Izvēlne

Pasākumā CITS BAZĀRS 2023 noskaidroti labākie skolēnu mācību uzņēmumi, starp tiem 4 nominācijas madoniešiem!

iesūtīts: 2023.03.08 10:57
Tikko kā aizvadītajā skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) gadatirgū CITS BAZĀRS pasniegtas balvas labākajiem jaunajiem uzņēmējiem. Pasākums norisinājās tirdzniecības centrā “Domina Shopping”, piedaloties un ar pašu radītiem produktiem tirgojoties 270 skolēnu mācību uzņēmumiem no visas Latvijas.

Pasākumu organizē izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Bazāra ietvaros jauniešus vērtēja ne tikai pircēji, bet arī žūrija 50 pieredzējušu profesionāļu sastāvā no uzņēmumiem, akadēmiskajām struktūrām, finanšu sektora un valsts pārvaldes, pasniedzot balvas desmit nominācijās.

Nominācijā “SMU biznesa potenciāls” vidusskolu grupā uzvarēja un balvu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras saņēma SMU “Spotloc” no PIKC Rīgas Tehniskās koledžas.  SMU saviem klientiem izstrādājis mobilo aplikāciju, kas informē par Latvijā notiekošiem pasākumiem. Pamatskolu grupā šajā nominācijā par laureātu kļuva SMU “Miera koks” no Saldus novada pašvaldības Druvas pamatskolas, kas izstrādājuši prātu asinošu spēli.

“Sociāli atbildīgākais SMU” vidusskolu grupā tika atzīts SMU “Game On” no Ogres tehnikuma, kas izveidojuši mācību spēli, kas palīdz attīstīt dažādas maņas, bet pamatskolu grupā – SMU "Eke bracelets” no Madonas pilsētas vidusskolas, kuru produkts ir dažādu krāsu un izmēru atstarojošas rokassprādzes.

Nominācijā “Tehnoloģiskās inovācijas produkts vai pakalpojums” vidusskolu grupā par labākajiem tika atzīti SMU “Inkes” no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kas radījuši unikālu rakstāmrīku, kurā apvienotas zīmuļa un pildspalvas priekšrocības. Savukārt pamatskolu grupā balvu saņēma SMU “Maisiņkafija” no Aizkraukles novada vidusskolas, kuru produkts ir maltas, aromātiskas kafijas pupiņas. Laureāti  saņēma naudas balvas no “Printful” savas inovācijas tālākai attīstībai.

“Labākā SMU pārdošanas komanda” starp vidusskolām sevi pierādīja un balvu no RTU Rīgas Biznesa skolas saņēma SMU “Kimy” no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, kas radījuši kosmētikas līdzekli - skrubjziepes ar ķimenēm. Pamatskolu grupā šajā nominācijā sevi lieliski parādīja SMU “Carry On” no Madonas Valsts ģimnāzijas, kura komanda demonstrēja izcilas pārdošanas prasmes, piedāvājot rokturi, ērtai iepirkuma maisiņu pārnēsāšanai. 

Balvu no Patentu Valdes nominācijā “Uz zināšanām balstīts SMU produkts vai pakalpojums” starp vidusskolām izcīnīja SMU “Pyrolat” no Rīgas Franču licēja ar bīstamo atkritumu pārstrādes tehnoloģiju. Pamatskolu grupā atzinību guva SMU “Labziepis” no Ulbrokas vidusskolas, kuru produkts ir SLS nesaturošas roku ziepes.

Nominācijā “Ilgtspējīgs SMU produkts vai pakalpojums” un balvu no Swedbank vidusskolu grupā izcīnīja SMU “Ūna” no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, piedāvājot mājas apstākļos lietojamu depozītu pudeļu tvertni, kuru iespējams pārveidot arī par somu. Starp pamatskolām uzvarētāji ir SMU “Woodbrothers” no Daugavpils Saskaņas pamatskolas, kas gatavo koka aizdedzes - pakurus.

“Sociālo mediju komunikācijas balvu” no “Printful”  vidusskolu grupā ieguva SMU “herble” komanda no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un PIKC Rīgas Valsts tehnikuma, kuru produkts ir puķupodi ar iestrādātu viedo laistīšanas funkciju. Pamatskolu grupā balvu saņēma SMU “Anxitea” no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, ar dažādu augu nomierinošām tējām.

Apbalvojumu “Labākais stends” un balvu no “Domina Shopping” vidusskolu grupā saņēma SMU “Framed fight” no Jelgavas Valsts ģimnāzijas, kas stendā apmeklētājiem piedāvāja galda spēles. Savukārt pamatskolu grupā labākais stends bija Bērzaunes pamatskolas SMU “Zumzums”, kas tirgojās ar skaistumkopšanas un veselības produktiem no bišu vaska.

Kā labākais “SMU produkts vai pakalpojums, kas gatavs starptautiskajam biznesam” un balvu no “FactSet Latvia” vidusskolu grupā saņēma SMU “herble” komanda no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un PIKC Rīgas Valsts tehnikuma, kuru produkts ir puķupodi ar iestrādātu viedo laistīšanas funkciju. Pamatskolu grupā vislabāk sevi parādīja SMU “Carry On” no Madonas Valsts ģimnāzijas ar produktu – speciālu rokturi ērtākai iepirkumu maisiņu pārnēsāšanai.

Šogad pirmo gadu jaunā nominācijā “Labākais SMU produkta zīmols” balvu uzvarētājiem pasniedza “Delfi”, kur par labākajiem vidusskolu grupā tika atzīti skolēni no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas ar uzņēmumu “Kimy”, kas saviem klientiem piedāvā kosmētikas produktu - skrubjziepes ar ķimenēm. Pamatskolu grupā tika apbalvots SMU “Komatieris” no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kas izstrādājuši vietni internetā, kurā iespējams mācīties pareizu pieturzīmju lietojumu latviešu valodā.

CITS BAZĀRS laureātu, skolēnu mācību uzņēmumu radīto produktu fotogrāfijas pieejamas ŠEIT.

Savukārt ar pilnu laureātu sarakstu var iepazīties ŠEIT.


Skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgus CITS BAZĀRS notiek Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, un to rīko Latvijas lielākā izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar ilggadējo atbalstītāju Swedbank.

CITS BAZĀRS informatīvie atbalstītāji – Delfi, inbox.lv, Clear Channel un izdevniecība Dienas Mediji.


JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programma

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu jau ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2022./2023. mācību gadā JA Latvia ir reģistrējušies vairāk nekā 1500 skolēnu mācību uzņēmumu.

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada. Junior Achievement Worldwide par ieguldījumu izglītībā šogad jau otro reizi nominēta Nobela Miera prēmijai.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.
  • Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.
  • Līderu programma 10.–12. klasei.
  • HealthTech programma - pirmsakselerators augstskolu studentiem, kas veicina inovāciju kopradi starp medicīnas un tehnoloģiju nozarēm.
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.


Papildu informācija: Jānis Krievāns,

JA Latvia valdes priekšsēdētājs

Tālrunis: 26188785

E-pasts: janis@jalatvia.lv

Seko un uzzini vairāk:

https://www.facebook.com/JALatvia/

https://twitter.com/JALatvia

https://www.instagram.com/JALatvia/

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums