PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Koncerta tiešraide no Lubānas estrādes "KARSTA MANA JAUNA DZIESMA"

iesūtīts: 2021.07.02 12:14
Katru gadu Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA sadarbībā ar Lubānas novada pašvaldību, dzejnieces Broņislavas Martuževas (1924. – 2012.) dzimšanas dienā organizē koncertu – veltījumu dzejnieces piemiņas godināšanai.

Turpinot iesākto, 2021. gada 3. jūlijā, plkst. 17.00, Lubānas pilsētas estrādē skanēs koncertprogramma “KARSTA MANA JAUNA DZIESMA. Veltījums Broņislavai Martuževai 97. dzimšanas dienā.”

Par koncerta moto šogad izvēlētas Broņislavas Martuževas tuvas dzejnieces un domubiedres Laimas Līvenas dzejas rindas:

“Karsta mana jauna dziesma

Kungi gāja līkumiņu

Govju gani, cūku gani

Tie pie dziesmas sildījās”

Martuževa uzskatīja Laimu Līvenu par savu gara radinieci un mantinieci. Simboliski, uzsverot paaudžu pēctecības nozīmi, kā tautas vērtību un gara spēka izdzīvošanas garantu, koncertprogramma šogad uzticēta jaunajai dziedātājai Aleksandrai Špicbergai.


„Katras dziesmas stāsts veidots ar prieku un sirsnību. Vēlos, lai cilvēki dziesmu vārdos sadzird spēku un ticību, kā arī apjauš laimi par visu to, kas mums katram dots un lemts paveikt. Tas būs aicinājums dziedāt visiem kopā savā skaistajā latviešu valodā un atcerēties, ka it viss ir iespējams, ja vien mēs būsim vienoti”, saka Aleksandra.

 

Koncertā skanēs 15 dziesmas. Programmā iekļautas Im. Kalniņa, M. Brauna un M. Celminska dziesmas ar B. Martuževas vārdiem, dzejnieces pašsacerētais “Beranžē motīvs”, kā arī tautas dziesmas un lūgšanas.

Klausītājus priecēs iemīļoto dziesmu jauns skaņu ietērps, jo tieši šim koncertam tiek radīti dziesmu pavadījumi hammond ērģelēm un perkusijām. Koncertā muzicēs džeza mūziķi Atis Andersons un Kaspars Kurdeko.

Koncertprogrammu caurvīs dzeja un fragmenti no dzejnieces dienasgrāmatām Latvijas Nacionālā teātra aktrises Dace Bonātes lasījumā.

"Plaukst liepas, lapo ozoli,

Bērzs iesien matos zaļu lenti,

Nāc, Debesstēvs, un nosoli,

Šo zemi cīruļiem uz renti..."  

/B. Martuževa/

Koncertam tiks nodrošināta tiešraides translācija portālā lsm.lv un facebook kontos: Aleksandra Spicberga un Broņislavas Martuževas fonds Rakstītāja.

Radošā komanda tic, ka vairāk par visu šajā laikā cilvēkiem nepieciešama vienprātība, ko sniedz tautas piederības un vērtību apzināšanās. Būtiski, lai to neaizēno ierobežojumu radīti pārpratumi un rūgtums. Tādēļ esam patiesi gandarīti, ka Broņislavas Martuževas spēka vārdi būs pieejami ikvienam klausītājam Latvijā un pasaulē.

Lai mums izdodas radīt vienotības spēka mirkli!

 

KONCERTA DALĪBNIEKI

Aleksandra ŠPICBERGA ir viena no spilgtākajiem Latvijas jaunajiem mūziķiem, apveltīta ar  dabisku muzikalitāti un neparasti spēcīgu balsi. Aleksandrai ir 19 gadi, un viņa mācās Rīgas Doma kora skolā, apgūstot kora diriģēšanu un akadēmisko vokālo dziedāšanu. Īpaša vieta viņas repertuārā ir latviešu populārajai mūzikai un folklorai. Izdoti divi Aleksandras solo albumi: „Iepazīšanās” (2015) un „Aicinājums” (2018). Īpašu klausītāju mīlestību guvis video Im. Kalniņa un B. Martuževas dziesmai “Rakstu rakstus”.

Aleksandra muzicēs kopā ar  džeza mūziķiem Ati Andersonu (Hammond ērģeles) un Kasparu Kurdeko  (sitamie instrumenti).

Atis ANDERSONS ir džeza pianists un komponists, studējis London College of Music (University of West London), kur ieguvis Mona Blackman balvu (2014). 2017. gadā absolvēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistratūru. Atis Andersons regulāri koncertē Latvijā un ārpus tās, kā arī ir uzstājies kopā ar tādiem māksliniekiem kā Seamus Blake, Rick Margitza, Robert Anchipolovsky, Eran har Even, Beppe di Benedetto.

Kaspars KURDEKO – bundzinieks, perkusionists un komponists, studējis Amsterdamas Mūzikas konservatorijas Džeza nodaļā. Manhetenas mūzikas skolā Ņujorkā apguvis sitamo instrumentu spēli un kompozīciju. Kaspars Kurdeko komponējis mūziku kinofilmai Kriminālās ekselences fonds, modernās dejas izrādei Divotne ar Rūtas Pūces un Annas Novikovas horeogrāfiju un laikmetīgā baleta viencēlienam Tikko Elzas Leimanes horeogrāfijā. Etno ārtroka grupas Bur Mani albuma Tālu Tālu mūziķis un kompozīciju autors

Dace BONĀTE Latvijas Nacionālā teātra aktrise no 1983.gada.  Smalka un sarežģīta talanta īpašniece, kas uzmirdz negaidītās krāsās. Dacei piemīt prasme piekļūt savu varoņu dvēseles dziļumiem, atklāt to paradoksālo dabu un izteikt / izkliegt / izdziedāt viņu prieku un sāpes. Dziļi izjūt Broņislavas Martuževas dzeju un likteni. Tēlojusi arī kino. 1995. gadā balva “Lielais Kristaps” par labāko sieviešu lomu spēlfilmā “Ligzda”. 2009. gada saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu kategorijā "Gada aktrise".


Informācija: Māra Špicberga 
Koncerta ieraksta producente
26409433
 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums