PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Otrās Latvijas valsts simtgades programmas filmas “Ievainotais jātnieks” pirmizrāde Madonas pilsētas kultūras namā

iesūtīts: 2017.10.13 18:36
Ar filmu par Brīvības pieminekļa celtniecību Nacionālais kinocentrs turpinās 16 valsts simtgadei veltītā cikla filmu izrādīšanu visā Latvijā. Monumentālā tautas nacionālās apziņas simbolā tēlnieks Kārlis Zāle iemūžinājis savu Latvijas valsts vīziju un nemirstību. Valsts simtgadi svinēsim kopā ar Brīvības pieminekļa autora 130 dzimšanas dienu.

Brīvības piemineklis ir Kārļa Zāles dzimtenes mīlestības apliecinājums, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts. Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās.

Scenārija autores, režisores un producentes Ilonas Brūveres pilnmetrāžas dokumentālā spēlfilma "Ievainotais jātnieks" balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentācijas materiāliem, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, ieskicējot kultūras un mākslas personības un tā laika ideālus. Īpaša sižeta līnija veltīta tēlnieku Kārļa Zāles un Teodora Zaļkalna sarakstei un Brīvības pieminekļa metu konkursa norisei, kas izraisa nesaskaņas  mākslinieku vidū un vieno latviešus ziedot naudu pieminekļa celtniecībai.

Īpaša uzmanība scenārijā veltīta tēlnieka Kārļa Zāles personībai, kuru filmā atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads.
Filmas konsultante ir mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.
Komponists Ēriks Ešenvalds.

Režisore vēl astoņdesmitajos gados pārstāv Hamburgu Starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā Berlinale. Brūvere ir dokumentālās  spēlfilmas žanra aizsācēja Latvijā, strādājusi arī kā redaktore un žurnāliste televīzijā un presē, pazīstama kā sabiedrisko attiecību vadītāja, krāšņu Rīgas svētku ceremoniju autore. Kinooperatore Elīna Bandēna Brūveres filmām Latvijā piešķir glezniecisku vizualitāti. Tandēms par dokumentālo spēlfilmu "Tapieris" Nacionālās kinobalvas konkursā iegūst 6 profesionālās nominācijas, bet "Versija vera" saņem Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par režisora un operatora darbu.

Madonas pilsētas kultūras namā 3.novembrī pulksten 19:00.
Biļetes cena: 2.50 EUR.
Biļešu tirdzniecība pasākuma dienā.


Informāciju iesūtīja:
‌Madonas pilsētas kultūras nama direktores vietnieks, kultūras nama filiāles - kinoteātra "Vidzeme", vadītājs Aigars Noviks.
‌Mob.tālr.: 00 371 26643624.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums