.

Junijā - Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā

iesūtīts: 2024.06.04 14:53
Izstāžu un pasākumu piedāvājums jūnijā.

IZSTĀDES

Lielās zāles

No 25. maija līdz 14. jūlijam – “Blakus” Baiba Dumpe, Einārs Dumpis, Inese Jakobi

Tekstilmāksla un keramika, tās ir mākslas jomas, kas pārstāvētas novadnieku – tekstilmākslinieces Ineses Jakobi un keramiķu Baibas un Eināra Dumpju kopizstādē “Blakus”.

Visi trīs mākslinieki Madonas muzeja apmeklētājiem ir zināmi, viņu radītie mākslas darbi redzēti gan Vidzemes mākslinieku darbu izstādē, gan personālizstādēs. Inese Jakobi strādā ar tekstilijām, tie ir materiāli, kas ir ar savu vēsturi,  viņas darbi top no kādreiz iekārotiem, lietotiem, tad izmestiem kā vairs nederīgiem ražojumiem. Katru mākslas darbu māksliniece veido tikai ar rokām, jo uzskata, ka darba procesam ir sava nozīme, savs stāsts. Keramiķi Baiba un Einārs Dumpji strādā ar mālu, viņu darbos redzamas Vidzemes podniecības tradīcijas. Tas ir stāsts par abu keramiķu radošumu, personību kolorītu un rūpīgi krātajām zināšanām par podniecības vēstures liecībām.


Izstāžu zāles Mazā zāle

No 7. jūnija līdz 28. jūlijam – Madona fotogrāfu acīm

Jūnijs ir Madonas pilsētas svētku mēnesis un 2024.gadā atzīmējam 98. Madonas kā pilsētas dzimšanas dienu. Kādu Madonu redz tās iedzīvotāji, fotogrāfi, ceļotāji, pilsētas viesi? Kādu piesaista pilsētas reljefs ar skaistajām zaļvietām, kādu citu uzrunā t.s. Liktens ēkas Blaumaņa ielā, vēl kādu citu – Saieta laukums un rosībatajā, kad notiek tirgošanās un svētku svinēšana. Katram ir sava Madona un katrs to redz savādāk, tādēļ šaja izstādē būs skatāmi dažādu fotogrāfu (gan profesionālu, kad ikdienas) noķertie fotomirkļi ar Madonu sadzīvē, celtnēs, ielās, notikumos, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā.

Izstādes atklāšana pilsētas svētku ietvaros 7. jūnijā  | 17.00


Pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija”

Ekspozīcija “Novada arheoloģija” apmeklētājus iepazīstina ar Madonas apkārtni no senāka laika posma pirms 10 000 gadu, kad Latvijas teritorijā ienāca pirmie iedzīvotāji līdz 17.gadsimtam, kad Latvijas teritorijā pastāvīgi notika dažādu varu maiņas. Ekspozīcijā aplūkojami akmens un kaula rīki, kas vēsta par pašu senāko laiku, bronzas rotaslietas un metāla darbarīki un rotaslietas, senlietas no Madonas apkārtnē esošajām ezermītnēm, kā arī arheoloģiskie priekšmeti no Madonas senkapiem.

Mansardā

Jūnijā – “Jaunieguvumi Madonas muzeja krājumā”

Kā priekšmets vai dokuments nokļūst muzeja krājumā? Kā tas kļūst par krājuma vienību, ko muzeja speciālisti pēta, glabā un izmanto, lai runātu par vēsturi un tagadni? Ik gadu par krājuma vienībām kļūst priekšmeti un dokumenti, ko atnes kāds apmeklētājs, vai arī tas tiek atrasts vai iepirkts (tas gan notiek ļoti reti), priekšmeti tie iegūti kā dāvinājums vai kādā mērķtiecīgi veiktā ekspedīcijā. Šoreiz vēlamies atskatīties uz muzeja jaunieguvumiem, kas papildinājuši krājumu laikā no 2019.gada līdz šai dienai. Papildinātas ir visas krājuma kolekcijas: dokumenti, etnogrāfijas un sadzīves priekšmeti, tekstilijas, tēlotājmāksla, arheoloģija, fotogrāfijas un fotonegatīvu kolekcija, grāmatas, bonistika, numismātika un monētu kolekcija, parādot dažādu periodu vēsturiskos notikumus un laiku Madonas novadā, kontekstā ar Latvijas un pasaules notikumiem.

Izstāde ir kā pateicība iedzīvotājiem, kuri šajos gados papildinājuši muzeja krājumu, vēloties, lai liecības par mūsu mantojumu tiek saglabātas nākamajām paaudzēm.


Foajē

No 25. maija – Māla krūzes stāsts. Māla trauki no muzeja krājuma

Turpinām ielūkoties muzeja krājumā. Šoreiz esam atlasījuši un izcēluši gaismā māla krūzes (krūkas). Krūkas bija īpaši populāri trauki visos laikos, kurus izmantoja dažādu šķidrumu ieliešanai un uzglabāšanai. Piena, alus un ūdens krūkas, darinātas dažādos laikos un stilos, bija katra saimes galda neatņemamā sastāvdaļa. Muzeja krājumā nonākušās krūkas iegūtas dažādos novada pagastos. Tās ir darinātas gan keramikas kombinātos, gan izcilo novada keramiķu rokām 20. un 21. gs. Dažus eksemplārus muzejam ir dāvinājuši arī citu novadu keramiķi.


Līdz 10. jūnijam – Mums jābūt stipriem – mums jābūt vienotiem. 15. maija apvērsumam – 90

Šogad aprit 90 gadi kopš 1934.gada 15.maija Kārļa Ulmaņa apvērsuma. Notikums, kas vēsturnieku aprindās tiek vērtēts pretrunīgi. 15. maija apvērsums noslēdza demokrātijas un parlamentārisma posmu Latvijā starpkaru periodā. Latvijā bija atlaists parlaments, apturēta Satversmes darbība un, pateicoties izņēmuma stāvoklim, valdības rokās atradās praktiski neierobežota vara. Bet kāda bija situācija, kas ietekmēja apvērsuma ideju un, vai apvērsuma norise bija jūtama Madonas pusē? Izstāde, kurā galvenie liecinieki ir fotogrāfijas un dokumenti.


Līdz 9. jūnijam – Kārļa Ķeirāna drukātava Madonā

Šogad aprit 145 gadi, kopš dzimis ilggadīgais tipogrāfijas īpašnieks Kārlis Ķeirāns (1879 – 1973). Savukārt drukātavu viņš atvēra pirms 115 gadiem.  20.gs. 20. – 30. gados K.Ķeirāns Madonā vadīja tipogrāfiju, turēja viesnīcu ( kā reklāmās minēja - „Madonas centrālviesnīca", Vienības ielā Nr. 4, ar K. Keirāna II šķiras restorānu).

Kārli Ķeirānu raksturo daudzpusīga sabiedriskā darbība: viņš bija Biržu Izglītības biedrības īstenais biedrs, darbojās krājaizdevu sabiedrībā (kredītsabiedrībā), arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībā. 1937. gadā viņu ievēlēja Madonas ģimnāzijas padomē.

  PASĀKUMI

6. jūnijā | 13.00 – 18.00 Meistarklase “Madonas muzejs 2035”, darbnīca jauniešiem mākslinieces Rūtas Jumītes vadībā “Madonas muzejs rīt”

7. - 9.jūnijs ­Madonas pilsētas svētki, izstāžu apskate Madonas muzejā bez maksas

7. jūnijā | 17.00 Izstādes “Madona fotogrāfu acīm” atklāšana, tikšanās ar fotogrāfiju autoriem

14. jūnijā | 12.00 Tikšanās ar Madonas novada politiski represēto apvienības biedriem, atceroties 1941.gada 14.jūnija deportācijas.

‌‌
Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve Sarkaņu pamatskolā

Jūnijā – “Sargiet savu latviešu biti” / Fr.Galenieks/

Izstāde veltīta biškopības vēsturei un tradīcijām Madonas novadā, laika periodā no 20.gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām.

Jūnijā
  • ‌Kurpnieki. Darba rīki. Apavi. 
  • ‌Valdis Breģis (1928-2011). Diriģents, komponists un pedagogs. 
  • ‌Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Profesors Aleksandrs Bieziņš - bērnu ķirurgs, traumatalogs, ortopēds.

‌Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu atklātā krājuma kolekcijas: 
  • ‌Amatniecības darba rīku kolekcija;
  • ‌Mēbeļu un sadzīves priekšmetu kolekcija; 
  • ‌19.gadsimta beigu un 20.gadsimta dzīvojamo istabu iekārtojums;
  • ‌Tradicionālās tvertnes un mēri;
  • ‌vilnas un linu apstrādes rīki.


‌Ekspozīcija, kas veltīta Madonas novadniekiem – rakstnieka Viktora Eglīša dzimtai, aktrisei Olgai Dreģei, komponistam un kordiriģentam Valdim Breģim, muzikologam Jēkabam Vītoliņam.

Krājuma apskate individuālajiem apmeklētājiem ir BEZMAKSAS, skolēnu grupai – 3.00EUR, pieaugušo grupai – 5.00 EUR! Ekskursija uz atklāto krājumu jāpiesaka iepriekš, zvanot uz tālr. 26579716 vai 20221997


Haralda Medņa kultūrizglītības centrs “Dziesmusvētku skola”

Jūnijā – Ingemāra Vektera fotogrāfiju izstāde.

Pastāvīgā ekspozīcija “Haralds Mednis”

Apmeklētāji šeit var iepazīties ar kordiriģenta Haralda Medņa (1906-2000) dzīvi, iespaidiem un iedvesmas avotiem, mīlestību pret dziesmu, kā arī sajust Dziesmu svētku burvību, klausīties kora dziesmu repertuāru, izmēģināt diriģēšanas prasmi un iejusties diriģenta tēlā, atskatīties uz Dziesmu svētku vēsturi un, protams, nekautrēties un visiem par prieku arī ko uzdziedāt.

Vienā no ekspozīcijas telpām atrodas “Dziesmusvētku skapis”, kur apkopoti Dziesmu svētku materiāli, atmiņas un dziesmas. “Dziesmusvētku skolas” mērķis ir atdzīvināt šo vēstures apvīto vietu, lai tā pulcētu visa vecuma interesentus no Latvijas un visas pasaules, izglītojot un iepazīstinot ar tik bagāto, iedvesmojošo kormūzikas, dziesmu un deju svētku kultūras mantojumu. Priecāsimies, ja mums uzdāvināsiet savas Dziesmu svētku piemiņas lietas (dziesmu grāmatas un nozīmītes).


Vairāk informācijas:

Madonas muzeja Izstāžu zāles: 64823844, 29418187 vai rakstot uz e-pastu: zane.grinvalde@madona.lv.

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve - krājuma glabātāja Inese Sudāre, tālr. 26579716

H.Medņa “Dziesmusvētku skola”, vadītāja Santa Jaujeniece, tālr. 28080668, e-pasts: santa.jaujeniece@madona.lv

Sīkākai informācijai sekot līdzi muzeja mājas lapā www.madonasmuzejs.lv un sociālajos portālos: www.facebook.com/muzejsmadona un www.twitter.com/muzejsmadona.  


‌Informāciju sagatavoja: direktora p.i. Zane Grīnvalde
‌T.: 64823844, 294718187
E.: zane.grinvalde@madona.lv
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums