Desmit skolēnu komandas no Vidzemes iekļuvušas Swedbank biznesa plānošanas konkursa “Biznesa skices” pusfinālā

iesūtīts: 2022.02.25 14:23
Noskaidroti ikgadējā Swedbank biznesa plānošanas konkursa “Biznesa skices” 45 pusfinālisti. To piedāvājumā ir gan inovatīvi tehnoloģiski risinājumi iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai, gan videi draudzīgi produkti un pakalpojumi.

No 145 jauniešu komandu iesniegtajiem biznesa plāniem konkursa pusfinālā žūrija izvirzījusi 15 labākās komandas trīs vecuma grupās – pamatskolas, vidusskolas un augstskolas grupā – no visas Latvijas. Starp pusfinālistiem pamatskolu grupā ir komandas no Limbažu vidusskolas, Lizuma vidusskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas un Slokas pamatskolas. Savukārt vidusskolu grupā pusfinālā ir iekļuvuši skolēnu mācību uzņēmumi no Limbažu vidusskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas, un Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas.

“Tieši jaunieši uzņēmējdarbībā ienes jaunas un radošas idejas, kas rada labas eksporta iespējas un pievienoto vērtību ekonomikai kopumā, liecina Global Entrepreneurship Monitor pētījums. Esmu gandarīts, ka starp šī gada konkursam iesniegtajiem biznesa plāniem mēs redzam šādas perspektīvas idejas un attīstāmus biznesa plānus,” vērtē Reinis Jansons, Swedbank Finanšu institūta vadītājs un konkursa “Biznesa skices” žūrijas priekšsēdētājs. Vienlaikus viņš akcentē, ka ir novērojama pozitīva tendence jauniešiem pievērsties vides un sociālo problēmu risināšanai. Iedrošinot spert praktiskus soļus šajā virzienā, arī šajā mācību gadā jaunieši konkursā īpaši tika aicināti domāt par ilgtspējīgiem produktiem un pakalpojumiem, veicinot planētas aizsardzību.

Vidusskolēni un pamatskolēni pārsteidza konkursa žūriju ar inovatīviem un videi draudzīgiem risinājumiem. Starp labākajiem 15 biznesa plāniem vidusskolas grupā ir dzeramie salmiņi no Latvijas niedrēm, sociālais uzņēmums, kas palīdz vientuļiem senioriem ikdienas darbos, galda spēle par klimatu, veselīgu dzīvesveidu un attiecībām, atkritumu konteiners ar sensoru, apģērbu līnija no otrreiz pārstrādātiem materiāliem un citas idejas. Savukārt pamatskolēnu grupā pusfinālā žūrija izvirzījusi biznesa plānus par tehnoloģiju, kas skolās mēra un regulē skaļuma līmeni, STEM konstruktoru bērniem, āra kaķu mājām, aksesuāriem koncentrēšanās uzlabošanai un miera radīšanai cilvēkiem ar izteiktu trauksmi un depresiju, termospilvenu muskuļu sāpju mazināšanai un citas idejas.

Atkritumu izvešanas maršrutēšanas sistēma, bezceļiem domāts elektriskais kalnu vasaras dēlis, sensoru un mākslīgā intelekta darbināta intīmā rotaļlieta sievietēm, platforma vecākiem ar aktivitāšu piedāvājumu bērniem, interaktīva spēle aizraujošai vēstures un literatūras apgūšanai un zoopreces no pārstrādāta kartona – tās ir dažas no pusfinālā iekļuvušajām studentu komandu idejām.  Augstskolu grupā par vietu konkursa finālā cīnīsies komandas no Alberta koledžas, Biznesa vadības koledžas, Banku augstskolas, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Tehniskās universitātes.

Pusfinālā iekļuvušas 7.–9. klašu un 10.–12. klašu komandas – Junior Achievement Latvia skolēnu mācību uzņēmumi no Daugavpils 3. vidusskolas, Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Kuldīgas Centra vidusskolas, Limbažu vidusskolas, Lizuma vidusskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas, Profesionālās izglītības kompetences centra „Rīgas Tehniskā koledža”, Rīgas 64. vidusskolas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Siguldas Valsts ģimnāzijas, Slokas pamatskolas un Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas.

Pusfinālā iekļuvušās komandas veidos sava produkta vai pakalpojuma reklāmas video, vidusskolēniem un studentiem radot arī pūļa kampaņu pieteikumu projektus, ko 10 vecāko grupu komandām būs iespēja īstenot. Pērn, kad konkursā varēja piedalīties tikai vidusskolēnu komandas, finālisti kolektīvā finansējuma platformā “Projektu banka” piesaistīja gandrīz 17 000 eiro investoru finansējuma savas biznesa idejas īstenošanai.

Konkursu organizē Swedbank kopā ar "Junior Achievement Latvia", "Projektu banku" un Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas nodaļu. Konkursa pirmo trīs vietu ieguvēji katrā vecuma grupā sadalīs kopējo naudas balvu fondu 13 750 eiro apmērā. Naudas balvas saņems arī pamatskolas un vidusskolas grupas uzvarētāju komandu konsultējošie skolotāji. Vairāk par konkursu uzziniet šeit: https://konkurss.biznesaskices.lv/.


 

Marta Mielava

D e e p     W h i t e

Projektu asistente

E:  marta.mielava@deepwhite.lv

M:  +371 22303881

W:  www.deepwhite.lv

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums