs Ilonas Jahimovičas seno  spogulīšu kolekcija. Spogulis, kas ir šķietami vienkārša lietiņa, senatnē neatņemama dāmas buduāra sastāvdaļa, neapšaubāmi sevī glabā daudzu priecīgu un skumju acu atspulgus... Cik gan daudz šie spogulīši ir piedzīvojuši – gan romantiskus mirkļus, pucējoties pirms tikšanās ar mīļoto, gan vērojot daudzu  skaistuļu likteņus.

Spogulis vienmēr ir bijis un paliks dāmu labākais draugs un neapšaubāmi liek mums aktīvi sekot savam izskatam, jo tā gribas, lai atspulgs tajā mūs iepriecina! Senatnē smalko dāmu rociņās greznojās patiesi izcili, mākslinieku radīti dizaina darbi, kuri iepriecinātu arī ne vienu vien mūsdienu sievieti. Populārās radio un televīzijas žurnālistes Ilonas Jahimovičas kolekcijas spogulīši rotāti ar emalju, smalkiem zīmējumiem, herbārijiem un pat īstiem tauriņiem.

Kolekciju papildina arī porcelāna figūriņas, senas atklātnītes un litogrāfijas.

Izstāde apmeklētājiem būs skatāma līdz 1.decembrim.

 

Savukārt no 15. septembra, kas ir Cesvaines vidusskolas dibināšanas datums, skolas laika ēdamzālē ir apskatāma izstāde “105 VĒSTULES”, kas veidota kā vēstījums, lai ļautu pilnīgāk sajust skolas gaitas Cesvaines vidusskolā atzīmējot tās 105. dibināšanas gadadienu.

Skolas laiks Cesvaines pilī ir bijis emocijām bagātākais laiks, tāpēc izstādē uzsvars vairāk tiek likt tieši uz emocionālo saikni starp skolēnu, skolotāju un skolu dažādos laikos, eksponējot nelielu skaitu Cesvaines pils krājumā un Cesvaines vidusskolas krājumā esošā liecības par skolas gaitām Cesvaines vidusskolā.

Izstāde apmeklētājiem būs skatāma līdz 2025.gada 1.janvārim.

Atgādinām, ka jau pavisam drīz - 26.oktobrī, norisināsies ikgadēja Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizētā “Leģendu nakts”. Arī Cesvaines pils leģendām apvītā gaisotnē gaidīs ciemos kultūras mantojuma cienītājus.


Kultūras un mākslas apvītā gaisotnē priecāsimies par rudens krāšņumu Cesvainē!

 


Linda Vizuma

Cesvaines pils vadītāja

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums