eTwinning nacionālais projekts “Izrauties no 4 sienām”

iesūtīts: 2021.12.08 07:02
Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskola un Kusas pamatskola 2021./2022.mācību gadā aktīvi darbojas eTwinning nacionālajā projektā “Izrauties no 4 sienām”.

eTwinning ir Eiropas skolu sadarbības tīkls, daļa no Erasmus+, kura mērķis ir veicināt izglītības iestāžu sadarbību, izmantojot projektu kā metodi mācību procesā, nodrošinot kompetenču pieeju izglītībā, kā arī veicinot skolotāju tālākizglītību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā.

Madonas novada skolas – Kusas pamatskola (projekta vadītāja Ilona Sāre) un Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskola (projekta vadītāja Anita Kidala) šajā mācību gadā aktīvi piedalās nacionālajā eTwinning projektā “Izrauties no 4 sienām”, kurā piedalās desmit Latvijas skolas: Vangažu vidusskola, Gulbenes novada vidusskola, Liepupes pamatskola, Brocēnu vidusskola, Kandavas reģionālā pamatskola, Trikātas pamatskola, Talsu 2.vidusskola, Pāles pamatskola.

eTwinning projekts skolēniem padara mācību stundas interesantākas, radošākas, kā arī mudina izmantot jēgpilni tehnoloģijas un strādāt komandā, sadarboties ar citu skolu partneriem. Arī skolotāji ir ieguvēji, darbojoties šajos projektos. Tie palīdz mainīt tradicionālo skolotāja vadīto mācību procesu uz skolēnu vadītu procesu, izmantojot elastīgu, novatorisku vidi un atbilstošus IKT rīkus.

Šo projektu dibināja četras Latvijas skolotājas: Inese Reniņa, Solvita Vencjuna (Vangažu vidusskola), Dina Tiltiņa, Edīte Zaube (Gulbenes novada vidusskola). Pamatojoties uz skolu sniegtajām aptaujām par attālināto mācību laiku 2020./2021.mācību gadā, kad skolēniem bija ierobežotas iespējas komunicēt un sadarboties klātienē, projekts piedāvāja kopīgas piedzīvojumu aktivitātes partneru skolām. Aktivitātes balstītas uz iepriekš iegūto pieredzi un zināšanām mācību stundās (sports - fiziskās aktivitātes, datorika - IKT prasmes, dabaszinības - orientēšanās brīvā dabā, svešvalodas - komunikācija, karjera, pašvadība). Atslēgas vārdi - fiziskās aktivitātes dabā, pozitīvas emocijas (emocionālā inteliģence). Projekta mērķis: īstenot skolēnu organizētas piedzīvojumu aktivitātes vienaudžiem projekta partnera pilsētā. Projektā integrējās dažādi mācību priekšmeti: sports, sociālās zinības, latviešu valoda, dabaszinības, klases stunda, informātika, ģeogrāfija. Projekta dalībnieki bija 5.- 8. klašu skolēni. Mācību procesā tika pilnveidota skolēnu motivācija, līdzdalība un līdzatbildība, pašiniciatīva. Skolotāja darba procesā darbojās kā padomdevējs, kā arī sniedza atbalstu skolēnam, nodrošinot individuālu un diferencētu pieeju.

Kusas pamatskolas 6.klases skolēni un Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas 7.klases skolēni aktīvi piedalījās radošajos uzdevumos: partneru izaicinājuma uzdevumi fiziskajās aktivitātēs, veidoja skolas vizītkarti, komandas karogu, dažādas aktivitātes dabā, kā arī piedalījās jaukto skolu skolēnu komandās, izdaiļoja akmeņus, gatavoja ēdienu, plānoja piedzīvojumu trases uzdevumus, zīmēja dizainu piknika zābakiem, atspoguļojot savus darbus eTwinning live Twinspace platformā.

Projekta laikā bija arī savas grūtības, jo mācību process skolēniem mainījās Covid-19 pandēmijas un ierobežojumu dēļ – skolēni strādāja gan skolā klātienē, gan attālināti no mājām. Tā kā eTwinning projekts ir mērķtiecīgi plānotas aktivitātes mācību procesa ietvaros, tad projekta vadītāji bija elastīgi, satikās tiešsaistes sapulcēs, kopīgi vienojās un reizēm arī mainīja projekta gaitu, lai neapstātos pusceļā, spēja tālāk darboties un realizēt projekta uzdevumus. Lielākā daļa uzdevumi bija jāveic ārā, dabā, kā piemēram, sportiskās aktivitātes, pārgājieni, orientēšanās, ekskursijas, meža ekspedīcijas, akmeņu izdaiļošana, ēdienu gatavošana. 

Kusas pamatskola (projekta vadītāja Ilona Sāre) projekta partnerus pārsteidza ar rīta rosmi rīta agrumā, pārsteidza ar savu humora izjūtu nepaliekot parādā Trikātas pamatskolas skolēniem, parādot, ka puiši klases meitenes var izvizināt ar ķerru, ka tas ir jautrāk, nekā laivās vizināt. Kusas skolēni citu skolu partneriem atklāja Madonas novada dabas ainavu skaistumu, Smeceres kalnu un Aronas kalnu. Kusas sestklasnieki interesantus spēka stājas piedzīvojumus izbaudīja Liezēres meža apkaimē 3 stundas Agra Vanaga vadībā. Atklāja mums Nesaules kalnu, kurā atrodas Strūves ģeodēziskā loka punkts. Strūves ģeodēziskais loks iekļauts UNESCO mantojuma sarakstā.

Savukārt Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas (projekta vadītāja Anita Kidala) 7.klases skolēni paši plānoja pārgājiena maršrutu, lai tajā varētu ietvert arī Kandavas reģionālās pamatskolas izaicinājuma uzdevumu –“Iepazīstināt ar interesantākajām un ievērības cienīgām vietām!” Arī šī skola pārsteidza ar savu humora pieeju izaicinājuma uzdevumos, kad citām skolām lika atkārtot ideāli sagatavoto pārbaudījumu - mētāt plānās pankūkas pannā ilgstoši un graciozi, nevienai nenokrītot zemē. Bērniem patika humors, sacensības, atrasties svaigā gaisā un izglītoties kopā ar saviem vienaudžiem no dažādām Latvijas skolām. Ļaudonas skolēni meklēja dabā skatus, kas raksturo vārdu “izrauties”. Karogs projektam “Izrauties no 4 sienām!” tapa vizuālās mākslas stundās, apvienojot visu idejas kopējā zīmējumā. (Konsultēja sk. Ilze Kaļinova). Kaspars Zālītis visus pārsteidza ar savu rudens mandalu, kas bija veidota no lielākās Latvijas ogas.

Katra skola bija pārsteigumu pilna, atklājot savas pilsētas skaistumu, interesantos objektos un bērnu atpūtas vietas. Lielākais projekta izaicinājums bija izveidot digitālo karti savā pilsētā, pagastā, izmantojot Google Maps rīku. Citu skolu skolēniem tā bija kā virtuālā Latvijas ceļošana pandēmijas un mājsēdes laikā, kad nedrīkstēja nekur iet un braukt. Lielāko Latvijas pilsētu skolēni Talsos, Gulbenē, Kandavā, Brocēnos pirmo reizi uzzinājā kaut ko par Kusu, Ļaudonu Madonas novadā.

Projekta laikā gan skolēni, gan skolotāji pilnveidoja savu digitālo kompetenci, darba procesā izmantojot dažādus IKT rīkus un onlaina platformas – padlet.com., linoit.com., google maps, wordart.com., canva.com., answergarden.com., photo collage, jamboard.com., colorillo.com, bookcreator.com, zoom.com. un Twinspace vietne. Projekta gala rezultātā visiem ir pozitīvas emocijas par paveikto, skolēni radīja savu karogu, digitālo karti, neaizmirstamas aktivitātes dabā, e-dienasgrāmata ar populāriem sportistiem savā dzimtajā pusē, pa pastu saņēma foto kolāžu un medaļu bērnu rokām veidotu un e-grāmatu.

Prieks sadarboties eTwinning projektos ar mazajām lauku skolām, kur var lepoties ar skolotāju darbu, neapstājas grūtību priekšā, ir uzticami partneri, lielisks komandas darbs, sadarbība ar citiem Latvijas skolotājiem un brīnišķīgi darba rezultāti. Sirsnīgs paldies par darbu visiem sadarbības skolotājiem skolās - komandā ir spēks.

Nelielu daļu no projekta aktivitātēm var vizuāli redzēt pievienotajā pielikumā.

Informāciju sagatavoja Solvita Vencjuna, eTwinning vēstniece Latvijā

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums