.

Janvāris - Dzemdes kakla vēža izpratnes veicināšanas mēnesis

iesūtīts: 2024.01.12 10:00
Janvāris tiek atzīmēts kā dzemdes kakla vēža izpratnes veicināšanas mēnesis ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par dzemdes kakla vēzi un tā profilaksi.

Ik gadu Latvijā dzemdes kakla vēzi diagnosticē aptuveni 240 sievietēm, un tā ir viena no biežākajām ļaundabīgajām slimībām sievietēm līdz 45 gadu vecumam. Ir skaidri izpētīts dzemdes kakla vēža iemesls – 99 % gadījumu to rada ilgstoša cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekcija. 

Efektīvākā aizsardzība, lai novērstu saslimšanu ar CPV izraisītām slimībām (t. sk. dzemdes kakla vēzi) ir vakcinācija. Šobrīd gan meitenēm, gan zēniem vecumā no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot) ir pieejama valsts apmaksāta vakcīna pret vēzi izraisošo CPV. Valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV veic ģimenes ārsti un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrs. 

Latvijā sievietēm, vecumā no 25 līdz 67 gadiem, reizi trīs gados ir iespēja veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi (skrīningu). Uzaicinājuma vēstule veikt dzemdes kakla vēža skrīningu tiek nosūtīta pa pastu uz sievietes deklarēto adresi vai elektroniski uz e‑adresi. Dzemdes kakla vēža skrīningu ir svarīgi veikt arī tad, ja sieviete jūtas vesela un viņai nav nekādu sūdzību. Vairāk informācijas par dzemdes kakla vēža skrīningu> 

Citi noderīgi materiāli: 

 Iesūtīja: Nacionālais veselīgo pašvaldību tīkls
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums