Izvēlne
.

Oskars Kalpaks – atceramies, pieminam, lepojamies

iesūtīts: 2023.03.08 15:58
Šā gada 6. martā Madonas novadā visas dienas garumā noritēja Madonas novada pašvaldības sadarbībā ar Oskara Kalpaka piemiņas fondu rīkotie pulkveža Oskara Kalpaka piemiņai veltītie pasākumi.

Madonas novada Ošupes pagasta „Liepsalās" - vietā, kur dzimis un audzis pirmais latviešu bruņoto vienību komandieris pulkvedis Oskars Kalpaks, solot būt sardzē par Latviju, turpinot pirms dažiem gadiem iedibināto tradīciju, svinīgo Zemessarga zvērestu deva astoņi jaunie Zemessardzes 26. kājnieku bataljona zemessargi. Savukārt Jaunsarga svinīgo solījumu deva desmit jaunie jaunsargi.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš, Zemessardzes 26. kājnieku bataljona komandieris, majors Vladimirs Bistrovs, štāba virsseržants Māris Ezeriņš, pirmais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, pulkvedis Dainis Turlais, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs un domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Šķēls.

Zemessargus un jaunsargus pirms svinīgā zvēresta un solījuma došanas uzrunāja pulkvedis Gunārs Kauliņš.    

“Katrs no jums dzīvē ir devis kādu zvērestu. Zvērests, ko dodat šodien, ir īpašāks nekā visi pārējie, kādi jums jau ir bijuši un vēl būs. Zemessarga zvērests vai Jaunsarga solījums nav galvenokārt par juridiskām saistībām. Tas ir solījums savai valstij, saviem komandieriem un biedriem. Dodot šo solījumu – apsolījumu - Latvijas zemessardzes pirmā komandiera dzimtas mājās, jūs tam piešķirat īpašu nozīmi. Šis ir tikai pirmais solis pretī jūsu apņēmībai kalpot mūsu valstij. Tālākie soļi būs nozīmīgāki. Izglītojiet un pilnveidojiet sevi, lai jūs būtu gatavi aizstāvēt Latviju ne tikai vārdos, bet arī darbos,” uzsvēra pulkvedis Gunārs Kauliņš.

Noslēdzoties svinīgajai ceremonijai “Liepsalās”, tās dalībnieki devās uz Madonas novada Indrānu pagasta Visagala kapsētu – pulkveža Oskara Kalpaka pēdējo atdusas vietu, lai ar piemiņas brīdi godinātu pulkvedi un viņa veikumu neatkarīgas Latvijas izveidē un nostiprināšanā. Piemiņas brīdi kuplināja arī Aizsardzības ministrijas, NBS, latviešu virsnieku apvienības, Zemessardzes veterānu apvienības, Madonas novada pašvaldības pārstāvji, zemessargi un jaunsargi, kā arī vietējie iedzīvotāji, kas vēlējās godināt pulkveža piemiņu un NBS Štāba bataljona orķestris .

Zemessardzes vecākais kapelāns majors Raimonds Krasinskis pie Oskara Kalpaka kapavietas aicināja atminēties, ka gan laikā, kad pulkvedis cīnījās par mūsu valsti, gan mūsdienās, neizlēmība nav pieļaujama.

“Šodien “Liepsalās” jaunsargi deva svinīgo solījumu, bet zemessargi – zvērestu. Ar kādu mērķi? Ar ļoti iekšēju, dziļu mērķi. Lai manā valstī valdītu miers. Oskars Kalpaks ar saviem vīriem par to cīnījās, un arī mums ir jābūt gataviem to darīt un atsaukties pirmajam aicinājumam aizstāvēt savu valsti, ģimeni un vērtības. Oskars Kalpaks mums ar savu piemēru to ir apliecinājis,“ Latvijai būtiskos jautājumos atmest neitrālu, nogaidošu nostāju aicināja kapelāns Raimonds Krasinskis.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, uzrunājot piemiņas brīža dalībniekus, uzsvēra, ka Oskara Kalpaka kā personības piemērs ir zīmīgs un joprojām aktuāls. 

“1918. gadā tika proklamēta Latvija, taču tas bija tikai sākums. Par jaundibinātās valsts neatkarību un pastāvēšanu vēl bija jācīnās. Kad Kārļa Ulmaņa valdība tā paša gada decembrī bija spiesta pamest Rīgu, tai sekoja tikai rotas lieluma karavīru vienība. O. Kalpaka piemērs ir par ticību. Ticību idejai par neatkarīgu valsti, jo tajā brīdī vēl nebija garantēts, ka Latvija noturēsies un pastāvēs. Vai būs spēks to atkarot no vāciešiem un lieliniekiem. Pulkvedis gāja bojā drīz pēc tam, kad tika izcīnītas pirmās uzvaras, taču bez viņa ticības un pārliecības šo un turpmāko panākumu, iespējams, nebūtu. Arī šodien, Ukrainas karavīru izcīnītās uzvaras pret agresorvalsti un tās armiju, kas sevi bija deklarējusi kā otro spēcīgāko pasaulē, nebūtu iespējamas bez ticības sev un savai valstij. Novēlu arī mums katram uzturēt šo ticību,” vēsturisko kontekstu mūsdienu notikumu gaismā akcentēja Jānis Garisons.

Arī NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Kaspars Zdanovskis norādīja, ka Oskara Kalpaka ticība neatkarīgas valsts idejai, drosme un pārliecība, ka Latvijas valsts izveidosies par brīvu, augošu, attīstītu valsti ir tas, kas visprecīzāk raksturo pulkvedi.

Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs piemiņas brīdī savā un pašvaldības vārdā pauda pateicību ikvienam, kas 6. martā un arī citos datumos, kas saistīti ar pulkvedi, rūpējas par Oskara Kalpaka piemiņu, viņa dzimtas mājām “Liepsalas ”un piepilda tās ar aktivitātēm nu jau 30 gadu garumā.

“Šādi piemiņas pasākumi ir ļoti nozīmīgi. Tie ļauj un liek mums labāk novērtēt Latvijas valsts vēsturi, atgādina par mūsu tautas varoņiem, pie kā nenoliedzami pieskaitāms arī Oskars Kalpaks. Šādi brīži ļauj spēcīgāk izjust patriotismu. Pulkvedis un viņa vīri pirms vairāk nekā 100 gadiem ielika pamatakmeni un nostiprināja Latvijas valsti. Mūžīga pateicība un piemiņa Oskaram Kalpakam,” to cik svarīgi ikdienā ir atminēties un godināt personas, kas Latvijas vēsturē atstājušas neizdzēšamas pēdas atgādināja Agris Lungevičs.  

Viens no tiem, kas pirms 30 gadiem atjaunoja tradīciju godināt pulkveža Oskara Kalpaka piemiņu bija pulkvedis Dainis Turlais

“Taka uz Oskara Kalpaka kapavietu nekad nebija aizaugusi. Tā palika iestaigāta arī drūmākajos okupācijas gados. Gan tolaik, gan šodien mūsu svēts pienākums ir glabāt Oskara Kalpaka piemiņu. To ir svarīgi darīt ne tikai tradīcijas dēļ.  Lūkas evaņģēlijā ir trāpīgi teikts”: “Ikviena valsts, kas sevī sašķelta, iet bojā, un nams uz namu krīt”. Tas, kas valsti spēj vienot, ir garaspēks. Tas piemita arī Oskaram Kalpakam. Ir daudz izcilu karavadoņu, ģenerāļu, komandieru, bet ir tikai daži, kuru garaspēks ir tik liels, ka tas spēj vienot tautu. Nav neviens vairs jāpārliecina par to, kāda nozīme ir mūsu spējām cīnīties par savu valsti. Aiz mūsu valsts robežām ir agresors, kurš jau ir uzsācis karu. Karu pret neatkarību, brīvību un demokrātiju. Mums jābūt mobilizētiem, vienotiem, stāvot pretim šim agresoram,” modināt sevī katrā to garaspēku, kas piemita Oskaram Kalpakam, aicināja pulkvedis Dainis Turlais.    

Piemiņas brīdi Visagala kapsētā papildināja Ērgļu vidusskolas jaunsargu muzikāls sveiciens savukārt pulkveža Oskara Kalpaka piemiņai veltīto pasākumu programmu Madonas novadā noslēdza pasākuma cikla uzvarētāju apbalvošana un NBS pūtēju orķestra koncerts Madonas kultūras namā.

Foto atskats uz Kalpaka piemiņas pasākumiem Madonas novadā.

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums