PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Madonas pilsētas kultūras nama Pūtēju orķestris

Dibināšanas gads:1959
Dalībnieku skaits:57
Kolektīva vadītājs:Andrejs Cepītis, 26 067 667
Mēģinājuma vieta:Madonas pilsētas kultūras nams
Mēģinājuma laiks:Sestdienās, svētdienās 10.00 - 14.00

Pašlaik orķestrī spēlē 37 meistarīgākie pūšamo instrumentu mūziķi no Madonas un tās tuvākās apkārtnes. 20 mūziķi mācās un strādā Rīgā. Lielākā daļa orķestra dalībnieku ir amatieri, bet vairāki mācās vidējās un augstākajās mūzikas mācības iestādēs. Gandrīz visi mūziķi ir absolvējuši, vai pašlaik mācās Madonas mūzikas skolā. Orķestrī spēlē vairāki Madonas mūzikas skolas skolotāji.  

Andreja Cepīša vadībā pūtēju orķestris ir ieguvis savu redzamu vietu republikas orķestru saimē. Skatēs vairākkārt izcīnīti pirmās pakāpes diplomi. Andrejs Cepītis ir pratis atrast īsto pieeju katram orķestra dalībniekam un izveidojis spēcīgu muzikālu vienību Madonas pilsētā un novadā.

Madonas pūtēju orķestris strādā nopietni, bet kā allaž ar kādu nenopietnu odziņu.


Piedāvājums

Madonas pūtēju orķestris izpilda dažādu laikmetu un stilu mūziku - baroku, tradicionālo pūtēju orķestru, akadēmisko mūziku, kā arī popmūziku, džezu un rokenrolu. Orķestris vienmēr ir centies paplašināt savu “spēles laukumu” un lauzt tos stereotipus, kuri pavada pūtēju orķestrus - kad, kur un kas jāspēlē šādām muzikālām vienībām.

Vēsture

Madonas pūtēju orķestris pēckara gados organizēts vairākkārt, bet tas darbojies arvien tikai īsu laiku. Ar lielu entuziasmu diriģents Alberts Mucinieks aizsāk Madonas orķestra darbību. Jau 1960. gadā kolektīvs atzīstami piedalījās I Republikas pūtēju orķestru salidojumā Alūksnē.

Gadu gaitās mainījās orķestra sastāvs un arī diriģenti – Mārcis Kalniņš, Armans Laumanis, Jānis Znots, Pēteris Rudzītis.
Ar 1977.gadu vadību pārņem Viktors Trops. 


Orķestris ir neatņemama sasvstādaļa valsts svētku koncertos un sadzīves tradīcijās. Tarificēts kā 1.kategorijas orķestris. 1982.gadā orķestru salidojumā Ogrē ieņem 3.vietu. 1985.gadā Dziesmu un deju svētkou konkursā orķestris ierindojas 2.vietā republikā.

Kopš 1992.gada pūtēju orķestri vada Andrejs Cepītis.


Sasniegumi

2019.gadā Madonas pūtēju orķestris X Latvijas pūtēju orķestru konkursā “Siguldas devonā” IV augstākās grūtības pakāpes grupā ieguva 1.vietu. 

2018.gadā XXVI Vispārējo Dziesmu un XVI Deju svētku pūtēju orķestru koprepertuāra pārbaudes un svētku atlases skatē IV augstākās grūtības pakāpes grupā (starp 10 orķestriem) iegūta 1.vieta. Šis augstais novērtējums sniedza iespēju un godu piedalīties latviešu mūzikas koncertā “Pieskāriens laikam”, pūtēju orķestru Dižkoncertā un koncertos Rīgas baznīcās. 

‌2017.gadā saņemts Zelta diploms Prāgas Starptautiskajā orķestru festivālā. 

‌2016.gadā Lietuvā Starptautiskajā amatieru orķestru konkursā Paņevežā iegūts Grand Prix, balva par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju un labākā diriģenta godalga.

‌2015.gadā III Starptautiskajā pūtēju orķestru konkursā BALTIC OPEN un VII Latvijas pūtēju orķestru konkursā, iegūts augstākais novērtējums otrās augstākās grūtības pakāpes grupā un īpašs uzslavas apliecinājums - kompliments Madonas pilsētas kultūras nama pūtēju orķestrim par spožu konkursa programmas interpretāciju.
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums