.

Strukturētais dialogs Kalsnavā izdevās

iesūtīts: 2015.02.04 13:48
27.janvārī Kalsnavas jauniešu centrā- neierasta diena un noskaņa. Kalsnavā pulcējās novada jaunieši, jaunatnes, NVO pārstāji, Madonas novada domes deputāti un pagastu pārvalžu vadītāji. „Strukturētais dialogs” jeb „Kafija ar politiķiem” bija tas pasākums, kas veicināja jauniešu un politiķu dialogu par aktuālām tēmām jauniešu politikas jomā.

Latvijā šādas tikšanās ar politiķiem notika 12 vietās. Madonas novads uzstādīja rekordu- bijām vairāk kā 40 dalībnieki. Skaits, protams, nebija noteicošais, galvenais bija dažādo aizspriedumu laušana un tālākās kopīgās sadarbības stiprināšana.

Jaunieši un politiķi darbojās 5 grupās, kur risināja aktuālos jautājums. Katrā grupā darbojās kāds politiķis, jaunieši un jaunietis-diskusijas vadītājs. Liels paldies diskusiju vadītājiem Laurai Strodei, Gerdai Gailei, Edgaram Kalniņam, Elvijam Mežaleonam par iepriekš labi sagatavotiem jautājumiem. Diskusijas izvērtās par interesantu un radošu procesu, ja sākumā jaunieši nedaudz bijās no politiķiem, tad jau diskusijas beigās sarunām pietrūka laika, jo sakāmais un idejas bija ļoti daudz!

Diskusiju rezultātā katra grupa prezentēja savu redzējumu par attiecīgo jautājumu. Jaunieši bija gana radoši un ierosināja dažādas jauniešu un politiķu kopīgi veicamas iniciatīvas, kā, piemēram, politiķi ēno jaunieti , nevis otrādi , lai veicināti to , ka politiķi izprot jaunieša dzīves ritmu ,attiecīgi izprotot arī tā vajadzības. Izskanēja arī ideja par īpašas aplikācijas izveidošanu, kur jauniešiem būtu sev saistošā veidā iespēja uzzināt un pārbaudīt sevi par dažādiem politiskiem jautājumiem.

Vairākās grupās izskanēja ierosinājums Madonas novada mājaslapā ar jauniešiem saistošos lēmumus publicēt jauniešu sadaļā vai likt tos twitter kontā, vai citos sociālajos portālos.

Pēc diskusijas jaunieši atzina ka būtu gatavi biežāk tikties ar politiķiem , lai pārrunātu sev aktuālos jautājumus, „lauztu barjeras.”

Pēc pasākuma tā dalībnieki nesteidzās braukt mājās, jaunieši turpināja izteikt savus ierosinājumus un komunicēt ar politiķiem. Paldies visiem, kas ieradās. Uz turpmāku sadarbību un neformālām sarunām aicinot biedrība „Kalsnavas jaunieši” un Kalsnavas Jauniešu centrs.


"Nekad iepriekš uz šāda veida pasākumu nebiju bijusi. Pirms pasākuma man bija vairākas domas par to, kāds būs pasākums?  kā tas notiks? Taču viss izvērtās ļoti jauki, organizēti un pats galvenais- bija neformāla tipa gaisotne. Neskatoties uz to, ka katrā no diskusiju grupām dalību ņēma kāds politiķis, deputāts, atmosfēra bija nepiespiesta un komunikācija noritēja veiksmīgi.
Mans ieguvums no šīs diskusijas bija tāds, ka varēju brīvi izteikt savas domas par dažādiem man aktuāliem jautājumiem, tēmām. Saņēmu arī atbildes no deputātu puses un pati sev radīju tālākās idejas, lai novada jauniešu dzīve būtu interesantāka.
‌Labprāt uz šāda tipa pasākumu dotos vēlreiz, jo uzskatu, ka, lai attīstītu un bagātinātu novada dzīvi, politiķiem ir jāsadarbojas ar ikvienu novada iedzīvotāju un, protams, arī jaunieti. Arī citiem jauniešiem iesaku doties uz „kafiju ar politiķiem”, jo tā ir lieliska iespēja iegūt daudz jaunas un sev noderīgas informācijas, iesaistīties lemšanas pasākumos.

Pēc šīs dienas un pasākuma nonācu pie atziņas, ka- Jo vairāk mēs esim un darīsim, jo lielāks būs sasniegtais rezultāts. Nedomāsim, ka esam „mazi un zaļi” un dosimies pie augstākstāvošajām personām ar savām idejām, jo zini- TĀS VAR PIEPILDĪTIES!", tā atzina pasākuma dalībniece Ravita Ezerkalne


‌Viņai piekrīt arī Laura Strode un piebilst:" 

 Bija daudz labāk nekā iedomājos! Likās, ka būs nopietnas, gudras runas par politiskām tēmām, taču viss bija priekš jauniešiem – neformāla vide, jauniešiem tuvas un interesējošas tēmas, kurās jaunieši varēja izteikt savas domas. Jaunieši bija ar saviem viedokļiem un uzskatiem, ko nemaz negaidīju, jo likās, ka diezgan daudzi jaunieši neinteresējas par politiku. Diskusijas uzlaboja redzējumu jaunatnes lietās. Jaunieši bija daudz ieinteresētāki nekā iedomājos sākumā. Kā arī jaunieši bija diezgan jauni, jo domāju, ka šāda tipa diskusijas interesēs vecākus jauniešus. Liels prieks par iesaistīšanos un produktīvām sarunām!

 Šādi pasākumi vienmēr kaut ko sniedz. Vai tā ir pieredze,  jauni draugi vai vienkārši labi pavadīts laiks, taču katrās diskusijās var atrast ko nozīmīgu, ko paņemt sev līdzi.

Viennozīmīgi tā bija motivācija nesēdēt rokas klēpī salikušai, kuru sniedza jauniešu iesaistīšanās šāda tipa pasāumos, jauniešu aktivitāte diskusijās. Tika izteiktas vairākas idejas nākotnei, ko spētu panākt Madonas novada Jauniešu dome, kurā darbojos. Pasākumi kopā ar jauniešiem sniedz plašāku redzējumu, ko tieši vēlās un domā cita vecuma vai citu novadu jaunieši. Jauni uzskati un pieredzes apmaiņa ir pamatā motivācijai aktīvi darboties un iesaistīties jauniešu dzīvē!"

Savukārt Gerda Gaile atzīst: "Jauniešiem bija iespēja iepazīt tuvāk politiku un pašus lēmumu pieņēmējus. Kā arī palūkoties uz dažādiem jautājumiem no deputātu redzesloka. Diskusijas laikā jaunieši varēja pilnveidot savas komunikācijas prasmes un spēju izteikt savu viedokli kā arī to argumentēt.

Ari Elvijs Mežaleons pasākumu uzskata par izdevušos un teic: "Jaunieši varbūt sāk skatīties uz lietām no citas puses. Varbūt kaut ko saprot savādāk un pareizāk kā pirms tam. Iespējams arī veidojas cita sapratne. Un, protams, dzimst arī jaunas idejas, kas ir pats galvenais. ".

‌Visi aptaujātie jaunieši atbalsta domu, ka Ēnu dienās ne tikai pusaudži varētu "ēnot "politiķus, bet arī politiķi - jauniešus

Gatis Teilis



Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums