Savstarpēja draudzība un pieredzes apmaiņa Kulēnā

Piecas dienas, laikā no 5. līdz 9. septembrim, Madonas un Varakļānu novada pārstāvji 15 cilvēku sastāvā viesojās sadraudzības pilsētā Kulēnā (Coulaines) Francijā. Delegāciju laipni uzņēma septiņas franču viesģimenes, sniedzot iespēju nepastarpināti iepazīt vietējos kulēniešus un viņu sadzīvi. Pieredzes apmaiņas gūšanai ikdienas programmu uz dažādiem objektiem bija sastādījusi Kulēnas sadraudzības komiteja.

Apmeklējumu iesākām Restaurants du Cœur (tulkojumā: “Sirds restorāns”) Sartas departamentā – tā ir franču labdarības organizācija, kuras galvenais darbības virziens ir pārtikas izdale cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, ļoti bieži - tieši iedzīvotājiem vecumā līdz 30 gadiem, vientuļajām mātēm. Pirms 38 gadiem, redzot, kā lielveikali atbrīvojas no vēl labas pārtikas ar beigušos derīguma termiņu, franču aktierim un komēdiķim Coluche radās ideja to mainīt. Pārtikas produktu sagāde notiek, pateicoties uzņēmumu un privātpersonu ziedojumiem (ar valsts noteiktiem nodokļu atvieglojumiem ziedotājiem), un izdale - ar brīvprātīgo palīdzību. “Sirds restorāni” kā tīkls darbojas visā Francijā, turklāt maznodrošinātajiem palīdz arī ar patvērumu, iekļaušanos sabiedrībā un dzīves prasmju pilnveidi,  piemēram, organizējot pasākumus, darbnīcas, iekopjot siltumnīcas.

Tikmēr daļa Madonas delegācijas apmeklēja skolu, iepazīstot kopīgo un atšķirīgo izglītības procesos. Kā viens no secinājumiem, kas izskanēja – Francijā mazāk satraucas par teritoriju uzturēšanu vai telpu labiekārtošanu, vairāk vērības piegriežot pašam mācību saturam, metodiskajam darbam.

Profesionālās teritoriju uzkopšanas un zāles pļāvēju tehnikas ražotnē varējām pārliecināties par “zaļā kursa” priekšrocībām – ar elektrību lādējamie darbarīki atšķirībā no tehnikas ar iekšdedzes motoru ir krietni ekonomiskāki ikdienas darbā un apkopē, dabai un cilvēkiem draudzīgāki.

Iepazinām Lemānas, ar ko Kulēna robežojas (jeb pat saplūst kopā), sirdi – Plantegenêts pilsētu jeb vēsturisko kvartālu. Iespējams, kādu jaunu ideju aizmetņus tūrisma un kultūras darbā guvām, vērojot Nuit des Chimerés – naksnīgu video un audio šovu, kas tiek projicēts uz Lemānas arhitektoniskajiem pieminekļiem, vecpilsētas ieliņās un pat koku zaru vainagos.

Izbraucot ārpus pilsētas, lai gan ainavā ar lauku saimniecībām joprojām kā izkaisītas bija vērojamas senas muižas, pilis un grandiozi mūri, arī Francijā cilvēki nodarbojas ar lauku tūrismu, amatniecību, ražošanu. To novērojām, piemēram, alpaku saimniecībā – mājlopu mini-zoo, kā arī konservējumu, sulu un citu pārtikas produktu ražotnē Jentaine.

Delegāciju no kādreizējā Madonas rajona, ar ko pirms vairāk nekā 30 gadiem tika noslēgts sadraudzības līgums, svinīgi uzņēma arī Kulēnas pilsētas mērs Christophe Rouillon. Viņš uzsvēra, ka jo sevišķi šajā laikā, kad pasaulē cenšas uzvarēt diktatūras, ir svarīgi pretstatīt citus valstu, pilsētu sadarbības veidus – brālību, brīvību, draudzību, pieredzes apmaiņu. Kā viens no veidiem, lai veicinātu nāciju saprašanos, varētu būt skolēnu apmaiņas braucienu atjaunošana starp Kulēnu, Vaiji un Madonu, kā arī bērnu nometnes Kulēnas, Vaijes un Madonas, iespējams, arī Ukrainas jauniešiem.

Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs piekrita, ka labākais veids, kā stiprināt draudzību, ir tikšanās, tādēļ viņš pateicās Kulēnai par viesmīlīgo uzņemšanu un madoniešiem veltīto laiku. Laiks aizrit ātri un dinamiski arī Madonas novadā. Domes priekšsēdētājs iepazīstināja ar izmaiņām, ko Madonas novadam nesusi administratīvi teritoriālā reforma, šā brīža pašvaldības prioritātēm izglītības nodrošināšanā, sociālās palīdzības sniegšanā un sociālo pakalpojumu pilnveidē, tāpat arī palīdzības sniegšanā jaunajai sadraudzības pilsētai – Bobriņecai Ukrainā. Agris Lungevičs piekrita, ka sadraudzības ar Kulēnu iespējamais attīstības virziens varētu būt nometnes bērniem, kā arī uzņēmējdarbības joma – potenciāli saistoša abām iesaistītajām pusēm. Viņš aicināja kulēniešus uz atbildes vizīti Madonā, iespējams, tieši sniegotajā ziemas sezonā, kas ir viena no Madonas vizītkartēm, savukārt Kulēnā – kā retums!

Sadraudzību Kulēnas un Madonas novada starpā koordinē sadraudzības biedrība, tās vadītāja Brigitte Houlbert un Madonas pusē - pārstāvis Āris Vilšķērsts. Sadarbības līgums noslēgts 1991. gadā ar ilgtermiņa mērķi – piedalīties miera un savstarpējas sapratnes veidošanā. Savu iespēju robežās sadraudzības partneri attīsta un veicina sadarbību, veido draudzīgas attiecības novadu un abu valstu iedzīvotāju starpā, kā arī organizē tikšanās: * dažādās pašvaldību saistošās jomās; * jaunatnes, dažādu asociāciju un sporta klubu starpā; * kultūras un mākslas jomā; * ekonomikā un citu profesionālo grupu starpā; * iedzīvotāju vidū. Partneri viens otru informē par notikumiem savā pašvaldībā un par iestāžu darbību, ar mērķi veidot pamatu veiksmīgai sadarbībai, dalīties pieredzē ekonomikā, dažādās apmācībās, sociālajā jomā, dabas aizsardzībā, kā arī kultūrā un sportā.


Laura Kovtuna

Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Iesūtīts: 19.09.2023 11:23
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums