Karjeras nedēļa – 2024 Madonas novada pašvaldības izglītības iestādēs

iesūtīts: 2024.10.22 10:49
No 7.oktobra līdz 11.oktobrim visas Madonas novada pašvaldības izglītības iestādes piedalījās jau divpadsmitajā Karjeras nedēļā valstī, kuras šī gada tematika – “Izglītība un karjera ikvienam”. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) skolām piedāvāja plašu programmu, lai daudzveidīgos un izzinošos pasākumos skolēni/jaunieši kopā ar pedagogiem uzzinātu vairāk par izaicinājumiem, ar kuriem katrs var saskarties izglītības un karjeras ceļā, kā arī izzinātu risinājumus to pārvarēšanai. Katra izglītības iestāde pielāgoja ieteiktos pasākumus atbilstoši savas izglītības iestādes specifikai.

Kopumā visas izglītības iestādes izmantoja VIAA ieteiktos materiālus par vienlīdzīgām tiesībām un iespējām darba tirgū. Degumnieku pamatskolā karjeras pasākumā “No izaicinājuma līdz risinājumam” jaunatnes lietu speciāliste Dace Kalniņa kopā ar skolēniem diskutēja par šķēršļiem, barjerām, problēmām, kas ierobežo vienlīdzīgas izglītības ieguves iespējas un karjeras veidošanas iespējas. Savukārt Liezēres pamatskolā notika tikšanās ar skolas skolēnu mācību uzņēmumu komandām un Liezēres pagasta jaunajām uzņēmējām Santu Daideri un Eviku Kervāni, iepazīstot šķēršļus un grūtības, ar kādiem jāsaskaras, uzsākot savu biznesu. Daudzveidīgi pasākumi tika piedāvāti visas nedēļas garumā. Piemēram, Madonas Valsts ģimnāzija un Madonas pilsētas vidusskola  ar dažām klašu grupām tikās ar kanisterapeiti Lanu Kunci. Madonas pilsētas vidusskolas sākumskolas skolēni piedalījās zīmējumu parādē “Manu vecāku profesijas” un “Vienlīdzība profesijas izvēlē – laužam stereotipus”, uzsverot dzimumu vienlīdzību darba tirgū.

Empātijas dienas ietvaros Liezēres pamatskola ciemojās sociālās  aprūpes un rehabilitācijas centrā “Ozoli”, Bērzaunes pamatskola pabija Mārcienas specializētajās darbnīcās un Mārcienas grupu dzīvokļos, lai iepazītu cilvēku ar funkcionālajiem traucējumiem ikdienu un izaicinājumus. Sirsnīgs pasākums notika Kalsnavas pamatskolā, kur notika tikšanās ar skolas absolventi Ievu Ivkinu (dzejnieci Margaritu), kas izdevusi dzejoļu krājumu “Domu un sapņu lidojums”, tādējādi pierādot, ka nekas nav neiespējams, ja tikai ir atbalsts no līdzcilvēku puses. Lubānas vidusskolas 9.klase iepazina sociālās darbinieces Vēsmas Masas darba pienākumus, secinot, ka darbs ar ģimenēm un bērniem ir grūts, atbildīgs un ļoti svarīgs. Madonas pilsētas vidusskolas 6.klases iepazina Ģimenes centra “TuTi” piedāvātās iespējas.

Gandrīz visas skolas izvēlējās šajā nedēļā iziet ārpus skolas, iepazīstot uzņēmumus un iestādes, tikās ar interesantiem, zinošiem cilvēkiem savā profesijā. Lubānas vidusskolas 6.klase viesojās Lubānas audēju centrā, 5.klase devās pārgājienā uz Latvijas valsts mežu uzņēmumu “Podiņi”, 12.klase iepazina karjeras iespējas “airBaltic”. Madonas Valsts ģimnāzijas 8. un 9.klase devās mācību ekskursijā uz Latvijas televīziju, 10.klase uz kokamatniecības muzeju Vienkoču parkā. Cesvaines vidusskolas 6.klase apmeklēja SIA “Madonas Karameles”, 8.klase – Sarkaņu pagasta multifunkcionālo centru “Logs”, 11.un 12.klases skolēni iepazina z/s “Kotiņi” un SIA “SILK SECRET” darbības jomas. Ērgļu vidusskolas 1.-6.klašu skolēni  apmeklēja Ērgļu VUGD depo, Ilvijas Madsenas veterināro klīniku, Ērgļu bibliotēku un Kristīnes Liģeres mājas konditoreju. Andreja Eglīša Ļaudonas pamatskolas skolēni savas skolas pietuvinātajās vietās/iestādēs veica pētījumu, lai novērtētu vides pieejamību cilvēkiem ar mazāk iespējām, tikās ar arboristiem. Dzelzavas Pakalnu pamatskolas skolēni izmantoja iespēju un sniedza atbalstu pirmsskolas grupas audzēkņiem, 4.,5., 6.klase apsekoja vietējos uzņēmumus, iepazina arī skolas bibliotekāra darbu.

Vidusskolēniem  bija iespēja noklausīties Biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes dekāna Mg.iur. Ivo Krieva lekciju, kurā tika apskatīti vairāki svarīgi aspekti, piemēram, darba ņēmēju un darba devēju tiesības un pienākumi un vienlīdzīgu iespēju nodrošināšana visiem, lai jaunieši varētu veiksmīgi orientēties darba tirgū. Nodarbību var noskatīties šeit -

Lai skatītos šo Youtube video, nepieciešams iespējot sociālās sīkdatnes.
Pielāgot sīkdatnes
.

Šogad Karjeras nedēļas ietvaros tika likts akcents arī pieaugušo izglītošanai. Tiešsaistes pasākuma “Mūžizglītība – vai nepieciešama vai pieejama ikvienam?” pamatatziņas – meklēt jaunus domu biedrus, uztvert mācību procesu kā iespēju izrauties no rutīnas, nebaidīties uzdrīkstēties! Skatīt šeit -

Lai skatītos šo Youtube video, nepieciešams iespējot sociālās sīkdatnes.
Pielāgot sīkdatnes


Liezēres pamatskolā vecākiem un pedagogiem tika piedāvāta tiešsaistes karjeras nodarbība par finanšu pratību.

Karjeras nedēļa noslēgusies, visas izglītības iestādes cītīgi darbojušās . Vairāk par katras skolas dalību Karjeras nedēļā lasīt skolu mājas lapās.


Paldies par aktivitāti, radošumu, iesaistīšanos!


Informāciju sagatavoja:
Karjeras atbalsta jomas pedagogu 
metodiskās sadarbības grupas vadītāja
Jolanta Pabērza


Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums