Izvēlne

Vidzemē notiek militāro mācību “Namejs 2021” aktīvā fāze

iesūtīts: 2021.09.22 10:17
No 24. līdz 26. septembrim Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīri, rezerves karavīri un zemessargi piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku militārajās mācībās “Namejs 2021”, kuru mērķis ir pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde mācību laikā pārbaudīs brigādes bataljonu spēju veikt uzdevumus konvencionāla militāra apdraudējuma gadījumā. Militāro mācību laikā Valkas novada Valkas un Vijciema pagastā, Valmieras novada Plāņu un Vaidavas pagastā, Cēsu novada Raiskuma un Stalbes pagastā, Gulbenes novada Stradu pagastā, Alūksnes novada Mālupes un Jaunannas pagastā, Balvu novada Balvu, Vīksnas, Kubulu un Rugāju pagastā, kā arī Ogres novada Ogresgala, Rembates, Lēdmanes un Jumpravas pagastā Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri veiks patrulēšanu un reidus, ierīkos slēpņus, patruļbāzes un novērošanas posteņus, kā arī uzstādīs šķēršļus un pildīs citus mācību scenārijā noteiktos uzdevumus. Madonas novadā augsta mācību intensitāte būs Indrānu pagastā, “Roznieku” apkārtnē, uz autoceļa V842 un uz Gulbene – Rēzekne (P36)

Valmieras novada Trikātas pagastā, Gulbenes novada Litenē un Cēsu novada Ģikšos Medicīnas rotas speciālisti, izvērsīs mobilos cietušo aprūpes centrus, kuros trenēs cietušo stabilizāciju.

Kopā militārajās mācības Vidzemē piedalīsies ap 1000 karavīru zemessargu. Mācību laikā nosacītā pretinieka lomā darbosies Igaunijas brīvprātīgās Aizsardzības līgas “Kaitseliit” (Zemessardzes) dalībnieki un Dānijas Zemessardzes dalībnieki.

Mācības notiks sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži” un VAS "Latvijas Valsts ceļi", kas sniegs atbalstu pretmobilitātes šķēršļu izvietošanā, kā arī Valsts policiju, kas nodrošinās satiksmes ierobežošanu. Mācību uzdevumu izvērtēšanu veiks Zemessardzes 1. Rīgas brigādes karavīri.

Militāro mācību aktīvā fāze Vidzemē noslēgsies 26. septembrī ar taktisko uzdevumu – kauju apbūvēta vietā. Savukārt pēcpusdienā katra bataljona atbildības teritorijā notiks svinīgā militāro mācību noslēguma ceremonija. 22. kaujas nodrošinājuma bataljonam tā norisināsies Valmierā, Vienības laukumā, 25. kājnieku bataljonam – Gulbenē, Ābeļu ielā 2, 27. kājnieku bataljonam – Cēsīs, Vienības laukumā, 31. kājnieku bataljonam – Balvos, pie Balvu Kultūras un atpūtas centra, 54. kaujas atbalsta bataljonam – Ogrē, Brīvības ielā. 

Zemessargi un karavīri trenējas pēc iespējas realitātei pietuvinātos apstākļos, tādējādi nostiprinot savas prasmes aizsargāt savu atbildības teritoriju – savus novadus, pilsētas, pagastus, ciemus.

Zemessardze pateicas darba devējiem, kuri sniedz iespēju zemessargiem piedalīties mācībās trīs dienas pēc kārtas un privāto zemju īpašniekiem, kuri sniedz būtisku atbalstu, piekrītot iznomāt savus īpašumus mācību vajadzībām.

Jau ziņots, ka no 30. augusta līdz 3. oktobrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības “Namejs 2021”. Kopējais mācību dalībnieku skaits ir aptuveni 9300. Militāro mācību laikā militārās tehnikas un personāla pārvietošanās ir iespējama jebkurā vietā Latvijas teritorijā.

Iedzīvotāju ievērībai!

Militāro mācību laikā pa Vidzemes autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan Igaunijas un Dānijas militārā tehnika. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, aicinām autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību.

Mācības notiks ar īpašniekiem saskaņotās vietās, un scenārija izpildes laikā tiks lietota tikai mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt.

Aicinām iedzīvotājus neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos pa ceļiem un  mežiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu. Lūdzam ar sapratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos vai īslaicīgu šķēršļu izvietošanu. Šie šķēršļi nepiesārņo vidi un nebojā infrastruktūru. Teritorijas pēc mācībām tiks sakoptas.

Informāciju sagatavoja: Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Informācijas daļa

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums