Izvēlne
.

Apzina vētras radītos postījumu Madonas novadā (PAPILDINĀTS)

iesūtīts: 2023.08.09 17:09
7. augusta vētra dažu minūšu laikā Madonas novadā radīja ievērojamus zaudējumus un izdevumus gan pašvaldībai, gan iedzīvotājiem.

8. augustā, tika sasaukta sanāksme Madonas pilsētas, pagastu un apvienību pārvalžu vadītājiem, atbildīgo jomu pārstāvjiem par vētras radītajiem postījumiem.

Sanāksmē tika informēts, ka būtiskākie zaudējumi saistās ar vētrā norautajiem jumtiem - daudzdzīvokļu mājai Madonā, Cesvainē, dažām privātmājām, uzņēmumam, saimniecības ēkām utml; ļoti daudzās vietās lūzuši koki, tostarp lielā platībā nogāzts pašvaldības parks-mežs Liezēres pagasta Ozolos; koki sakrituši arī kapsētu teritorijās, uz Birānu tilta, uz Praulienas pamatskolas jumta un citur.

Uzreiz pēc vētras tika palīdzēts klāt plēves mājokļiem, kas palikuši bez jumta seguma, novākt lūzušos kokus, zarus u.c. steidzamākajās vietās ar intensīvāko satiksmi. Īpašumu uzturēšanas dienesti strādā pašvaldības un publiskajās teritorijās; pilsētā tiek savākti ielas malā saliktie zari, kas privātmāju iedzīvotājiem palikuši pāri pēc kritušo koku novākšanas utml.

Turpinās darbs pie teritoriju apsekošanas un koku novākšanas, daudzviet piesaistot arī papildspēkus. Pašvaldības darbinieki pēc iespējas operatīvi reaģē uz katru jaunu iedzīvotāju zvanu, ziņojumu, lūgumu pēc palīdzības. Nepieciešamības vai jautājumu gadījumā ikviens ir aicināts sazināties ar savas teritorijas pārvaldes vadītāju (kontakti šeit >>).

Šobrīd zināms, ka pēc īslaicīgas izmitināšanas iespējas nav vērsies neviens Madonas novada iedzīvotājs. Sociālajā dienestā līdz šim saņemti seši pieteikumi pabalstam krīzes situācijā. Dienestā skaidro, ka pabalsta izvērtēšanu un apmēru noteic Madonas novada saistošie noteikumi Nr. 11 (ar saistošajiem noteikumiem var iepazīties šeit >>). Arī sociālais dienests turpina apzināt iedzīvotāju, sevišķi tālāk dzīvojošu ģimeņu, senioru, vajadzības pēc palīdzības. Nepieciešamības gadījumā sociālā dienesta un darbinieku informācija pieejama šeit >>

9. augustā, pulksten 12, Finanšu ministrijā norisinājās tikšanās ar piecu pašvaldību vadītājiem, viņu vidū arī Madonas novada domes priekšsēdētāju Agri Lungeviču, lai pārrunātu iespējamos sliekšņus zaudējumu kompensāciju izmaksai.  Līdz 10. augusta darbadienas beigām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūgusi pašvaldības sadarbībā ar saviem iedzīvotājiem apzināt un iesūtīt ministrijai zaudējumus savā teritorijā un nepieciešamā darba apjomus, lai novērstu vētras radītās sekas. Iegūtā informācija palīdzēs valdībai nākt klajā ar atbalsta pasākumu plānu.


(PAPILDINĀTS 10.08.2023.) Tikšanās laikā Finanšu ministrijā tika panākta vienošanās, ka pašvaldības varēs saviem iedzīvotājiem vispirms izmaksāt primāro atbalstu mājas jumta un logu atjaunošanai vai nomaiņai. Tas tiks piešķirts visiem iedzīvotājiem, kuru īpašumus (dzīvojamās mājas) ir skārusi vētra. Individuālām dzīvojamām mājām vienreizējais atbalsts varētu tikt nodrošināts, piešķirot atbalstu līdz 3 000 eiro, nepārsniedzot 20 eiro par kvadrātmetru. Savukārt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem atbalsts būtu nodrošināts 20 eiro par kvadrātmetru. Plānots, ka par attiecīgajām vadlīnijām VARAM jau tuvākajās dienās aicinās lemt valdību. 

Informāciju sagatavoja:

Laura Kovtuna

Sabiedrisko attiecību speciāliste



AGRA VECKALNIŅA un pagastu/apvienību pārvalžu vadītāju foto
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums