PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Vīru koris „Tēvzeme” koncertēs Lazdonas baznīcā

iesūtīts: 2018.08.17 19:24
Gluži nemanot, Lazdonas baznīca ieņēmusi vietu Madonas koncertdzīvē. Baznīcas ēkā ar senu vēsturi un lielisku akustiku pēdējā gada laikā izskanējuši vairāki skaisti koncerti: pagājušajā gadā uz Reformācijas 500. gadadienas svētkiem baudījām jauko Kārļa Kazāka priekšnesumu; gada nogalē mūs priecēja Latvijas Universitātes jauktais koris „Juventus”; šī gada jūnijā „Baznīcu nakts” ietvaros klausījāmies Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas kori un vēlāk arī ērģeļmūzikas nakts koncertu. Nupat, 21.Latviešu mūzikas svētku ietvaros, baznīcā izskanējuši divi koncerti: latviešu komponistu ērģeļmūzika, kā arī lieliskais gregorisko un ambrozisko dziedājumu koncerts „Schola Cantorum Riga” priekšnesumā Guntara Prāņa vadībā.

Šā gada 25.augustā varēsim atkal tikties mūzikā Lazdonas baznīcā. Skanēs vīru balsis kora „Tēvzeme” izpildījumā. Koris savā 70 pastāvēšanas gadā mākslinieciskā vadītāja Tālivalža Gulbja vadībā Latvijas simtgades Dziesmu svētku koru karos izcīnīja I vietu ar 89,13 punktiem, tikai nedaudz atpaliekot no Lielās balvas ieguvēja - kora „Dziedonis”.

Koris „Tēvzeme” ir Haralda Medņa tradīciju turpinātājs. Haralds Mednis bijis nesaraujami saistīts arī ar Lazdonas baznīcu. Viņa tēvs Pēteris Mednis ilgstoši kalpoja baznīcā par draudzes skolas pārzini un ērģelnieku, vēlāk Haralds Mednis uzņēmās Lazdonas draudzes kora vadību, un 1938.gada koru karos ieguva I godalgu, balvā saņemot sudraba šķīvi. Lazdonas draudze (šobrīd saukta Madonas draudze) var lepoties, ka tieši šajā draudzē dibināts vecākais Latvijā oficiāli dokumentētais vīru koris (1865.gadā to dibināja draudzes skolotājs un ērģelnieks Kārlis Pētersons kopā ar mācītāju Kārli Guleki). Šis fakts arī ir par iemeslu, kādēļ Latvijas simtgades gadā vēlējāmies baznīcā dzirdēt vīru kori, kas turpina Kārļa Pētersona un Haralda Medņa tradīcijas.

Par iespēju skanēt kora mūzikai mūsu baznīcā jāpasakās arī draudzes aktīvajai darbībai, piedaloties Madonas novada pašvaldības Nevalstisko organizāciju programmu projektu konkursā, kur tika atbalstīts projekts „Kordziedāšanas tradīcijas daudzināšana Madonas novadā”.

Mēs esam ļoti pateicīgi korim „Tēvzeme” par viņu laipno piekrišanu koncertēt un ceram uz atsaucību no madoniešu puses, lai visi kopā baudītu brīnišķīgu vīru kora sniegumu. Koncertā pamatā skanēs latviešu komponistu mūzika.

Uz tikšanos 25.augustā pulksten 16:00 Lazdonas baznīcā!
Ieeja par ziedojumu.

Informāciju sagatavoja: Madonas draudzes muzikālās dzīves vadītāja Ilze Tomsone.

Ievietoja:
Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums