Informācija par biedrības „ Stūrakmens” projektu „ Nāc draugu pulkā!” Nr.508887–EFC–1–2010–1–LV–EFC–NTT

iesūtīts: 2010.07.30 10:02

EIROPAS KOMISIJA

Eiropas Komisijas Izglītības, audiovizuālās mākslas un kultūras ģenerāldirekcijas

 Programma Eiropa Pilsoņiem
1. pasākuma 2. apakšpasākums

Sadraudzības pilsētu tīklojums

Projekta kopējais ieviešanas laiks: 01.06.2010. - 30.12.2010.

Biedrība „ Stūrakmens” salika mozaīku no brīnišķīgiem dārgakmeņiem. ES Izglītības, audiovizuālās mākslas un kultūras aģentūra novērtēja un atzina projektu „ Nāc draugu pulkā!” par nozīmīgu Eiropas pilsoņu kultūras apmaiņai. Madonas novada pašvaldība projektu izvērtēja un atzina par būtisku sadarbības formu dažādošanai un uzturēšanai, piekrita sadarbībai, nodrošināja projekta priekšfinansējumu. Veiksmīgi uzsākta projekta ieviešana. Jūlijā 2.pasākuma ES kultūras dienas ietvaros piedzīvojām 3 aktivitātes:

  • Mākslinieku plenēru” Radi Madonā”
  • Tautisko deju kolektīvu nometni
  • Militārās un patriotiskās audzināšanas nometni Liepsalas

Dalībnieku atsauksmes par piedzīvoto:

Plenēra ,,Radi Madonā!” atskaņas:

Plenērs ,,Radi Madonā! notika no 20. – 30.jūlijam Madonā. Kad paši autori jau devušies mājup, ceļojošai izstādei atvēlētās gleznas uzsāk ceļot – 31.jūlijā daļa no tām tika izliktas Biksēres muižas svētkos. 

Par plenēra norisi un iespaidiem koordinatore Danute Vēze saņēmusi dalībnieku atsauksmes vēstules. Lūk, ko raksta māksliniece Dita Mālniece:

,,Liels paldies projekta „Nāc draugu pulkā” idejas autoriem un organizatoriem par brīnišķīgo pieredzi skaistajā Madonas apkārtnē un sniegtajām iespējām radošam darbam!

       Izvēlētā plenēra galvenā norises vieta bija Madonas mākslas skola. Mākslinieki bieži izmantoja lielisko skolas mākslas un mākslas pedagoģijas grāmatu bibliotēku un citus resursus. Projekta norise sakrita ar skolas audzēkņu diplomdarbu izstādi, pateicoties kurai guvām priekšstatu par Madonas mākslas skolas skolotāju un audzēkņu darbu.

Kā visskaistāko dienu mākslinieku darba programmā atceros ekskursiju un gleznošanu Arborētuma parkā, Kalsnavā. Ainavu dizains un Latvijai eksotisko augu klātbūtne uzbūra jaunu realitāti, kas saglabājusies sajūtu atmiņā īpaši skaidri. Paldies par iespēju viesoties plenērā “Laisma” un piedalīties kopīgās aktivitātēs ar citu radošo nometņu dalībniekiem. Plenēra māksliniekiem no ārvalstīm Cesvaines pilsētas svētki bija viens no neparastākajiem un spēcīgākajiem iespaidiem, kas vēlāk atspoguļojās arī mākslinieku vizuālajos darbos.

        Vēlos īpaši pateikties Grašu pils saimniekiem par viesmīlību un skaistajām telpām. Pils mums bija ne tikai viesmīlīgas mājas, bet arī cietoksnis un patvērums karstajos laika apstākļos.”

Savu viedokli par iespaidiem jūlija nogalē izteica Austra Celmiņa:

    ,, Plenērs „Radi Madonā!” deva iespēju vairāk nekā nedēļu veltīt sevi radošam darbam, realizēt idejas, kas jau kādu laiku bija plānotas, bet pie kurām ikdienas darbu dēļ nebija iespējas piestrādāt. Tā bija radoša darbnīca, kurā izmēģināt savus spēkus ar jauniem darba paņēmieniem, jo ikdienā strādāju tekstilmākslas jomā, bet šeit veidoju krāsainus zīmējumus dažādās jauktās tehnikās. Bija iespēja zīmēt no dabas un uzkrāt iespaidus un skices, kas vēlāk noderēs arī maniem tekstildarbiem. Bet visjaukākais no visa plenēra bija tas, ka iepazinos ar daudziem dažādiem māksliniekiem gan no Latvijas, gan ārzemēm. Katra diena nesa jaunus pārsteigumus – varēja vērot, kā top ļoti atšķirīgi mākslas darbi, kā strādā katrs mākslinieks, kā atrod motīvus savām gleznām un kā to parāda no sava skatupunkta. Mākslinieki daudz stāstīja par savu darbu tapšanu un dalījās pieredzē, veidojās interesantas diskusijas. Noslēguma izstādes atklāšana Madonas muzejā bija plenēra kulminācija.

Ekskursijā pa Madonas novada ievērojamākām vietām uzzināju dažas jaunas lietas gan par pilsētu, ko pazīstu jau diezgan sen, gan novadu. Plenērs ļāva paraudzīties uz to ar mazliet citādu skatu.”

        Vēstuli ir atsūtījusi arī Juta Stradiņa. Lūk, ko viņa raksta:

      ,,Kad visu Latviju ir pārņēmis karstuma vilnis un lielāka daļa radošu, un, ne, tik radošu ļaužu, raujas pie ūdens krātuvēm veldzēt savus uzkarsušos prātus, jau laikus ir padomāts par gada starpbrīžiem, t.i. vasaru, kad cilvēki dodas atvaļinājumos un vēlas veltīt laiku savai atpūtai, kas saistīta ar hobiju, prieku par iespēju pabūt citā valstī un radīt darbus, kas palīdz iepazīt un paplašināt pasauli par dažiem metriem tālāk, augstāk. Kā jau minēju, dāmas, Danute Vēze un Vivita Vecozola, projekta ietvaros „Nāc draugu pulkā”, kas veidots ar Eiropas Savienības atbalstu, noorganizēja starptautisku plenēru, kas notika Madonā un tās apkārtnē.

      Manā redzējumā tas bija izdevies, labi organizēts pasākums starp poļu, vāciešu, zviedru un latviešu radīt gribošu, dažādu vecuma grupu, cilvēkiem. Lai visi arī nebija profesionāli mākslinieki, kopējā gaisotne un galā izstādes rezultāts bija labs un apkārtējos iepriecinošs, arī pašus māksliniekus.

     Pati esmu Latvijas iedzīvotāja, madoniete, plenērā piedalījos pēc ilgākas klusēšanas radošajā jomā, mākslā, tāpēc, jo lielāks bija prieks skatīt citu prasmes, piegājienu, redzējumu uz manu dzimto pilsētu- Madonu, kā arī pavērot māksliniekus darbībā.

      Plenērs ilga no 21.- 30.jūlijam, ar noslēdzošo punktu, darbu eksponēšanu un atrādīšanu skatītājiem Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā.

Divu nedēļu garumā organizatori bija noorganizējuši viesiem, citu valstu pārstāvjiem ekskursijas pa Madonu un ievērojamām vietām novadā.

 Viens tāds pieminēšanas vērts izbrauciens bija 25.jūlijā pa Madonas novada ZR daļu Vestienu, Kalsnavu utt..

      Patīkams piedzīvojums un darbīgs laika posms tika pavadīts Kalsnavas arborētumā, kur mūsu internacionālais kolektīvs nodarbojās ar dažādo mūžzaļo koku (šeit ir viena no lielākajām egļu kolekcijām Latvijā)un krūmu iemūžināšanu, ne tikai atmiņās, bet savos darbos ar otu un zīmuļu palīdzību.

      Patīkami bija iepazīstināt viesus ar šo vietu, kā, ne tikai ar dažādu koku, krūmu šķirņu parku, bet arī ar darbīgu un populāru vietu, kur var iegādāties sev vēlamus stādus, sēklas u.c., sava īpašuma un sirdsprieka papildināšanai, ko diedzē, stāda,  aprūpē un uzrauga augstas klases profesionāļu un darbīgu cilvēku komanda.

      Par radošajām izpausmēm savā starpā varējām parunāties pie pusdienu galda, sapulcēs un arī jau pieminētajā Kalsnavas arborētumā, kad visi bijām vienuviet, jo Madonā katrs meklēja savu ielu, pagalmu parku, kas jau bija noskaņojuma un plenēra pamatā, radīt Madonā, un, varbūt, ne tikai Madonu, bet radīt vispār, atvērt sevi saviem jauniegūtajiem draugiem, garāmgājējiem un nākošajām iecerēm par jaunām tikšanās iespējām citus gadus, jo Madonas novads ir liels un apskatīt visu vienā reizē nav iespējams.

     Atliek pateikties organizatoriem un ļaut vērtēt novada pagastu ļaudīm ceļojošo izstādi, ar divu nedēļu laikā uzveidotiem darbiem Madonā un tās apkārtnē, kā arī gaidīt savus darba augļus drukātā veidā (atklātnītēs), kas ir projekta Radi Madonā punkts uz ,,i” jeb atskaite sajūtām un gala rezultāts vēsturē par 2010.gada vasaru Madonā.”

Tautisko deju kolektīvu nometne.

Militārās un patriotiskās audzināšanas nometne „ Liepsalas”.

Pateicība Madonas novada pašvaldībai, Sarkaņu, Praulienas, Barkavas un Ošupes pagastu pārvaldēm, biedrībām „ Stūrakmens” un „ M – ART”, nodibinājumam „Pulkveža O.Kalpaka piemiņas fonds”, Lietuvas Anikšķu, Igaunijas Raplas un Zviedrijas Tranas pašvaldībām. Sirsnīga pateicība 90 projekta dalībniekiem.

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums