PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Sarunu festivāla LAMPA - tiešraides diskusijas Madonas muzejā no 2. - 5. septembrim

iesūtīts: 2020.08.31 10:59
Sarunu festivāls LAMPA notiek kopš 2015.gada, tā ir vide un impulss nemitīgai sevis pilnveidošanai mūžīgi mainīgajā pasaulē. Tā ir iedvesmojoša un aizraujoša platforma visiem, kam ir, ko teikt. Visiem, kas vēlas uzzināt un sarunāties par Latvijai, Eiropai un pasaulei būtiskiem jautājumiem. Šī gada situācija ar Covid 19 arī sarunu festivālam LAMPA licis pārdomāt pasākuma norises laiku un veidu un sarunu festivāls LAMPA vienmēr atradīs veidu, kā sarunām par svarīgāko neapdzist. Arī šogad festivāls notiks un to būs iespējams piedzīvot, kā ierasts, bez maksas no 2. līdz 5. septembrim digitāli un klātienē. Pasaule mainās – sarunām ir jāturpinās!

LAMPA organizatori ir ierosinājuši LAMPAS kopā skatīšanās vietu kustību, kas nozīmē, ka jebkurā vietā Latvijā un ārpus tās: muzejā, bibliotēkā, kultūras namā, daudzstāvu māju pagalmā, privātmājas dārzā vai kafejnīcā  ikviens interesents varēs kopā skatīties LAMPU un veidot sarunu par festivāla pasākumiem.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs iesaistās sarunu festivālā lampa  un laikā no 2. līdz 5.septembrim piedāvās kopā skatīties dažādās diskusijas un savā starpā pārrunāt diskusiju tēmas, paust savu viedokli. Esam izvēlējušies vairākas diskusijas katrā no dienām, tādēļ aicinām izvēlēties sev saistošāko (tās var būt arī visas) un nākt uz muzeja Izstāžu zāļu kopā skatīšanās vietu.

2.septembrī diskusijas vērosim laikā no plkst. 12.30 – 18.30; no 12.30 – 13.30 Ar piena kannu digitālajās brokastīs jeb Sabiedrība KOPĀ digitālajā laikmetā, mākslā un tehnoloģijās — kā tas ir realitātē?, no 14.00 – 15.00 Paneļdiskusija “Jaunieši nejēdz”, diskusija par to, ka trast risinājumus, kas ļautu veidot iekļaujošaku politisko vidi jauniešiem no visiem Latvijas apgabaliem. No 15.30 – 16.30 diskusija “Kas ir labs dizains?”, no 18.30 – 19.30 diskusija “Demokrātija. Vērtības. Draudi”, no 20.00 – 21.00 diskusija “Vai laikmetīga māksla var sekmēt pilsonisko līdzdalību?”

3.septembrī no plkst. 13.00 – 18.30; no 13.00 – 14.00 diskusija “Ēdamais mantojums: starp kopienu un likumu”,  no 14.30 – 15.30 diskusija “Zibens divreiz vienā vietā nesper? Sper!”, no 16.00 – 17.00 muzejiem un tā apmeklētājiem būtiska un visai saistoša diskusija “Vai muzejs mani piečakarēs?”,  kurā piedalīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Mākslas muzeja Jauniešu kluba pārstāvji, jaunieši. Fragments no tā, kādus jautājums varēsim dzirdēt: Aptauju un pētījumu rezultāti liecina, ka jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem ir tā sabiedrības daļa, kas salīdzinoši maz apmeklē muzejus. “Mākslas muzeja Jauniešu klubs” grib uzzināt ko vairāk par iemesliem. Vai tie ir mūsdienu sabiedrībā iesakņojušies stereotipi? Vai tomēr reāla negatīva pieredze? Ko jauniešu auditorija sagaida no muzeja apmeklējuma? Vai muzejs var “piečakarēt” arī pozitīvā nozīmē un pārsteigt skeptiski noskaņotus jauniešus? No 17.30 – 18.30 diskusija "Ko COVID-19 ir ļāvis atklāt par rūpēm ģimenē Latvijā?".

4.septembrī laikā no 11.30 – 20.20 (ar pārtraukumiem) skatīsimies šādas diskusijas: no 11.30 – 12.30 saruna par kultūrizglītību: “Kā darīt kopā dažādos rāmjos?", kuras laikā kopā ar kultūras un izglītības pārstāvjiem tiks atklāti jau esošos saskares punktus par kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslas jomu vērtībām, kā arī meklēti jauni veidi, kā projekts “Skola 2030” un programma “Latvijas skolas soma” var viens otru papildināt un strādāt kopā. No 13.30 – 15.00 saruna "Noklusētā kultūra" Mazpilsētas ceļš līdz Eiropas kultūras galvaspilsētai, no 19.00 – 20.20 kopā ar sarunu festivāla LAMPA piedalīsimies Prāta spēlēs.

                                    

5.septembrī – sestdien, festivāla noslēguma dienā – skatīsimies kopā diskusijas no plkst. 11.00 – 15.00; no 11.00 – 12.30 darbnīca "Skola 2030. Pedagogu, vecāku un bērnu mijiedarbība"  - aktualitāti šai diskusijai pamato gan Valsts izglītības satura centra (VISC) īstenotais  projekts „Skola2030”, gan pieaugošā tendence, kas vērojama kā plaisa savstarpējā sadarbībā starp vecākiem, bērniem un skolotājiem. Arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā jaunajam cilvēkam vislabāk īstenot savu potenciālu ar mērķi pozitīvi ietekmēt sabiedrību un valsti, kurā dzīvojam. Iespējams, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā izveidot cieņpilnas partnerattiecības “vecāks – bērns – skolotājs” ir ieinteresēta un uz vērtībām balstīta savstarpējā komunikācija. Aicinām šo diskusiju vērot vecākus, skolēnus (bērnus) un skolotājus, ikvienu, kuram būtisks mācību process un komunikācija izglītības iegūšanā. No 12.30 – 13.30 diskusija "Kā runāt par vēsturi, no kuras mums kauns? Muzeju izglītības izlaušanās mokas". Diskusija, kurā par mūsdienu muzeju spēju veidot aizraujošas izlaušanās istabas, koprades telpas, interaktīvas ekspozīcijas un izstādes, virtuālā realitāte, spēju iet kopsolī ar laiku, iemēģinot roku arvien jaunu tehniku un metožu pielietojumā. “Latvijas skolas somas” projekts ir devis papildus grūdienu muzejiem neformālās izglītības tirgū virzīt jaunus pakalpojumus un produktus. Arī par autoritārās pagātnes tēmu. Kā ar to veicies un vai subsidētais skolu grupu pieplūdums turpināsies arī pēc projekta noslēguma? Kādam jābūt muzeju izglītības piedāvājumam, lai tas būtu interesants skolu audzēkņiem, viņu vecākiem un pedagogiem? Diskusiju vadīs Žaņa Lipke muzeja vadītāja Lolita Tomsone. Sarunu festivāla LAMPA tiešraidi noslēgsim ar diskusiju ""Pirmais randiņš" ar pirms 100 gadiem radītu mākslu. Diskusija par jēgu", kas notiks no plkst. 14.00 – 15.00.


Pilns diskusiju apraksts pieejams šeit. 

Vairāk par katru no diskusijām var lasīt muzeja mājas lapā www.madonasmuzejs.lv, kā arī LAMPA mājas lapā: www.festivalslampa.lv, kur var atrast arī  karti, kurā ir atzīmētas visas oficiālās LAMPAS skatīšanās vietas, lai var piemeklēt sev piemērotāko un kopā izbaudīt šī gada festivālu. Karte tiks papildināta līdz pat  festivāla norises sākumam.

Visas diskusijas tiešraidē varēs vērot bez maksas. 



Informāciju iesūtīja: Madonas Novadpētniecības un Mākslas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde.
‌Mob. tālr.: +371 29418187
‌‌

‌Ievietoja: D.Torstere

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums