Izvēlne

Uzbūvē jaunu ligzdu balto stārķu pārim

iesūtīts: 2020.05.05 16:35
Visa dzīvā radība, sākot no cilvēka un beidzot ar kukaiņiem, nav pasargāta no mājokļa zaudēšanas. Šogad ar šādu problēmu saskārās viens no Lazdonas ielā, Madonā, ligzdojošiem balto stārķu pāriem.

Pārlaidis ziemu Āfrikā, atgriežoties Madonā, stārķu pāris konstatēja, ka elektrības stabs, uz kura iepriekšējos gados atradās viņu ligzda, vairs neeksistē.

“Pērn, būvējot kabeļu līniju, tika demontēta gaisvadu elektrolīnija un noņemti elektrības stabi. Uz viena no tiem atradās stārķu ligzda. Stārķi šopavasar atgriezās un, neatrodot savu līdzšinējo mājokli, sāka meklēt jaunu ligzdošanas vietu uz kaimiņos esošo māju skursteņiem un jumtiem. Iedzīvotāji sazinājās ar pašvaldību un aicināja meklēt risinājumu”, par stārķu palikšanu bez mājokļa stāsta Madonas pilsētas pārvaldnieks Guntis Ķeveris.

Stārķi ligzdas visbiežāk iekārto uz koku galotnēm un ēku jumtiem, tāpat izmanto arī cilvēku apzināti vai nejauši veidotus ligzdu pamatus. Ļoti retos gadījumos ligzdo klajumos mežā. Stārķi cenšas atgriezties iepriekšējā ligzdošanas vietā un daudzus gadus izmanto vienu un to pašu ligzdu. Lai izvairītos no situācijas, ka stārķi ligzdu sāk būvēt uz līdzās esošo māju skursteņiem, tika rasts risinājums ar jaunas ligzdas izveidi. Madonas pilsētas pārvaldnieks sazinājās ar Latvijā iespējams labāk zināmo ornitologu, AS "Latvijas valsts meži" vecāko vides ekspertu Uģi Bergmani. Ar ornitologa palīdzību tika uzbūvēta kārts un ligzdas pamatne, ko 30. aprīlī uzstādīja līdzās līdzšinējai stārķu ligzdošanas vietai.

“Gan Uģim Bergmanim, kurš līdz šim bija būvējis ērgļu ligzdas, gan pašvaldības īpašumu uzturēšanas nodaļai šī bija jauna pieredze. Nostiprinājām kārti ar ligzdas pamatni, bet Uģis Bergmanis no sūnām un zariem ligzdu iekārtoja. Šobrīd esam izdarījuši visu, lai stārķu pāris jaunajā vietā iedzīvotos. Vai stārķi izvēlēsies un pieņems mūsu veidoto ligzdu? Ļoti ceru, ka tā notiks. Kā zināms, stārķi, līdzīgi kā gulbji, ir piesaistīti vietai – ja ir iesākuši ligzdot vienuviet, tad to turpina darīt katru gadu,” skaidro Guntis Ķeveris. 

Cerēsim stārķu pāris apzināsies, ka jaunveidotā ligzda domāta viņiem un sāks to jau tuvākajā laikā apdzīvot.



Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs

Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists   

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums