PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Izcilā tenora Jāņa Zābera piemiņai veltītie Mūzikas svētki 21.augustā

iesūtīts: 2022.07.29 10:44
Svētdien, 21. augustā, Madonas novada Meirānos estrādē pie memoriālā muzeja “Vecais Ceplis” plkst. 15.00 notiks latviešu tautas „gaišā ģēnija”, izcilā operdziedoņa Jāņa Zābera piemiņai veltīti, jau par tradīciju kļuvušie Mūzikas svētki.

Koncertā brīvdabas estrādē pie dziedoņa memoriālā muzeja skanēs melodijas no tenora repertuāra, ārzemju, latviešu autoru darbi, tautasdziesmas, ko izpildīs Zābera pēcteči – LNOB solists Jānis Apeinis un Trīs tenori: Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis, Miervaldis Jenčs, kā arī dziedātāji Dināra Rudāne un Dainis Skutelis ar pianista Māra Žagara pavadījumu.  Dalībnieku vidū būs Arvīda  Žilinska jauno vokālistu konkursa laureāts Dāvis Līcītis, mūziķu grupa un Jelgavas Tirkīza koris (vadītājs Ingus Leilands).

Jānis Zābers kļuva par vienīgo toreizējās Padomju Latvijas dziedātāju, kam laikā no 1962. līdz 1964. gadam bija iespēja papildināties Romā Santa Cecilia konservatorijā un Milānas operteātrī La Scala. Tur tika sagatavota Rūdolfa loma Džakomo Pučīni operā „Bohēma” – Rūdolfa āriju „Che gelida manina” koncertā atskaņos Dainis Skutelis. Viņš vairākus gadus bijis J. Zābera piemiņas konkursa „Aiviekstes lakstīgala” uzvarētājs, tenors dziedās arī Antiņa āriju no A. Žilinska operas „Zelta zirgs” – šīs lomas kostīmu var apskatīt muzejā.

Līdzīgi J. Zāberam arī baritons Jānis Apeinis kļuva par LNOB solistu jau studiju gados Mūzikas akadēmijā. Sākotnēji Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā Zābers tika skolots kā baritons, savu īsto – tenora tembru iegūstot tikai augstskolas pirmajā kursā. Izcilā dziedoņaq plašajā repertuārā bija 26 operu lomas, kā arī latviešu un ārzemju autoru kamermūzika, neapoliešu dziesmas, latviešu tautasdziesmu apdares, estrādes  dziesmas, lielas formas darbu tenora partijas – ar līdzīgu daudzpusību var lepoties arī J. Apeinis, kā arī dziedātāja Dināra Rudāne. Viņas koloratūrsoprāns uzmirdzēs Lauretas ārijā „O mio babbino caro” no Dž. Pučīni operas ,,Džanni Skiki” – savulaik J. Zābers tika dēvēts par īstu „pučīnistu”, ar savu perfekto itāļu valodu uzmirdzot arī neapoliešu dziesmās. Tās koncertā skanēs Trīs tenoru – Naura Puntuļa, Guntara Ruņģa, Miervalža Jenča sniegumā. Pirmajā daļā klavieru pavadījumus atskaņos pianists Māris Žagars, kā arī Anita Cinkmane, dziedot A. Žilinska jauno vokālistu konkursa laureātam Dāvim Līcītim.

Līdzīgi slavenajiem pirmās Latvijas brīvvalsts gadu tenoriem – Marisam Vētram, Jānim Vītiņam, Artūram Priedniekam-Kavaram, arī Jānis Zābers nešķiroja mūziku nopietnajā un vieglajā, daļu savas radošās darbības atvēlot latviešu estrādei un tautasdziesmām. Tradīciju turpinājuši arī mūsu Trīs tenori, kuru repertuārā ir neapoliešu dziesmas, oriģinālmūzika, kā arī mūsu dainām. Koncertā Vecajā ceplī skanēs Jura Kulakova veidotie 11 tautasdziesmu „Kur tu skriesi, vanadziņi”, „Noriet saule vakarā”, „Strauja, strauja upe tecēj’” u.c. aranžējumi, kuru atskaņojumā piedalīsies Jelgavas Tirkīza koris (vadītājs Ingus Leilands, stabule, vargāns), kā arī stīgu kvartets ,,Juno” (vadītājs Oto Trapāns), Māris Žagars (klavieres), Modris Laizāns (basģitāra), Kaspars Kurdeko (sitamie instrumenti) un J. Zābera novadnieks, madonietis Mārcis Auziņš (ģitāra). Šī 2006. gadā tapusī tautasdziesmu programma ar panākumiem skanēja ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā, ASV, Austrālijā un izdota albumā „Trīs jaunas māsas”.

„Pēc daudziem gadiem klausītāji varbūt aizmirsīs mūsu koncertus, „O sole mio” interpretāciju, bet mūsu albums ar latviešu tautasdziesmu apdarēm paliks,” uzskata Nauris Puntulis.

Izcili skaistais balss tembrs, iedzimta muzikalitāte, perfekta dikcija un aktieriskais šarms 20. gs. 60. gados padarīja tenoru Jāni Zāberu par īstu zvaigzni ne tikai Latvijas mūzikas debesīs. Dzimtās mājas – Meirānu Veco cepli – dziedonis apciemoja, cik bieži vien iespējams, sevišķi vasarās, baudot dabas jaukumus, nereti arī ar makšķeri Aiviekstes upē. Likumsakarīgi, ka šeit, 1973. gada 11. augustā – dziedātāja dzimšanas dienā, tikai dažus mēnešus pēc viņa nāves, tika atklāts piemiņas muzejs, par kuru turpina gādāt Jāņa brāļa Miervalža meita Gunta Brieze.

Daudzus gadus, pieminot izcilo mākslinieku, augustā Zābera tēva mājās rīkoti koncerti. Nu šī tradīcija ir atjaunota, pulcējot plašu klausītāju loku. Pērn koncerts notika Covid-19 pandēmijas ierobežojumu laikā, bet šovasar atcerēties latviešu tautas mīluli aicināts ikviens mūzikas draugs.

Jāņa Zābera Mūzikas svētku producents ir Jānis Kļaviņš, pasākuma rīkotājs – kompānija „Forte Production”.

Koncertu atbalsta Madonas novada pašvaldība, laikraksts “Stars” un “Klavieru salons”.

Biļetes “Biļešu paradīzē”, Madonas kultūras nama kasē un internetā.


Informāciju ievietoja: A.Noviks
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums