.

16. oktobris - Pasaules uztura diena

iesūtīts: 2023.10.16 13:37
Katru gadu 16. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules uztura diena (tiek saukta arī par Pasaules pārtikas dienu). Šīs tematiskās dienas ietvaros tiek uzsvērts, ka ūdens ir būtisks resurss, kas nepieciešams gan mūsu dzīvības un veselības saglabāšanai, gan pārtikas ražošanai. Šī gada Pasaules pārtikas dienas moto ir “Ūdens ir dzīvība, ūdens ir ēdiens”.

Tāpēc šīs tematiskās dienas ietvaros vēlamies atgādināt, ka pietiekama ūdens uzņemšana un pilnvērtīgs uzturs, ir būtiskas veselīga dzīvesveida sastāvdaļas, sniedzot mūsu organismam nepieciešamo enerģiju un uzturvielas. 

Atgādinām par pāris vienkāršiem veselīga uztura pamatprincipiem: 

  • Dienas laikā uzņem vismaz 5 porcijas jeb 500g dārzeņu, augļu un ogu! Vismaz pusi no tiem – uzņem tieši svaigā veidā. Uzziniet vairāk infolapā: “Ēd dārzeņus, augļus un ogas katru dienu”
  • Lai uzņemtu nepieciešamās uzturvielas, svarīgi uzturā iekļaut produktus no dažādām produktu grupām, kā arī tos kombinēt ēdienu pagatavošanas laikā. Piepildi šķīvi ar dārzeņiem un augļiem, ogām, graudaugiem un kartupeļiem, kā arī olbaltumvielas saturošiem produktiem! Uzziniet vairāk infolapā: “Ēd veselīgi, izmantojot šķīvja principu!”
  • Pietiekama ūdens uzņemšana ir vitāli svarīga cilvēka organismam, jo ūdens nodrošina plašu funkciju spektru. Uzziniet vairāk infografikā: “Neizmirsti padzerties”
  • D vitamīna trūkums Latvijas iedzīvotāju vidū ir izplatīts neatkarīgi no vecuma, dzimuma un gadalaika, taču D vitamīna uzņemšana optimālā līmenī ir būtiska. Vairāk informācijas par D vitamīna trūkuma pazīmēm, deficīta riska grupām un D vitamīna avotiem uzturā infografikā “D vitamīns”;  
  • Regulāri uzturā iekļauj jodu saturošus produktus – zivis un jūras veltes, pienu un piena produktus, jodēto sāli. Uzziniet vairāk infografikā: “Jods”

 

Ar visiem SPKC izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem iespējams iepazīties šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/informativi-materiali.       

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums