.

Pirmo reizi pasniegti apbalvojumi “Madonas novada Gada balva kultūrā”

iesūtīts: 2023.02.27 15:23
Lai atbalstītu un veicinātu kvalitatīvas kultūras un mākslas norises Madonas novadā, izceltu novada kultūras personības, veicinātu jaunradi un radošumu, izceltu materiālas un nemateriālas kultūras vērtības un panākumus, lai motivētu, godinātu un sveiktu kultūras darbiniekus, māksliniekus, radošos kolektīvus, biedrības, producentus, pasākumu sponsorus, kā arī Madonas novadā notikušo kultūras pasākumu organizatorus, kas nozīmīgi ietekmējuši Madonas novada kultūrvides attīstību, sestdien 25.februārī Bērzaunes pagasta Sauleskalna tautas namā pirmo reizi tika pasniegti apbalvojumi “Madonas novada Gada balva kultūrā” par Madonas novadā 2022. gadā notikušiem kultūras, mākslas notikumiem un sasniegumiem dažādās kultūras jomās, un žanros.

Apbalvojumam tika iesniegti 67 pieteikumi, izvirzot nominantus desmit kategorijās. Lai izvērtētu lielo pieteikumu skaitu, žūrijas komisijā darbojās diriģente, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente Aira Birziņa, reģionālā laikraksta “Stars” kultūras žurnāliste Inese Elsiņa, SIA “Ērgļu slimnīca” valdes priekšsēdētāja Aina Braķe, Cesvaines tūrisma centra vadītāja Laura Smudze, Madonas novada pašvaldības domes deputāts, Kultūras un sporta jautājumu komitejas priekšsēdētājs Artūrs Grandāns, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vecākais speciālists kultūras jomā Aigars Noviks.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma mūzikas pedagogs, kordiriģents un virsdiriģents Jānis Dzintars Sprancmanis par nopelniem mūzikā un mūzikas pedagoģijā, kordziedāšanas, Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā, attīstībā un popularizēšanā, kā arī Diriģents, sabiedriskais darbinieks, novadpētnieks un grāmatu autors Jānis Bērziņš - par ieguldījumu Madonas novada kultūrvēstures izpētē un saglabāšanā, par kordziedāšanas tradīcijas izpēti, veicināšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, par aktīvu un ilgstošu skolēnu un pieaugušo koru sagatavošanu dalībai Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos un Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Balvu “Gada debija kultūrā “ saņēma Tradicionālā āra dziedāšanas festivāla “DABĀ” organizatori - par latviešu kultūras sakņu un identitātes stiprināšanu –  mūsdienu latvieti, šķietami, aizvedot atpakaļ pagātnē, ļaujot izjust dabas un cilvēka balss spēku un varenību – daba un balss kopā veido brīnišķu skanējumu, ļaujot šķietami vienkāršajam tapt unikālam un varenam.

Otru balvu “Gada debija kultūrā” saņēma laikmetīgās mākslas galerija “MABOCA galerija Visuma centrs 2” -  par laikmetīgās mākslas un mūzikas notikumu piedāvājuma dažādošanu novadā, piesaistot gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā atzītus māksliniekus, kā arī par Madonas novada atpazīstamības un laikmetīgās kultūras attīstības veicināšanu.

Arī kategorijā “Gada amatiermākslas kolektīva vadītājs un kolektīvs” tika pasniegtas divas balvas - Lailai Ozoliņai par ieguldīto darbu tautas dejas un Lubānas kultūrvides popularizēšanu, pārnovadu sadarbības veicināšanu, Madonas un Latvijas vārda popularizēšanu, par aizrautīgu darbu jauniešu prasmju pilnveidošanā un pašdarbnieku piesaistīšanā, un Ingrīdai Grudulei un folkloras kopai “Vērtumnieki” par latviešu tautas tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu, aktīvu koncertdarbību, dalību starptautiska mēroga kultūras projektos, popularizējot Madonas novada kultūrvidi Latvijā un pasaulē.

Kā “Gada pašvaldības kultūras darbinieks” tika apbalvota Ērgļu saieta nama vadītāja Sandra Avotiņa par nesavtīgu darbu Ērgļu kultūrvides popularizēšanā, darbā ar pašdarbības kolektīviem, par valstiskās apziņas stiprināšanu, patriotisma jūtu radīšanu un nacionālā lepnuma veidošanu, svinot Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu.

Džeza saksofonists, madonietis Kārlis Auziņš saņēma apbalvojumu “Gada cilvēks mūzikā” par augstiem sasniegumiem profesionālajā mūzikā, nomināciju “Lielajai mūzikas balvai 2022”, tajā pašā laikā sadarbojies arī ar Madonas kultūras iestādēm, ļāvis savu sniegumu baudīt  arī savas dzimtās pilsētas klausītājiem. 

Madonas novada bibliotēkas metodiskā darba vadītāja Daiga Puķīte apbalvojumu “Gada cilvēks literatūrā un bibliotēku nozarē” saņēma par Andreja Eglīša grāmatas “Ticībai un gaismai” sastādīšanu sadarbībā ar Madonas novada bibliotēku un apgādu “Jumava”.

 

Apbalvojumu “Gada cilvēks novadpētniecībā un muzeju nozarē” saņēma Anna Egliena un Broņislavas Martuževas fonds “Rakstītāja” par nozīmīgu ieguldījumu novadpētniecībā un muzeju nozarē nacionālā mērogā – Broņislavas Martuževas “Likteņgaitu klades” izdošanu, skolu jaunatnes izglītošanu, dzejas popularizēšanu un dzejas krājuma “Rakstītāja” faksimilizdevuma izdošanu sadarbībā ar izdevniecību “Dienas mediji”.

Kā “Gada cilvēks mākslā” tika apbalvots Aigars Lenkevičs par Cesvaines pilij atbilstošu apgaismes dizaina risinājumu – mākslas darbu – lustru izveidošanu. Par papīra un gaismas mākslas izstādes “SAVIENOJUMS” iekārtojumu Cesvaines pilī kopā ar mākslinieci Ēriku Mālderi.

“Gada notikums kultūrā” titulu izpelnījās Tautas deju ansambļa “Vidzeme” 60 gadu jubilejas koncerta organizatori balvu par latviskās dejas tradīcijas popularizēšanu, par dejotāju paaudžu stiprināšanu un mākslinieciski kvalitatīva pasākuma veidošanu. Koncertā piedalījās septiņi TDA “Vidzeme” dejotāju sastāvi – mākslinieciskā vadītāja Rudīte Jurciņa, koncerta vadītājs – Māris Pīlācis, skaņas operators – Ainārs Vecozols, gaismas operators – Dzintars Bērziņš, scenogrāfs – Imants Spridzāns, koncerta režisore – Inga Cipe.

Informāciju sagatavoja: 

Aigars Noviks
Madonas novada pašvaldības vecākais speciālists kultūras jomā
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums