Vidzemes reģiona mācību iestādes pārstrādei savāc 79,8 t makulatūras, izcīnot divas valsts mēroga godalgas

iesūtīts: 2022.05.27 09:55
Ar lieliskiem sasniegumiem noslēgusies “Zaļā josta” rīkotā makulatūras vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai” 2021./2022. mācību gada sezona. Piedaloties vairāk nekā 92 tūkstošiem bērnu no 358 izglītības iestādēm, pārstrādei nogādātas 555 tonnas 632 kg makulatūras – nevajadzīga papīra un kartona. Vidzemes reģionu konkursā pārstāvēja 43 izglītības iestādes, pārstrādei nogādājot 79,838 tonnas makulatūras, kas ir par tonnu vairāk, nekā pērn. Stāķu pamatskola ieguvusi divas godalgas valsts mērogā.

Makulatūras vākšanas konkurss “Tīrai Latvijai” tiek rīkots jau 18. mācību gadu, kļūstot par nozīmīgu vides projektu tūkstošiem Latvijas bērnu ģimenēs. “Izlietotā iepakojuma, tostarp makulatūras, dalīta vākšana valsts mērogā pēdējos gados ir strauji attīstījusies. Tomēr, paralēli esošajai infrastruktūrai, ik gadu kampaņa “Tīrai Latvijai” pārstrādei pienes simtiem tonnu nevajadzīgu papīru un kartonu, uzskatāmi demonstrējot, ka šīm otrreizējām izejvielām joprojām ir jāmeklē alternatīvi savākšanas avoti,” norāda “Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa. “Lai arī šķiet, ka dzīve digitālajā gadsimtā ļauj atteikties no papīra lietošanas, tomēr mūsu rīkotie konkursi parāda, ka, pat, strādājot attālināti, mācoties no mājām, visu darot elektroniski, sabiedrība tik un tā rada simtiem tonnu papīra un kartona atkritumu. Tāpēc mēs nevaram aizmirst par atkritumu šķirošanas nozīmi, un pārstrādē jānogādā katra izlasītā avīze, tukšais papīra maiss vai kartona kaste – jo tas ir izejmateriāls kam jaunam,” uzsver L. Kubliņa.

Aktīvākā mācību iestāde Vidzemes reģionā šogad ir Stāķu pamatskola, kuras audzēkņi, savācot 18,920 tonnas makulatūras, ieguvuši 1. vietu ne tikai Vidzemē, bet arī visā Latvijā pēc savāktā makulatūras daudzuma iestādē. Turklāt otru godalgu Stāķu pamatskola izcīnīja nominācijā pēc savāktā makulatūras apjoma, rēķinot uz vienu skolas audzēkni. Savācot vidēji 183,69 kg makulatūras uz vienu audzēkni, izcīnīta 3. vieta valsts mērogā.

Līderos pēc savāktā makulatūras apjoma Vidzemes reģionā izvirzījusies arī Ērgļu novada pirmsskolas izglītības iestāde “Pienenīte”, kuras audzēkņi ar vecāku palīdzību savākuši pārstrādei 6,685 tonnas makulatūras, kā arī Ērgļu vidusskola, kuras audzēkņi pārstrādei nogādāja 5,499 tonnas makulatūras.

Vidzemes reģionā visaktīvākā makulatūras vākšanas konkursā šogad, līdzīgi kā pērn, ir Gulbenes pilsēta un novads, kuru pārstāvēja 9 izglītības iestādes, savācot 27,82 tonnas makulatūras. Visvairāk makulatūras Gulbenes novadā savākuši Stāķu pamatskolas audzēkņi (18,92 tonnas makulatūras), Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi (2,18 tonnas makulatūras), Lizuma vidusskolas audzēkņi (1,67 tonnas makulatūras).

Lieliski sasniegumi makulatūras vākšanas konkursā “Tīrai Latvijai” Alūksnes pilsētai un novadam. Piedaloties 12 mācību iestādēm, Alūksnes novada iedzīvotāji savākuši 16,117 tonnas makulatūras, kas ir par apmēram 4 tonnām vairāk, nekā pērn. Visvairāk makulatūras Alūksnes novadā savākuši Alsviķu pirmskolas izglītības iestādes “Saulīte” audzēkņi (4,817 tonnas makulatūras), Strautiņu pamatskolas audzēkņi (2,5 tonnas makulatūras) un Ziemeru pamatskolas audzēkņi (8,08 tonnas makulatūras).

Arī Madonas pilsētai un novadam labi rādītāji konkursā “Tīrai Latvijai”. Piedaloties 9 izglītības iestādēm, savāktas 15,264 tonnas makulatūras. Visvairāk makulatūras Madonas novadā savākuši A. Eglīša Ļaudonas vidusskolas audzēkņi (5,212 tonnas makulatūras), Madonas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte”  audzēkņi (3,944 tonnas makulatūras) un Praulienas pamatskolas audzēkņi (1,5 tonnas makulatūras).

Apkopojot makulatūras vākšanas kampaņas “Tīrai Latvijai” šī gada rezultātus, atbilstoši savāktajam makulatūras apjomam uz vienu izglītības iestādes audzēkni, labākie sasniegumi Vidzemes reģionā ir Stāķu pamatskolas skolēniem, kas vidēji katrs pārstrādei nodeva 183,69 kg makulatūras, iegūstot pirmo vietu nominācijā Vidzemes reģionā un trešo vietu valsts mērogā. Alsviķu pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” audzēkņi katrs vidēji savāca 137,63 kg makulatūras. Savukārt Madonas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte”  audzēkņi vidēji savāca 65,73 kg makulatūras katrs.

Makulatūras vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai” rīkoja “Zaļā josta” sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži”, SIA “Pilsētvides serviss”, “Lautus Vide” PS, SIA “Līgatnes papīrs”, SIA “Balticfloc”, SIA “AP Kaudzītes”,  Valsts izglītības satura centru, Latvijas Tirgotāju asociāciju. Plašāka informācija un konkursa rezultāti atrodami vietnē www.tirailatvijai.lv.


Papildu informācija: Laima Kubliņa

26710793, laima.kublina@zalajosta.lv, www.zalajosta.lv

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums