Notikumi Dzelzavas speciālajā pamatskolā

iesūtīts: 2023.03.08 17:13
Februāris ir pats ziemas vidus un tieši tad Dzelzavas speciālajā pamatskolā notiek Projektu nedēļa, šogad no 6. līdz 10.februārim. Tā bija veltīta latviešu tradīcijām no Meteņiem līdz Lieldienām. Katra klase apkopoja informāciju, lasīja grāmatas, skatījās video un veidoja prezentāciju par latviešu svētkiem.

Lai pastāstītu  par latviešu tradīcijām un iemācītu skolēniem liet sveces, iejaukt mīklu, cept pīrāgus, spēlēt dažādas senās spēles un iet rotaļās, pie mums viesojās Latviskās dzīvesziņas centra darbinieces no Druvienas. Radošajās darbnīcās skolēni apguva dažādas prasmes, arī no papīra gatavoja pavasara pārsteigumu, ko palīdzēja izveidot skolotāja Iveta.

7. februārī Dzelzavas speciālajā pamatskolā viesojās Vestienas tautas nama vadītāja Jolanta Bardziņa. Viņa mums stāstīja par kinorežisoru Arnolda Burovu, viņa radītajām multfilmām un parādīja dažas multfilmu lelles, kā arī kopīgi noskatījāmies multfilmas “Papiņš” un “Sarkanās kurpītes”.

Projektu nedēļas laikā 9. februārī visi tika aicināti svinēt Meteņus skolas pagalmā. Uz kopīgo svinēšanu vajadzēja ierasties maskās vai ar oderi uz āru uzvilktā apģērbā. Tika kurināts ugunskurs un tajā sadedzinātas   blēņas. Skanēja dziesmas,  visi gāja rotaļās, vilka viens otru ragaviņās un karināja koka zaros laimes pogas. Pārsteigums bērniem bija Meteņa dzīšana. Kas to  piedzīvojis, tas pa īstam ir svinējis Meteņus.

Projektu nedēļas noslēgumā prezentācijā uzzinājām svarīgāko par Meteņdienu, Lieldienām, Pūpolsvētdienu, Sveču dienu. Kas nenobijās, tika  arī pie pūpolu pēriena. Mazo klašu skolēni uz prezentāciju ieradās Meteņdienas maskās. Arodklašu  meitenes, kas mācās virtuves darbinieka arodu, visus cienāja ar pašu ceptajiem ūdenskliņģeriem.

Februārī 8. un 9. klases skolēni skolas bibliotēkā piedalījās spēlē “Saliec vārdu!” un ir  tā aizrāvušies, ka gatavi spēlēt populāro spēli “Burtošanas čempionāts.” Skolēnu iemīļotais pasākums “Popiela” šogad bija sapulcinājis Latvijas estrādes zvaigznes. Konkursā uzvarēja 1., 2., 3. klases atveidotā grupa “Bermudu Divstūris “ar dziesmu “Brāl, ar dzīvi nekaulē!” un balvā saņēma iespēju braukt ekskursijā pavasarī. Skatītāju simpātiju balvu ieguva 7., 8.klase, kas atveidoja grupu “Citi zēni” un dziesmu “Lieka štuka”.

13. februārī Jonišķu Saules skola organizēja starptautisku konferenci ”Kā mēs izglītojam šodien?” speciālās izglītības pedagogiem. Konferencē piedalījās 20 izglītības iestādes ar 25 prezentācijām. Dzelzavas speciālās pamatskolas skolotāji un tehniskie darbinieki bija  konferences viesi un iepazīstināja ar Erasmus+ projektā “Mūsdienīga, atbalstoša, iekļaujoša skola- vērtība ikvienam” gūto pieredzi Tartu Maarjas skolā Igaunijā. Lietuvas skolu prezentācijās bija vērtīgi iepazīties ar speciālās izglītības skolotāju idejām dažādos mācību priekšmetos un  to pielietojumu praksē.

18. februārī Valmierā notika Vidzemes novada skolu audzēkņu  mācību uzņēmumu tirdziņš. Kopā ar Kusas pamatskolas meitenēm no skolēnu mācību uzņēmuma “Lai prieks!” ar kokapstrādes darbiem piedalījās arī Dzelzavas speciālās pamatskolas 9. klases skolēni un profesionālās ievirzes audzēkņi- koksnes materiālu apstrādātāji. ( Prieks, ka ir izveidojusies šāda sadarbība un paldies par šādu iespēju Kusas pamatskolai.) Tirdziņam tika piedāvāti virtuves piederumi, virpoti trauki un taburetes, apstrādē izmantojot ekoloģiskas eļļas. Kā mums pastāstīja Kusas pamatskolas skolotāja Vita Frīdvalde, SMU (skolēnu mācību uzņēmums) “Lai prieks!” 80 dalībnieku konkurencē ieguva arī nomināciju “Sociāli atbildīgs uzņēmums” un saņēma ārzemju pircēju uzslavu, atzīstot izstrādājumus no koka kā labāko visā tirdziņā. No pircējiem  izskanējis jautājums- vai taburetes gatavo arī vairumā?

Jāpiebilst, ka sadarbības partnerus drīzumā gaida piedalīšanās mācību uzņēmumu tirdziņā t/c “Domina” Rīgā, kur būs pārstāvēti 270 mācību uzņēmumi. Lai veicas skolēniem un daudz spēka un enerģijas skolotājiem!

9. martā Dzelzavas speciālā pamatskola organizē radošās darbnīcas “Kam čaklas rokas, tam darbi sokas”. Gaidīsim ciemos sākumskolas klašu skolēnus, kas mācās citās novada izglītības iestādēs pēc speciālās izglītības programmas. Uz tikšanos!


Informāciju sagatavoja: Anita Dadze

Dzelzavas speciālās pamatskolas direktore

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums