.

Akcija "Atpakaļ uz skolu 2016" arī Madonā un Ļaudonā

iesūtīts: 2016.03.24 14:21
Šajā pavasarī Latvijā jau devīto gadu norisinās akcija "Atpakaļ uz skolu 2016". Tās laikā Eiropas Savienības (ES) institūciju darbinieki, valsts amatpersonas, NVO pārstāvji un citi Eiropas lietu eksperti dodas uz skolām, lai ar jauniešiem dalītos savā ikdienas darba pieredzē un zināšanās par Eiropas Savienību.

Akcijas mērķis ir tuvināt ES institūcijas jaunajai paaudzei un sniegt skolēniem unikālu iespēju pārrunāt ES jautājumus ar cilvēkiem, kuri ikdienā saskaras ar dažādām ES politikas jomām. Šo iniciatīvu 2007.gadā uzsāka Vācija, kas tajā laikā bija prezidējošā valsts ES Padomē. Akcija vainagojās panākumiem un jau 2008.gadā tā pirmo reizi tika īstenota arī Latvijā.

Akciju "Atpakaļ uz skolu 2016" rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbība ar biedrību "Eiropas Kustība Latvijā" un jaunatnes organizāciju "Klubs "Māja" - jaunatne vienotai Eiropai". Informācija par akcijas norisi - http://esmaja.lv/atpakal_uz_skolu

"Atpakaļ uz skolu 2016" ietvaros vairāk kā 320 jaunieši 6 Latvijas pilsētās uzzina par karjeras iespējām ES iestādēs

Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvas "Atpakaļ uz skolu 2016" ietvaros, EK pārstāvis no Briseles Uldis Šalajevs ir noslēdzis vieslekciju tūri Rīgā, Garkalnē, Jelgavā, Madonā, Ļaudonā un Ludzā. Vieslekcijas notika sešās Latvijas pilsētās laikā no 19. līdz 23.martam, tajās piedaloties kopā ap 320 jauniešiem vecumā no 7. līdz 11.klasēm, t.sk. studenti Rīgā un Jelgavā (Latvijas Lauksaimniecības universitāte). Vieslekciju mērķis bija informēt jauniešus par darba un prakses iespējām Eiropas Savienības (ES) iestādēs, ES ierēdņu EPSO atlases testiem un to eksāmenu kārtošanas stratēģijām darbam ES iestādēs, kā arī par programmas Erasmus+ piedāvātajām iespējām. Madonas, Ļaudonas un Ludzas jauniešiem bija praktiska iespēja piedalīties mācību simulācijas spēlē par lēmumu pieņemšanu ES institūcijās.

Vieslekciju laikā interesenti varēja iegūt atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, kā un kāpēc pieteikties darbam ES institūcijās, kāda izglītība, prasmes un iemaņas nepieciešamas šī mērķa sasniegšanai? Kā var kļūt par ES pastāvīgo darbinieku - ierēdni un kādi ir ierobežojumi? Kādus kandidātu atlases testus, kur un kad jāaizpilda? Kādas stratēģijas pielietot, kārtojot Eiropas Personāla atlases biroja (EPSO) atlases testus un kā veiksmīgi sagatavoties ES darba intervijām? Turklāt interesenti varēja iegūt informāciju par to vai, kad, kur un cik ilgi praktikanti var stažēties apmaksātā praksē ES institūcijās, ka arī bija iespēja vairāk uzzināt par Rīgā esošo Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādi (BEREC) un kā tas ietekmē iedzīvotājus Latvijā.

Lai padarītu nodarbības interesantākas, vieslektors U.Šalajevs bija sagatavojis mācību simulācijas spēli "Lēmumu pieņemšana ES institūcijās", ļaujot dalībniekiem sanāksmes laikā iejusties dažādu ES iestāžu pārstāvju lomās un lemt par jautājumu, vai ES institūcijām būtu jāreģistrē Latvijā sen pazīstamais sklandrausis ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

Simulācijas spēles laikā visi klātesošie skolēni tika sadalīti 12 komandās, piešķirot katrai no tām attiecīgo lomu. Jauniešu komandas iejutās Eiropas Parlamenta, Eiropas Komisijas, Prezidentvalsts, Eiropas Centrālās bankas, Eiropas Investīciju bankas, ES Tiesas, ES vietējo un reģionālo pārstāvju asamblejas, LR Saeimas un Zemkopības ministrijas pārstāvju lomās. Būtiska loma simulācijas spēlē tika iedalīta uzņēmējiem, iedzīvotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

"Manuprāt, šis praktiskais uzdevums - simulācijas spēle, kurā jauniešiem bija iespējams iejusties kādā no ES lēmējinstitūciju pārstāvju lomām, viņiem radīja nedaudz lielāku sajūtu par to, ka zināmā mērā kāda jautājuma pieņemšana vai nepieņemšana ir arī atkarīga no attiecīgā pārstāvja prasmēm pārstāvēt savas organizācijas oficiālo pozīciju," secina vieslektors Uldis Šalajevs. "To, vai kādam jaunietim šodienas spēlē gūtais pārvārtīsies par ikdienas darbu vēlāk, to mēs nezinām neviens. Bet šīs pirmās iemaņas varētu būt labs sākums...," piebilst spēles autors.

22.martā Madonas multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrā “KUBS” lektors viesojās ar lekciju "Karjeras iespējas, darba intervijas, lēmumu pieņemšana ES iestādēs. EPSO atklātie konkursi darbam ES institūcijās.", t.sk. mācību simulācijas spēle "Lēmumu pieņemšana ES institūcijās." 


Tās pašas dienas pēcpusdienā Uldis Šalajevs pabija Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolā, kur arī novadīja mācību simulācijas spēle "Lēmumu pieņemšana ES institūcijās."

Uldis Šalajevs (33, Ļaudonietis, Madonas novadnieks) 2003.gadā absolvēja Ērgļu arodvidusskolu (tagad - Priekuļu tehnikums Ērgļi), 2005.g. - Avans Universitāti (Avans Hogeschool, Erasmus studentu apmaiņas programmas ietvaros) Nīderlandē, savukārt 2007.g. - Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Informācijas tehnoloģiju fakultāti (ITF). Pēc stažēšanās Eiropas Parlamentā 2009. un 2010.gados Briselē, U.Šalajevs divus gadus strādāja Eiropas Ārējās darbības dienestā (EEAS) par rīkotājdirektora Eiropas un Centrālās Āzijas jautājumos palīgu, tad par palīgu Eiropas Savienības Komisāru kabinetos. Kopš 2015.gada, Uldis Šalajevs ir Preses sekretārs Eiropas Komisijas Preses dienestā Briselē, ikdienā komunicējot angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums