.

Aptaujas “Jaunā gada sagaidīšana Madonā” apkopojums

iesūtīts: 2020.01.30 15:55
Šī gada sākumā, līdz 12.janvārim, Madonas novada pašvaldība aicināja ikvienu piedalīties nelielā aptaujā, izsakot viedokli par Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijām un alternatīvām, 2021.gadu sagaidot.

Krāšņas raķetes gaisā - tas ir skaisti un saviļņojoši, tieši tamdēļ ik gadu Saieta laukumā gadumijā pulcējas tūkstošiem cilvēku. Taču ne reti dzirdam viedokli, ka uguņošana – tā ir nauda vējā, bīstamība dzīvniekiem un dabai. Arī starp Latvijas pašvaldībām gadu mijā izskanēja varbūtība no uguņošanas atteikties.

Ir zināms, ka ik gadu Madonas novada pašvaldība Jaunā gada pirotehnikas salūtam izlieto ap 2500 EUR. Taču aptauju veicām, lai uzzinātu iedzīvotāju domas par tā nepieciešamību, par iespējamiem citiem risinājumiem un to izmaksām.

Aptauja bija anonīma.

Sakām paldies par lielo atsaucību, salīdzinoši īsā laika sprīdi saņēmām 742 elektroniski aizpildītas un 2 – laikrakstā Stars aizpildītas anketas.

Prieks par aptaujā pārstāvētajām visām vecuma grupām, vislielāko atsaucību iegūstot no 20-50 gadu vecuma ļaudīm.

Pēc iegūtajiem rezultātiem varam secināt, ka katru gadu salūtu apmeklē ap 28,4%, bet gandrīz katru gadu – 35,4% iedzīvotāju, kas nozīmē, ka šī ik gadu ir visai ierasta tradīcija lielākajai daļa Madonas novada iedzīvotāju, to viesiem, radiem un draugiem.

Taču jautājumā par to, vai pirtotehnikas salūts ir nepieciešams, esam saņēmuši ļoti neviennozīmīgu vērtējumu – 47,7% iedzīvotāju atbildējuši – ka “jā”, savukārt, 46,8% - ka “nē”. Domas dalās. Cik daudz ir salūta piekritēju, tikpat daudz ir alternatīvu un jaunu iespēju atbalstītāju.

Lielai daļai iedzīvotāju salūts patiešām ir kopā sanākšanas iemesls un ikgadēja tradīcija. Tauta kopumā atzīst, ka 2500 EUR nav lieli finanšu resursi un neko esošajā kārtībā nevajadzētu mainīt. Salūts rada svētku noskaņu, brīnuma gaidīšanas un satikšanās prieku. Tomēr pretēju viedokli pauž tie, kuruprāt, salūts nebūtu jāfinansē no nodokļu maksātāju naudas. Par to, kā lietderīgāk šos naudas resursus izmantot – domas varam sadalīt divās grupās: liels vairums iedzīvotāju salūta vietā labprātāk redzētu vienotas koncepcijas izstrādi pilsētas un arī pagastu Ziemassvētku noformējumā, neizslēdzot iespēju piesaistīt māksliniekus, bagātināt rotājumus, svētku dekorācijas un gaismas virtenes, veidot krāšņas instalācijās vai jaunus vides objektus, vairāk izgaismot ēkas, centrālo laukuma, egli, lielākās ielas un populārākās pastaigu vietas. Šādā veidā ieguldīta nauda gada tumšākajā laikā ienestu vairāk gaismas cilvēkos un šādus rotājumus būtu iespējams baudīt  daudz ilgāku laiku kā salūtu. 10 minūšu  vietā – 2 mēnešu prieks. Savukārt, otra daļa iedzīvotāju labprātāk šos finanšu līdzekļus novirzītu cietiem mērķiem – piemēram, dažādu sociālo jautājumu risināšanai (slimiem bērniem, nabadzīgiem pensionāriem, invalīdiem), peldbaseina būvniecībai, dzīvnieku aizstāvībai, bērnu rotaļu laukumiņu uzlabošanai, ceļu remontiem, ēku atjaunošanai u.tml.

Taču - ja salūtam līdzekļi tiek iegūti no uzņēmēju un  ziedotāju atbalsta – iebildumi sarūk.

Tāpēc būtiskākais ir izvērtēt – vai mūsu mērķis ir atteikties no salūta, lai ietaupītu (tādā gadījumā to ne ar ko citu nevajadzētu aizvietot) vai tāpēc, lai mazinātu stresu dzīvniekiem un piesārņojumu gaisā un meklētu citas, dabai, dzīvniekiem un cilvēkiem nekaitīgākas alternatīvas.

Kā citas, jaunās paaudzes idejas, aizstājot salūtu, anketās tiek minētas gaismas šovi, lāzeržovi, taču iedzīvotāji apšauba to redzamību, salīdzinot ar salūtu. Ņemot vērā arvien biežāk esošās siltās, bezsniega ziemas, tiek piedāvāts variants arī par ūdens strūklaku šovu, gaismas (degļu) šovu līdzīgi kā tas ir bijis Gaisa balonu festivālā. Pasaulē nupat moderni kļuvuši dronu šovi, taču pašvaldības budžets ir ierobežots un, lai gan šis varētu būt vienreizējs un unikāls – jāatceras, ka arī visai dārgs pasākums.

Lielai daļai iedzīvotāju labpatiktos kādu Latvijā atpazīstamu mūziķu uzstāšanās, krāšņi priekšnesumi, koncerts Saieta laukumā (vairāki respondenti izteikuši vēlmi pēc vērienīgas balles tieši gadumijā Madonas kultūras namā vai sporta hallē), lustes, ugunskuri, neliels tirdziņš ar gardumiem, karstajiem dzērieniem, karstvīnu, loterijas ar iepriecinošām balvām – piemēram, dāvanu kartēm pasākumu apmeklēšanai Madonas kultūras iestādēs – kultūras namā, kinoteātrī, muzejā, varētu notikt tautas sadziedāšanās, karaoke, pat karnevāls. Kāpēc gan nepiešķirt Jaungada naktij mazpilsētā īpašu maģiskumu un burvību, pieaicinot cirka un burvju māksliniekus, izveidojot laimes aku vai piedāvājot iespēju izliet laimi nākamajam gadam?

Jauka doma bijusi vairākiem respondentiem – laika atskaite uz ēkas sienas no 10 līdz 1, lai ikviens no jebkuras vietas to saredzētu un saprastu – ir sācies Jaunais gads! Tas, domājams, ir realizējams pat bez papildus izmaksām.

Iepriekšminētajos un daudzos citos gadījumos salūta nozīme saruktu un to būtu iespējams baudīt kaut uz ekrāna. Jāpiekrīt, ka ar salūtu grūti pārsteigt un tas vairs nav nekas oriģināls, tomēr varbūt varam meklēt iespējas salūta ideju integrēt ar kādu jaunu, citu šovelementu?

Sakām paldies par viedokļiem, izdomu un idejām, šis liek Madonas novada pašvaldībai analizēt iespējas un varbūt pat veikt daudz konkrētāku aptauju vēlāk. Esam saņēmuši patiesi daudz labu ierosinājumu.

Nevienas pārmaiņas nenotiek bez diskusijām un dažnedažādām replikām. Vienmēr kādam būs pretenzijas un iebildumi. Taču ir skaidri saprotams, ka nedrīkstam pazaudēt pašu galveno – kopābūšanu un satikšanās tradīciju, Jauno gadu sagaidot, tāpat arī mēs vēlamies apliecināt, ka līdzīgi kā visā pasaulē cīnās par klimata pārmaiņām, arī mēs domājam par vides un ekoloģijas jautājumiem, kā arī, visbeidzot, mums rūp Jūsu viedoklis un arī turpmāk labprāt šādu praksi iedzīvotāju aptauju veidā izmantosim, pieņemot visdažādākos lēmumus Madonas novada pašvaldībā.


Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa

Attīstības nodaļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums