Ilona Linarte – Ruža, Dace Pudāne “Mirklis mieram”

Notiek: 16. februāris 10:00 - 7. aprīlis 16:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles

Gads sācies salts un puteņains. Madonas pusē ziema metusi kūleņus no aukstām uz zemām temperatūrām, reti lutinot mūs ar sauli. Februāra vidū aicinām mieru smelties māsu, tekstilmākslinieču Ilonas Linartes - Ružas un Daces Pudānes (Linartes) izstādē “Mirklis mieram” Madonas muzeja Izstāžu zālēs no 16.februāra līdz 7.aprīlim

Mākslinieces par izstādi:  “Ikdienas ātrajā dzīves ritmā mums nav laika apstāties, ieklausīties, ieskatīties, kur nu vēl iedziļināties daudzās mums svarīgās problēmās ārpus darba tiešajiem pienākumiem. Ar šo izstādi, darbiem, kas tapuši mirkļos, kad apzināti piespiežam sevi apstāties, ieklausīties sevī, pavērties apkārt un dot vaļu sajūtām, kas virmo mūsos, atvērt durvis pozitīvajām emocijām, izjūtām un attēlot to ar tekstilmateriālu palīdzību. Mūsu krāsu un formu sajūtā mēs atsakāmies no reālistiskā, stāstošā, bet ļaujamies kompozicionālajiem  risinājumiem, kas ir pamats dabā, mākslā. To visu var ieraudzīt, ja ir mirklis apstāties un mierīgi bez steigas pavērties apkārt.  Latvijas daba ir krāšņa, bet tomēr caur savu pelēko, un smalko miglas toni, šie pelēkie ir daudzveidīgi, smalki pustoņu niansēs. Mūsu darbos pelēkā gradācijas caurvijās ar grafiskajiem risinājumiem un krāsu akcentiem. Tomēr pamatā ir kompozīcijas laukumi ar kuru palīdzību veidojam stāstu par mirkļa izjūtām.

Mirkļa nozīme ar katru gadu pieaug. Atrast mirkli sev, saviem tuvajiem, draugiem un darba biedriem kļūst ar vien grūtāk, bet tas ir tik svarīgi  savai garīgajai, intelektuālajai pasaules atjaunošanai un papildināšanai. Savādāk mēs visi ieslīgstam Zudušā laika meklējumos, to restartēšanā, bet šodiena paskrien neievērota.

Mākslinieka pienākums ir tvert mirkli, to iemūžināt caur savu es, un to mēs ar māsu cenšamies darīt.

Savos tekstila darbos, izmantojot kompozīcijas izteiksmes līdzekļus, attēlojam mums svarīgas tēmas, ainavu, dabas parādības, sajūtas caur  krāsu, kas raksturīgas Latvijas ainavā, dabā. Dabā reti ir viena tumšuma pakāpe, pārsvarā gaišais un tumšais kontrastā un neparastā krāsu burvība miglā, rītausmā vai novakarē, un to arī cenšamies parādīt savos darbos, caur savu sajūtu prizmu. Nav sveša arī pilsētas atmosfēra, bet tā retāk vērojama mūsu darbos.             

Izstādē būs skatāmi pēdējos divdesmit gados radītie tekstila darbi. Tās ir tekstila audumu aplikācijas, ar autoru veidotajiem audumu krāsojumiem, apdrukām un autortehnikā darinātiem darbiem.”

Gaidām Jūs Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu Lielajās zālēs uz izstādes “MIRKLIS MIERAM” atklāšanu, tikšanos ar miera noskaņas darbu autorēm Ilonu Linarti – Ružu un Daci Pudāni sestdien – 17.februārī plkst. 13.00 . Izstāde atvērta  laikā no 16.februāra līdz 7.aprīlim Madonā, Skolas ielā 10a.  

Darba laikiem un aktuālajai informācijai sekojiet līdzi mūsu mājas lapā un Instagram un Facebook profilos: muzejsmadona.

Pilnā muzeja Izstāžu zāļu ieejas biļete:
‌Pieaugušajiem: 2,50 EUR
‌Studentiem, senioriem: 1,20 EUR
‌Skolēniem: 0,80 EUR


‌Bezmaksas ieeja:
‌Trešdienās pensionāriem, invalīdiem, daudzbērnu ģimenēm.
‌Pirmsskolas vecuma bērniem.
‌Madonas un Varakļānu novadu vispārizglītojošo skolu 1.-3. klašu audzēkņiem.
‌Madonas un Varakļānu novadu mākslas skolu, internātskolu un bērnu namu audzēkņiem.
‌Madonas un Varakļānu novadu skolotājiem, kas pavada skolēnu grupas.
‌Latvijas muzeju darbiniekiem.
‌Novada pašvaldības sadarbības partneriem.
‌Starptautiskās muzeju padomes /ICOM/ biedriem.


Vairāk: https://www.madonasmuzejs.lv/lv/par-muzeju/dokumenti/cenr%C4%81dis


‌Informāciju sagatavoja: Madonas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Elīna Krupko
‌Tālr. 64823844 ‌

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums