.

Vidzemes iekļaujošās nedēļas moto – dažādība, vienlīdzība un sapratne

iesūtīts: 2023.10.09 19:12
Vidzemes plānošanas reģions kā pasākumu iniciators visas nedēļas garumā no 25. septembra līdz 30. septembrim Vidzemē – Madonas, Gulbenes, Cēsu, Alūksnes, Valmieras, Smiltenes un Valkas novados kopā ar pakalpojumu sniedzējiem – pašvaldībām un biedrībām – organizēja dažādus tematiskos pasākumus “Vidzeme iekļauj” projekta ietvaros. Vidzemes iekļaujošās nedēļas pasākumu mērķis – informēt sabiedrību par paveikto sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu – dienas aprūpes centru, grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu – izveidē deinstitucionalizācijas procesa ietvaros, ļaut ielūkoties to darbībā, kā arī pavadīt laiku kopā.

Iekļaujošās nedēļas ietvaros Madonas novadā sabiedrībai durvis vēra  dienas aprūpes centri, kuros ikviens tika aicināts uz kopīgu darbošanos. Iespēja tikties un iepazīties ar “Vidzeme iekļauj” projekta laikā paveikto, līdzdarboties, lai vairāk izprastu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu ikdienu. Latvijas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas Diakonijas centra “Kopienas centrā Baltā ūdensroze” Lubānas filiālē “Eglāji 1” viesus uzņēma 25. septembrī, filiālē Jaunkalsnava “Veseta” – 26. septembrī un Madonā, Parka ielā 6 – 27. septembrī.

Pasākumā “Mēs esam savējie” – dienas aprūpes centrā “Eglāji” aicināja uz centra dalībnieku darbu izstādi un priekšnesumiem – izrādi par Slinkumu un dejām. Pasākuma apmeklētājiem kopā ar centra dalībniekiem bija iespēja iesaistīties radošajās darbnīcās – ziepju gatavošanā un sveču liešanā, jautrās atrakcijās kopā ar pasākuma vadītāju Inesi Zīli. Saldie pārsteigumi – cukurvate un popkorns – priecēja gan mazos, gan lielos. Dienas izskaņā – tikšanās ar Latvijas Nacionālā teātra aktrisi Indru Burkovsku, teatrāli radošā improvizācijā ar muzikāliem elementiem.

Dienas aprūpes centrā “Veseta” pasākumu “Nāc gaismā” ieskandināja dziedātājs Didzis Melderis, bija iespēja apskatīt un aptaustīt lelles, klausoties Vestienas Tautas nama vadītājas Jolantas Bardziņas stāstījumu par Latvijas leļļu animācijas pamatlicēju Arnoldu Burovu, lellēm un multiplikācijas filmām. Negaidītu pārsteigumu sagādāja suņuka akrobātiskie triki, kurš pavadīja saimnieku – iluzionistu. Ar interesi pasākuma apmeklētāji sekoja līdz iluzionista Naura Pinnes roku veiklībai. Pasākuma izskaņā kopā ar Didzi ne tikai dziedājām, bet arī dejojām.

Trīs dienu “ceļojuma” noslēgums – kopienas centrā “Baltā ūdensroze” – “PaSaulei mēs”. Dienas centra jaunieši pārsteidza ar savām aktiermeistarības prasmēm. Dalībnieki un viesi varēja piedalīties zinātniskajā eksperimentu šovā, iemēģināt roku tāšu darbnīcā, pamēģināt dejot sēdus, samīļot “Dzeņu” fermas dzīvnieciņus. Pasākumu noslēdza BJC Teātra studijas “Pilnpiens” improvizācijas teātra izrāde.

Šī nedēļa, bija emocionāli piepildīta, bija iespēja ieraudzīt un saskatīt to, cik mēs katrs esam dažādi. Esot kopā ar dienas aprūpes centru darbiniekiem un klientiem, vērojot viņu savstarpējo komunikāciju, ieraugot dalībnieku darbiņus, rodas gandarījums par to, ka, “Vidzeme iekļauj” projektu realizējot, dienas aprūpes centru pakalpojumi ir palīdzējuši tik daudziem cilvēkiem iziet no savām mājām, iesaistīties aktivitātēs, mācīties un apgūt prasmes ikdienišķu un ne tik ikdienišķu darbu veikšanai, būt kopā, būt sabiedrībā. Iemācījuši mūs – sabiedrību – ieraudzīt, pieņemt un atbalstīt.

Paldies dienas aprūpes centru klientiem un darbiniekiem par ieguldījumu, veiksmīgu Jums nākamo darba cēlienu, radošas idejas, spēku un uzdrīkstēšanos to īstenošanā!

 

Madonas novada Sociālā dienesta sociālo pakalpojumu nodaļas vadītāja Ilze Kanča

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums