.

Izstāde “GAISMA” gaida Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā

iesūtīts: 2022.01.31 14:30
P. Luiss reiz sacīja, ka “labi uzrakstīta lappuse ir tā, no kuras nevar izņemt zilbi, lai nesabojātu frāzi”, tā varētu raksturot Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas atbalsta biedrības organizēto izstādi “Gaisma”, kuras kodolu veido Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas absolventu, projekta “Dizaina balss”, Latvijas dizaina un mākslas vidusskolu, animācijas konkursa “Gaismas parole” un konkursa “Gaismas rādiusā” dalībnieku darbi, kuros Gaisma ir galvenais vadmotīvs.

Izstādes koncepcijas pamatā ir vēlme parādīt, ka dizains izstādē izgaismo ne tikai dizaina objektus, bet atrod gaismu arī glezniecībā, grafikā, fotomākslā, modes mākslā un tēlniecībā.

Izstādes “Gaisma” ietvaros tapusi veiksmīga sadarbība ar profesionālās izglītības vidusskolām un eksponēti audzēkņu veikumi no profesionālās izglītības kompetences centra Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” (īsāk - PIKC), Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas, kā arī no Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas. Izstādes koncepcijā iekļauta iecere sniegt daudzpusīgu ieskatu profesionālajā izglītībā, vienlaicīgi iepazīstinot jauniešus ar tālākizglītības iespējām reģionā.

Pilsētā ar interesantu un bagātu vēsturi un ļoti atsaucīgiem un viesmīlīgiem cilvēkiem atrodas PIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”. Izstādē “Gaisma” skolas audzēkņi apmeklētājiem sniedz iespēju palūkoties, kas notiek aiz skolas durvīm. Apskatei apkopoti audzēkņu veikumi no apģērbu dizaina, koka izstrādājumu dizaina, reklāmas dizaina un tekstilizstrādājumu dizaina nodaļām, vēl skolā apgūstamas multimediju, ilustratora, vides dizaina, interjera dizaina, foto dizaina programmas.

Savukārt, pilsētā, kura atrodas Latgales sirdī, iespējams pilnveidot sevi Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā.  Izstādē eksponēti darbi no gandrīz visām Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas modulārajām izglītības programmām - produktu dizains, apģērbu dizains, grafiskais dizains, restaurācija (koks) un vizuālā māksla ar specializāciju. Muzejā plaši pārstāvēta tekstilmākslas nodaļa, sniedzot vizuālu pieredzi apmeklētājiem iepazīties ar plašajām tekstilmākslas iespējām. 

Vienā no senākajām Latvijas pilsētām Vidzemē, atrodas Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola, kura izstādē piedāvā aplūkot audzēkņu darbus no apģērbu dizaina nodaļas. Izstāžu zālē izvietotas interaktīvas informatīvās planšetes, kurās iespējams iegūt nepieciešamo informāciju, par mācību programmām - interjera, reklāmas, multimediju, apģērba un foto dizaina.

Izstāde tapusi vairāku projektu rezultātā un ir to redzamā daļa. Aktivitātes atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions, Madonas novada pašvaldība.

Projekta laikā norisinājušas vairākas aktivitātes - izdots kalendārs, notikusi izstāde Madonas pilsētvidē, izveidota spēle no “Skaliņa līdz elektrībai”, īstenots video un foto projekts “Dizaina balss”, turpināta modes skates ideja un iesaistīto skolu tērpu skate apskatāma uz pašizgatavotiem manekeniem. Aktivitātes “Dizains izgaismo!” ietvaros, starp mākslas un dizaina vidusskolām, tiek meklēts nākotnes jaunais dizaineris – Dizaina Balss, ar potenciālu nest Latvijas vārdu pasaulē. Radošākie, mērķtiecīgākie un konkurētspējīgākie projektā iesaistītie dalībnieki tiks paziņoti izstādes “Gaisma” noslēgumā.

Projekta īstenošanā piedalījušies Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas audzēkņi, video filmēšanā dalību ņēmušas skolas pedagoģes - Vita Vasiļjeva, Alise Miezīte, Laima Šmiukše un 6. A kursa audzēkne Izabella Anna Spridzāne.

Video materiāla filmēšanā un audzēkņu foto sienas izveidē piedalījušies Aleksandrs Ezeriņš un Kārlis Šulcs. Paldies visiem, kas iesaistījās, lai projekts taptu un īstenotos reālajā dzīvē.

Jaunieši, kuri meklē sevi profesionālajā izglītībā, šī izstāde ir veltīta tieši jums! Iespējams izstāde “Gaisma” spēs jūs iedvesmot pilnveidoties kādā no Latvijas dizaina un mākslas vidusskolām.

Kā teic Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas direktore K. Šulce: “Notikums ilgi gaidīts, bet tagad jau raksta sevi vēstures atmiņā, tāpēc nenokavē un nāc uz muzeju, kļūsti par gaismas daļu ceļā uz pavasari!”

Izstāde apskatāma Madonas Novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs līdz 2022. gada 27. februārim.


Titulfoto: izstādes idejas autori un izveidotāji - Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas pedagogi (no kreisās Vita Vasiļjeva, Alise Miezīte, Laima Šmiukše, Vija Toča, Kristīne Šulce, Māris Karlsons, Dzintra Livmane, Lāsma Lasmane) - kopbilde skolotāji ( Kārlis Šulcs).



‌Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas komanda
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums