Karjeras attīstības atbalsta pasākums: "Darba pasaules iepazīšana - veselības aprūpes profesijas" Madonas pilsētas vidusskolā

Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts  vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

1.Mērķis

Iepazīt veselības aprūpes profesijas.

2.Pasākums norises laiks un vieta

2019.gada 14.oktobrī  - Madonas pilsētas vidusskolā, Skolas ielā 8, Madonā, LV – 4801.

3.Pasākuma dalībnieki

Madonas novada Madonas pilsētas vidusskolas visas 2.klases – 99 skolēni.

4.Pasākuma norise aprakstā un foto

Karjeras nedēļas ietvaros 2.a, 2.b, 2.c, 2.d klase piedalījās KAA pasākumā „Veselības aprūpes profesijas”. Karjeras nedēļas šī gada tēma ir nākotnes profesijas un prasmes, kas būs nepieciešamas nākotnes darba tirgū.

2.klašu skolēni nodarbības vadītājas Janas Teriškas vadībā  iepazinās ar veselības aprūpes profesijām kopumā ( ārsts, zobārsts, medicīnas māsa, vecmāte, ārsta palīgs (feldšeris), skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā,   fizioterapeits, masieris un citi) – to darba specifiku, darba dienas struktūru, ikdienas darbā pielietojamām zināšanām un prasmēm, kompetencēm – to apgūšanas iespējām.


Praktiski darbojoties meistardarbnīcā, skolēni iejutās veselības aprūpes speciālista  - masiera lomā, kurš praktizē ārstniecībā, profilaksē, rehabilitācijā, un, pielietojot dažādus masāžas veidus, veicina pacienta vai klienta veselības un labsajūtas uzlabošanos.

Nodarbības laikā tika uzzināts par šādiem jautājumiem: Kas ir masieris? Kur var mācīties par masieri? Vide masāžu telpā! Kas ir Ājurvēda? Kas ir ārstnieciskā masāža? Masāžu veidi, tehnika. Palīglīdzekļi. Interesantākā, protams, bija praktiskā darbošanās.

Masāža ir viena no vissenākajām tautas dziedniecības metodēm un vēl joprojām ir viens no galvenajiem ķermeņa kopšanas un ārstēšanas veidiem. Masāža mazina muskuļu saspringumu un sāpes, uzlabo asins cirkulāciju un vielu maiņu. Masāža iedarbojas ne tikai uz ādu, muskuļiem, saitēm, bet uzlabo arī fiziskās un garīgās darba spējas, jo uzlabo cilvēka sajūtas, emocijas un noņem psihoemocionālo spriedzi.

Masāžās galvenais  darba „instruments” ir rokas, bet tiek izmantoti arī dažādi palīglīdzekļi – eļļas, galvas masažieris, rullīši, bankas, bumbiņa,vibro masažieris, rokas masažieris utt.

‌ 

Paldies 2.a un 2.b klases audzinātājām Lienei Henkei un Sabīnei Šķēlei – Stepanovai par klātbūtni un atbalstu pasākuma organizēšanā!

Nodarbības vadītāja skolēniem atklāja, lai kļūtu par masieri, ir jābūt ārstniecības personai, jābūt masiera sertifikātam, jāapmeklē regulāri kursi un ik pa 5 gadiem jāveic resertifikācija.

Jebkurai ārstniecības personai, arī masierim jābūt laipnam, komunikablam, zinošam savā jomā.

Pozitīvais darbā: darbs ir telpās; prieks, ka var palīdzēt klientiem atgūt veselību; apmierināts klients.

Negatīvais darbā: fiziski nogurdinošs darbs; nenoteikts klientu daudzums.

Radniecīgās profesijas – fizioterapeits, skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā, ergoterapeits.

Masāža ir viena no pieprasītākajiem ārstniecības veidiem gan tālā pagātnē, gan šodien, gan nākotnē. Kamēr cilvēks pastāvēs, tikmēr būs nepieciešama masiera profesija. Tā noteikti ir nākotnes profesija!

‌ 

Paldies 2.d klases audzinātājai Initai Rūkai par intereses radīšanu skolēniem par pasākumu!

‌ 
2.c klases skolēniem patika nodarbība. Iespējams, ka nākotnē kāds izvēlēsies veselības aprūpes profesijas tieši šīs nodarbības ietekmē. Paldies 2.c klases audzinātājai Allai Sniedzei par kopā būšanas mirkļiem ar saviem skolēniem KAA pasākumā!‌‌


Nodarbības vadītāja Jana Teriška skolēniem iesaka – mācīties;  izvērtēt, kāds mācību priekšmets patīk vislabāk; attīstīt savus talantus; ievērot disciplīnu; būt mērķtiecīgiem  un nākotnē izvēlēties sev tīkamāko profesiju.

Ja radusies interese par veselības aprūpes profesijām, tad jau skolas laikā ir iespēja darboties medicīnas – pirmās palīdzības pulciņā, lielākajās klasēs piedalīties Ēnu dienā un ēnot veselības aprūpes profesiju pārstāvjus!

Paldies nodarbības vadītājai Janai Teriškai par daudzpusīgajām zināšanām un atraktīvo darbošanos ar Madonas pilsētas vidusskolas  2.klašu skolēniem! 


‌ 

Madonas pilsētas vidusskolas sākumskolas pedagogs karjeras konsultants Jolanta Pabērza

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums