Izvēlne

Madonas pilsētas ielās uzstāda LED apgaismojumu ar viedo vadību

iesūtīts: 2020.05.18 16:03
2020. gada 29. aprīlī Madonas novada pašvaldība Madonas pilsētā uzsāka esošo gaismekļu nomaiņu uz LED gaismekļiem, izveidojot viedās pilsētvides tehnoloģiju sistēmu.

Madonas novada pašvaldības projektu sagatavošanas un ieviešanas speciāliste Indra Kārkliņa norāda, ka ar Emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) atbalstu 59 pilsētas ielās plānota 889 esošo nātrija tipa gaismekļu nomaiņa uz gaismu izstarojošu diožu (LED) tipa gaismekļiem.

“Saskaņā ar aprēķiniem, esošais elektroenerģijas patēriņš (pieņemot gaismekļu gada darbības laiku – 3700h) ir 675 472 kWh gadā. Īstenojot visas projektā ietvertās aktivitātes: viedā apgaismojuma sistēmas segmenta, gaismekļa kontrolieru, gaisa piesārņojuma un laika apstākļa sensora, satiksmes uzskaites sensoru uzstādīšanu, elektroenerģijas patēriņa ietaupījums apgaismojumam ar viedo vadības sistēmu būs 498 592 kWh gadā, kas sniegs CO2 emisiju samazinājumu 54 347 kg CO2  gadā,” akcentē Indra Kārkliņa.

Šobrīd darbi norisinās 20 pilsētas ielās: Gaujas, Veidenbauma, Miera, Ausekļa, Liepājas, Orehovozujevas, Cesvaines, Augu, Avotu, Ezera, Maskavas, O. Kalpaka, Mazā, Bērzu un Saieta laukumā,

“Līdz augustam plānots veikt LED gaismekļu montāžu, bet septembrī tiks uzstādītas viedās vadības sistēma, lai pilnvērtīgi varētu izmantot viedās pilsētvides tehnoloģijas”, min Indra Kārkliņa.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs norāda, ka projekta mērķis ir ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas Madonas pilsētā, nomainot ielu apgaismojumu uz LED apgaismojumu ar viedo vadību, tādā veidā samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Projekta kopējās izmaksas sastāda 779 188,34 eiro, no kuriem EKII finansējums ir 482 462,43, savukārt, Madonas novada pašvaldības finansējuma daļa – 296 725,91 eiro. Tiesa, jau dažos gados pašvaldības ieguldījums atmaksāsies.

“Ieguvumi no projekta īstenošanas ir vairāki. Pirmkārt, samazinot pilsētā elektroenerģijas patēriņu, mēs iegūstam būtisku līdzekļu ekonomiju. Uzstādot jaunās LED lampas apvienojumā ar viedo vadības sistēmu, gadā tiek ietaupīti aptuveni 70 000 eiro. Tas nozīmē, ka 3-4 gados pašvaldības ieguldījums tiks atpelnīts. Otrkārt, izmantojot viedo vadību, tiks veikts satiksmes plūsmas monitorings, kā rezultātā  tiks pielāgota gaismas intensitāte atbilstoši satiksmes plūsmai. Tas nozīmē, ka laika posmos, kad uz ielas būs mazāka satiksmes kustība, arī ielu apgaismojums automātiski samazināsies. Tādējādi radīsies vēl papildu elektroenerģijas patēriņa ekonomija un samazināsies CO2 emisijas, Un, treškārt, iegūstam izgaismotāku, skaistāku pilsētu," pozitīvo atdevi no projekta īstenošanas raksturo Agris Lungevičs.

Ieguvējas no projekta realizācijas būs arī novada pagastu teritorijas. Pagastu pārvaldes var pieteikties uz pilsētā demontētajām teju nātrija tipa, lai nomainītu pagastu teritorijās esošās, nolietotās lampas. Ar laiku LED apgaismojumu, piesaistot ārējo finansējumu vai pašvaldības budžeta līdzekļus, plānots uzstādīt arī ārpus pilsētas. Vietām, kā, piemēram, Ļaudonas pagastā tas jau ir paveikts.


Darbi norisinās EKII projekta “Ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas Madonas pilsētā, nomainot ielu apgaismojumu uz LED apgaismojumu ar viedo vadību” (Ident. Nr. EKII -3/12) ietvaros. Kopumā tiek iegādāti un Madonas ielās montēti 889 LED gaismekļi ar nominālo jaudu 30W (24 gab.), 46W (185 gab.), 61W (77 gab.), 78W (340 gab.) un 100W (263 gab.). LED apgaismojuma un viedās vadības uzstādīšanu veic SIA “Vizulo Solutions”. Projekta īstenošanas termiņš: 26.02.2019. – 25.02.2021.


Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs

Madonas novada pašvaldības

Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists    

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums