2. Starptautiskais Jāņa Norviļa jauno pianistu konkurss Madonā

iesūtīts: 2012.10.23 17:10
25. – 27. 2012.

Šoruden, nu jau otro reizi Madonā, pulcēsies jaunie pianisti uz starptautisku konkursu. Pirmajā Jāņa Norviļa jauno pianistu konkursā piedalījās 26 dalībnieki gan no Latvijas gan Lietuvas, šogad pieteikušies 25 dalībnieki – no Latvijas, Krievijas un Zviedrijas. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad konkurss norisināsies trīs dienas. Atklāšanas koncertā ceturtdien, 25. oktobrī plkst. 1900 varēsim baudīt ko interesantu: skanēs marimbas solo Guntara Freiberga izpildījumā. Jauno mūziķi atbalstīs arī Jēkabpils kamerorķestris mūsu skolas direktora Mārtiņa Berga vadībā.

Konkursa galvenā diena – piektdiena, 26. oktobris, kurā dzirdēsim jauno pianistu sniegumu divās kategorijās: klavieru solo un klavieru ansamblis četrrocīgi. Plkst. 1000 savu uzstāšanos sāks klavieru dueti, tad laikā no plkst. 1100  līdz aptuveni plkst. 1530 sacentīsies solisti. Konkursanti sadalīti 6 vecuma grupās: varēsim baudīt gan pašu jaunāko bērnu sniegumu, gan klausīties jau pieredzes bagātus pianistus (vecumā no 5 līdz 17 gadiem). Lielākā daļa no dalībniekiem jau ir piedalījušies vairākos konkursos citviet. Muzicēs arī starptautisko konkursu laureāti. Īpašs prieks par Maskavas Gņesinu speciālās mūzikas skolas audzēkņiem (šī skola ir viena no prestižākajām Krievijas mūzikas skolām), jo vienlaicīgi sešus šīs skolas audzēkņus Latvijā dzirdēt nemaz tik bieži neizdodas.

Konkursu šogad vērtēs žūrija šādā sastāvā:

·         Juris Kalnciems, žūrijas priekšsēdētājs JVLMA profesors,

·         Vestards Šimkus, pianists,

·         Tatjana Šklovskaja, Maskavas Gņesinu mūzikas vidusskolas pasniedzēja, docente Maskavas Valsts klasiskajā akadēmijā.

Par dalībnieku sniegumu arī konkursa klausītājiem būs iespēja izteikt savu viedokli, jo, kā jau nereti konkursos, arī šajā, līdzās žūrijas piešķirtajām balvām, būs klausītāju balva un alternatīvās žūrijas balva, kuras piešķīrēji būs skolēni, kas paralēli „lielās” žūrijas darbam 3 cilvēku sastāvā vērtēs konkursantus.

Tā kā viens no konkursa mērķiem ir popularizēt tautu melodijas, prasībās visās vecuma grupās iekļautas tautas dziesmu apdares vai arī izvērstas formas skaņdarbs par tautas melodijas intonatīvo materiālu. Jaunākajiem konkursa dalībniekiem obligāti jāatskaņo kāds no Jāņa Norviļa krājuma Latviešu tautasdziesmas jaunajiem pianistiem "Dziesmu druva"  skaņdarbiem. Tāpat varēsim klausīties arī citu, īpaši mūslaiku, latviešu komponistu skaņdarbus.

Konkursa dalībnieki varēs arī baudīt atpūtu, dodoties ciemos pie keramiķiem Baibas un Eināra Dumpjiem uz Sāvienu, vakarējot ar latviešu tautas rotaļām un dejām Māra Karlsona vadībā, kā arī iepazīstot Madonu.

Konkurss noslēgsies sestdien, 27. oktobrī plkst. 1100 ar laureātu apbalvošanu un koncertu Madonas kultūras namā. Visi konkursa koncerti ir atvērti publikai un konkursa rīkotāji būs īpaši gandarīti, ja madonieši būs aktīvi koncertu klausītāji!

Tāpat kā pagājušajā gadā, paralēli konkursam notiks arī pedagogu tālākizglītība. Seminārā pedagogi klausīsies un vērtēs konkursantu sniegumu, piešķirot kādam no konkursantiem savu, mūzikas skolotāju balvu. Vestards Šimkus un Tatjana Šklovskaja sniegs meistarklases un lasīs lekcijas; pedagogi varēs dalīties pieredzē Apaļā galda diskusijās. Šāds tālākizglītības seminārs skolotājiem paver iespēju paplašināt zināšanas, kā arī veicina pieredzes apmaiņu un savstarpējo sadarbību.

Paldies konkursa sponsoriem un atbalstītājiem: Alink-Argerich Foundation, Latviešu Nacionālajai Apvienībai Kanādā, Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Madonas novada domei, Madonas poligrāfistam, Madonas reģionālajam laikrakstam „Stars”, Latvijas Radio3 Klasika, Vidzemes Televīzijai.

Būtiski, ka šādi pasākumi kā Jēkabpils kamerorķestra un Guntara Freiberga koncerts un starptautisks konkurss notiek ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, tādējādi padarot kultūru pieejamāku, tādēļ esiet gaidīti visos trīs šo dienu krāšņajos koncertos! Būsim atsaucīgi un Madonas pilsētas kultūru atbalstoši!

Ilze Tomsone, J. Norviļa Madonas mūzikas skolas klavierspēles skolotāja


 

Ceturtdien, 2012. gada 25. oktobrī, plkst. 19.00
Madonas kultūras namā
Guntars Freibergs (marimba), Jēkabpils kamerorķestris diriģenta
Mārtiņa Berga vadībā
Programmā komponistu Ney Rosauro un Emmanuel Sejourne koncerti marimbai ar orķestri.

Guntars Freibergs, kuru droši var saukt par veiksminieku mūzikā, dzimis 1991. gadā un sitamo instrumentu spēli sācis mācīties J.Cimzes Valkas mūzikas skolā. Mācības turpinājis E.Dārziņa mūzikas skolā, Maskavas Centrālajā mūzikas skolā profesora Marka Pekarska klasē, Strasbūras Mūzikas konservatorijā Francijā. Savu meistarību pilnveidojis marimbas meistarklasēs pie profesoriem Keiko Abe, Momoko Kamiya, Bogdan Bacanu, Peter Sadlo, Zalcburgas Mozarteum vasaras akadēmijā un Villekrozes akadēmijā.

Guntars Freibergs spēlē marimbu, multiperkusijas, vibrofonu, bungas un timpānus, apgūst klavierspēli un komponē. Patlaban divdesmit vienu gadu vecais mūziķis studē maģistrantūrā Antona Bruknera Lincas universitātē Austrijā.

Mūziķis guvis panākumus gan konkursos Latvijā, gan starptautiskos konkursos Igaunijā, Krievijā, Itālijā, Bulgārijā un Austrijā.  Kā solists uzstājies ar orķestriem Latvijā, Krievijā, Vācijā un Bulgārijā. 2011. gadā Guntars Freibergs tika nominēts Lielajai Mūzikas balvai kategorijā par spožu debiju. 2012.gada vasarā mūziķis ieguva 2.vietu prestižajā Zalcburgas marimbas spēles  konkursā, kas ir vēl nebijis panākums Latvijas marimbas un perkusiju spēles vēsturē.


 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums