.

Divi gadi aktīva darba dzīvnieku patversmē

iesūtīts: 2024.03.26 15:11
Šajā pavasarī aprit 2 gadi, kopš pašvaldības patversmē "Lazdonītis" ir izveidotas pirmās kaķu vietas. Sākotnēji bija 5 pieaugušo kaķu vietas un nu jau no šī gada- 10! Lai arī vietu skaits ir neliels, tomēr ar šo mazumiņu ir izdarīts neaptverams darbs - pa šiem 2 gadiem caur patversmes "rokām" ir izgājuši ap 400 kaķu. Lielākā daļa no tiem - N-S-A (Noķer- Sterilizē-Atlaid) programmas ietvaros.

Šī programma ir samazinājusi nevienam nevajadzīgo (bezsaimnieku) kaķu populāciju Madonā. Kas ir arī nozīmīgi kaķu vīrusu infekciju izplatības ierobežošanā. It sevišķi veiksmīgi to var redzēt pašā Madonas pilsētā, kurā ir gan sakārtotas kastrētu kaķu kolonijas, gan tiek sekmīgi sekots līdzi un, ja nepieciešams, risināts katrs aizdomīgs, iepriekš nemanīta kaķa uzrašanās uz ielas gadījums. Paldies par to gan jāsaka mūsu sadarbības biedrības - "Madonas dzīvnieku draugi" brīvprātīgo pūliņiem vairāku gadu garumā! Tādēļ varam lepoties gan ar sava novada pašvaldības patversmes darbību, gan brīvpratīgajiem un viņu atbalstītājiem.

Ja jāpiemin, kur rodas šis nenormālas kaķu skaits? - tikai un vienīgi no bezatbildīgiem un vienaldzīgiem cilvēkiem.

Attiecībā uz suņiem šo pašu 2 gadu periodā patversmē pabijuši 58 suņi. No tiem tikai 6 ir saimnieku meklēti. Suņu skaits, ko vienlaicīgi var uzņemt patversmē, ir 13.

Kā rīkoties pamesta, klaiņojoša mājdzīvnieka gadījumā?

 1) Sazinieties ar savu pagasta vai apvienības pārvaldi par radušos situāciju (klaiņojoša kaķa izķeršanu/izmitināšanu organizē jeb citiem vārdiem - ziņo patversmes darbiniekam par izbraukuma nepieciešamību - konkrētās administratīvās teritorijas pārvalde). Ja kaķis ir bijis māju mīlulis- viņš tiek sakārtots likumiskā kārtībā, tas ir- kastrācija (no 6 mēnešu vecuma), atbrīvošana no parazītiem, vakcīna un nereti arī vīrusu testi. Kaķim tiek meklētas mājas. Bet, ja mincis ir tā saucamais "mežonis", tad N-S-A programma.

Jāatgādina, ka jebkura dzīvnieka  - arī bezsaimnieka kaķa - atstāšana bezpalīdzīgā stāvoklī ir krimināli sodāma!

2) Ja ir pamests, neaprūpēts vai pat spīdzināts dzīvnieciņš un saimnieks ir zināms, tad ir jāziņo Madonas pašvaldības policijai 26607394 un Pārtikas un veterinārajam dienestam 64473039.

Viss tas pats (izņemot N-S-A programmu) attiecas arī uz suņiem!

Par patversmi “Lazdonītis”

Pašvaldības patversme neuzņem saimnieku dzīvniekus, piemēram, ja mājdzīvnieks apnicis, savam mājdzīvniekam nekontrolēti sadzimuši mazuļi utml., Izņēmums ir gadījumi, kad saimnieks ir miris vai fiziski vairs nespēj parūpēties par savu dzīvnieku (piemēram, saimnieks ievietots pansionātā). Tā kā vietu skaits ir ļoti ierobežots un tavam vai vecāku/ vecvecāku mīlulim būtu lielāka iespēja nokļūt patversmē, kur viņam tiks meklētas jaunas mājas, ( ja gadās kāds iepriekš minētais gadījums un ir zināms, ka ne radi, ne draugi neparūpēsies par tavu mīluli) tad noteikti izdari visas dzīvniekam nepieciešamās vakcīnas potes un mājdzīvniekam jābūt kastrētam.

Patversme "Lazdonītis" strādā katru dienu no rītiem un vakaros, ja vēlies adoptēt sev draugu vai vienkārši apciemot, tad zvani uz tālruni 25410265! Adrese: Praulienas pagasts, Lazdonas 1.


Baiba Birstiņa

Patversmes “Lazdonītis” dzīvnieku ķērāja-kopēja

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums