.

Vides interešu izglītības projekts „Ieraugi, atklāj, saglabā!”

iesūtīts: 2016.09.12 14:18
Ar mērķi rosināt skolēnu ilglaicīgu un mērķtiecīgu dabas vides izzināšanu un saglabāšanu, popularizēt veselīgu dzīvesveidu, veicinot skolēnu uzturēšanos ārā dažādos gadalaikos un laika apstākļos.un sekmēt skolēnu sadarbību ar dabas aizsardzības speciālistiem, Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi rīko projektu „Ieraugi, atklāj, saglabā!”

aicināti piedalīties:  interešu izglītības, vispārējās, speciālās, profesionālās izglītības iestāžu skolēnu grupas. Dalībnieku skaits grupā – ne vairāk kā 6. No vienas iestādes var piedalīties vairākas grupas. 

‌NORISE:

Dalībnieki iesaistās ilglaicīgā un daudzpusīgā cilvēku nepārveidoto dabas teritoriju izzināšanā. Projektam ir 4 secīgas pakāpes. Tās var realizēt viena gada laikā vai vairākos, katru gadu veicot vienu vai vairākas pakāpes. Dalībnieki paši izplāno un piesaka organizatoriem, cik ilgā laikā viņi veiks visas 4 pakāpes. Par katras pakāpes veikšanu dalībnieki iesūta atskaiti un saņem apliecinājumu. Dalībnieku saraksts un sasniegtais līmenis tiek publicēts VISC mājas lapā: www.visc.gov.lv .

1.pakāpe “Atrodi!”. Dalībnieki atrod kādu neskartas dabas teritoriju, kas ir sasniedzama kājām/ar velosipēdu/ ar laivu. Ar neskartu dabu šajā projektā saprot cilvēka jūtami nepārveidotu, neapbūvētu dabas vidi, saprotot, ka mūsdienās pilnīgi neskarta daba nav atrodama. Būtiski, lai teritorija būtu ērti sasniedzama vairākas reizes gadā, lai tā būtu publiski pieejama. Dalībnieki iezīmē šo teritoriju kartē, nofotografē, sagatavo nelielu aprakstu par to, iesūta organizatoriem. Saņem apliecinājumu par pirmo pakāpi.

2.pakāpe “Izzini!”. Dalībnieki apmeklē izvēlēto teritoriju vismaz 4 reizes dažādos gadalaikos un rūpīgi un daudzpusīgi to izpēta. Sagatavo un iesūta atskaiti par uzzināto. Saņem apliecinājumu par otro pakāpi.

3.pakāpe “Rūpējies!”. Dalībnieki noskaidro, vai teritoriju kas neapdraud un vai ir nepieciešama tās aizsardzība vai sakopšana. Ja ir nepieciešama, realizē vienkāršus sakopšanas, labiekārtošanas vai aizsardzības darbus. Ja teritorija atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, pirms darbu veikšanas noteikti informē un konsultējas ar dabas aizsardzības speciālistiem. Ja sakopšanas vai labiekārtošanas darbi nav nepieciešami, rūpējas, lai teritorija saglabātos neskarta arī turpmāk. Apraksta un nofotografē paveikto, sagatavo un iesūta atskaiti. Saņem apliecinājumu par trešo pakāpi.

4.pakāpe “Izstāsti!”. Dalībnieki izstāsta par savu īpašo dabas vietu skolā, pašvaldībā, draugiem sociālajos tīklos. Izplāno un izveido prezentāciju, plakātu, spēli, taku, pētījumu vai eksperimentu par to vai tur atrastajiem dzīvās dabas objektiem. Sagatavo un iesūta atskaiti. Saņem apliecinājumu par ceturto pakāpi.

Noslēgumā (katra gada jūnija sākumā) dalībnieki, kas veikuši visas 4 pakāpes, tiek aicināti uz klātienes noslēguma pārgājienu kādā no dabas aizsargājamajām teritorijām, kur 2 dienu pārgājienā kopā ar dabas aizsardzības speciālistiem izzina dabas likumsakarības.

PIETEIKŠANĀS

Dalībnieki projektam var pieteikties jebkurā laikā iesūtot pieteikuma formu (1.pielikums) elektroniski VISC Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākajai referentei Inesei Liepiņai, e-pasts inese.liepina@visc.gov.lv. Katra posma noslēgumā dalībniekiem jāiesūta atskaite (2.pielikums). Uz dalību noslēguma pasākumā katru gadu var pretendēt tie dalībnieki, kas 4.pakāpi sasnieguši un atskaiti iesūtījuši ne vēlāk kā kārtējā gada 15.maijā.

FINANSĒJUMS

Noslēguma pasākuma organizēšanai finansējums tiks piesaistīts.

PROJEKTA VADĪTĀJA

VISC Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākā referente Inese Liepiņa, tālr.67350814, fakss 67226535, e-pasts inese.liepina@visc.gov.lv.

 

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums