Uzsākts darbs pie nozīmīgiem Madonas muzeja projektiem

iesūtīts: 2022.04.04 17:46
Madonas muzeja krājums ir pamats, lai varētu veidot ne tikai izstādes un ekspozīcijas, pētnieciskos darbus un rakstus, bet arī izglītojošas programmas. Lai runātu par šodien aktuālām tēmām. Zinot vēsturi, mēs cienām mūsu kultūras mantojumu un cenšamies labāk izprast tagadni un domāt par nākotni.
Ir prieks, ka Madonas muzejs šogad ieguvis finansējumu no Valsts Kultūrkapitāla fonda divu projektu realizācijai, kas ar dažādiem līdzekļiem, balstoties uz muzeja krājuma vērtībām, uzrunās sabiedrību un stāstīs par kultūras mantojumu un veicinās krājuma pieejamību, runās par šodienu un nākotni.

Pirmais ir projekts “Madonas muzeja krājuma arheoloģisko audumu un priekšmetu attīrīšana un izpēte, pastāvīgās ekspozīcijas “Novada arheoloģija” papildināšanai”. Projekts ir vērtīgs un nepieciešams, lai plašākai sabiedrībai padarītu pieejamas nozīmīgas arheoloģiskās liecības no diviem dažādiem arheoloģiskajiem izrakumiem. 2019. gadā SIA “ARCHEO arheologi” veica arheoloģiskās izpētes darbus Sāvienas (Jokstu) senkapos, saistībā ar autoceļa Ezergali – Mežāres posma pārbūvi. Izpētes rezultātā tika iegūtas vairāk nekā 46 senlietas un vienā no apbedījumiem tika atsegti jostas detaļu un sievietes rotu un darba rīku ziedojumu kopums, kas ir diezgan rets atradums. Savukārt 2021. gada augustā SIA “ARCHEO arheologi” veica glābšanas izrakumus un izpētes darbus Avotiņu senkapos saistībā ar “Latvijas valsts mežu” postījumiem mežizstrādes darbu laikā. Un arī šeit iegūtas vairāk kā 25 senlietas. Abos izrakumos iegūtās senlietas nodotas Madonas muzeja krājumā. Tās ir tekstilijas un priekšmetu, kas kopā ar zemi izcelti no arheoloģisko senkapu vietām un tam nepieciešama rūpīga un profesionāla attīrīšana un pētniecība. Tādēļ projekta ietvaros sadarbībā ar arheoloģisko tekstilmateriālu pētnieci Iritu Žeieri notiks iegūto arheoloģisko audumu un organikas bloku atsegšana, šajā organikā esošo senlietu attīrīšana un izpēte, kas būs nozīmīgs papildinājums pastāvīgajā ekspozīcijā “Novada arheoloģija”.

Otrs projekts saistīts ar Madonas vēsturi, bet ar skatu šodienas Madonā un iespēju iztēloties, kāda varētu būt pilsēta nākotnē. Projekts “Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja tiešsaistes programma “Es un vide man apkārt”” vērsts uz to, lai ar skolēniem runātu par apkārtējās vides veidošanu, kas ir saistoša mums katram pašam, kas ir ilgtspējīga un, kuras plānošanā tiek ņemtas vērā gan ekspertu zināšanas, gan sabiedrības viedoklis. Mūsu nākotnes pilsētas veidos un projektēs šodienas jaunieši. Lai veidotu apkārtējo vidi, ir jāzina gan kultūras mantojums, gan apbūves noteikumi, gan citas svarīgas likumsakarības, tādēļ projekta ietvaros plānots izveidot tiešsaistes programmu, lai skolēniem būs iespēja ieklausīties ne tikai arhitektu, bet arī citu jomu ekspertu – dizaineru, pētnieku, antropologu – viedoklī, lai būtu iespēja pašiem veidot sev tīkamu vidi. Tas būs ilglaicīgs projekts un ar šīs tiešsaistes programmas īstenošanu būs radīta vēl viena muzeja izglītojošā darba forma, lai veidotu jauniešu izpratni par kultūras mantojuma nozīmi, pilsētas apbūves un savas apkārtnes veidošanas galvenajiem pamatprincipiem.

Muzeja speciālistiem un piesaistītajiem ekspertiem ir aptuveni pusgads, kura ietvaros strādāsim pie projektu īstenošanas un jau gada beigās dalīsimies ar īstenoto.


Informāciju sagatavoja: Zane Grīnvalde

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums