Lugas Madonas novadam

iesūtīts: 2019.08.13 10:08
No 12. līdz 16. augustam Madonas novada Ļaudonā ar Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Zinātniskās pētniecības centra un Madonas novada pašvaldības finansiālo atbalstu notiks radošā nometne "Lugas Madonas novadam", kurā piedalīsies un radoši sadarbosies deviņi LKA Drāmas un teksta studiju bakalaura programmas 2. kursa studenti, divi LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistra programmas 2. kursa studenti un Madonas novada amatierteātru režisori un dalībnieki.

Pēc Latvijas Nacionālā kultūras centra datiem, 2019. gadā Latvijā darbojas 428 amatierteātri.  Šai kustībai ir noturīgas tradīcijas un noteiktas sociālas, izglītojošas un mākslinieciskas funkcijas. Virkne amatierteātru, pārsvarā novadu centros, pretendē uz profesionālai mākslai pietuvinātu procesu un rezultātu, ar profesionālu vadītāju, stabilu trupu, repertuāru un noteiktu vietu reģiona kultūrvidē. Tomēr daudz vairāk ir entuziastu vadītu kolektīvu ar mainīgu sastāvu un tikai daļēji piemērotiem spēles laukumiem, kuri veic nepārvērtējamu vides humanizācijas darbu, stimulējot vietējo iedzīvotāju radošās izpausmes un interesi par teātri. Šie kolektīvi regulāri saskaras ar atbilstoša dramaturģiskā materiāla trūkumu, kas būtu piemērots konkrētam tēlotāju sastāvam un minimālām skatuves iespējām, bet vienlaikus būtu saturiski kvalitatīvs teksts. Liela daļa amatierkolektīvu režisoru šo problēmu apzinās un meklē dažādus risinājumus. 2018. gada pavasarī Madonas novada amatierteātru koordinatore Aija Špure vērsās ar iniciatīvu pie LKA Drāmas un teksta studiju programmas vadītājas Līgas Ulbertes, piedāvājot studentiem radīt lugas, kas būtu piemērotas iestudēšanai novada amatierteātros. 2019. gada vasarā esam nonākuši līdz praktiskiem darbiem.

Piecu dienu garumā studenti iepazīsies ar Madonas novada amatierteātru līdzšinējo pieredzi, cilvēkiem un vidi, kā arī kopā ar novada režisoriem piedalīsies praktiskajās dramaturģijas un režijas nodarbībās, kuras vadīs nozīmīgākie Latvijas profesionālā dokumentālā teātra pārstāvji – dramaturgs Jānis Balodis un režisors Valters Sīlis. Dramaturģijas specializācijas studentiem nometne ļaus praksē pārbaudīt dramaturģiska teksta dzīvotspēju, savukārt novada teātra ļaudīm būs iespēja paplašināt izpratni par teātra un dramaturģijas robežām.

Šāda projekta veiksmīga realizācija radītu iespēju līdzīgā veidā sadarboties arī ar citu Latvijas novadu amatierkolektīviem, tā stimulējot dramaturģijas formu daudzveidību un amatiermākslas attīstību Latvijā.


Informācija par projekta realizētājiem

Nometnes vadītāji:

Līga Ulberte, mākslas zinātņu doktore, teātra zinātniece un kritiķe, LKA asociētā profesore un pētniece, Drāmas un teksta bakalaura studiju programmas vadītāja. Kopš 2005. gada regulāri sekojusi Latvijas amatierteātru kustībai valsts skatēs, vadījusi drāmas un teātra analīzes nodarbības profesionālās pilnveides kursos amatierteātru režisoriem.

Mārtiņš Kagainis, režisors, kustību mākslinieks, Jūrmalas teātra aktieris, LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūras 2. kursa students, kuram ir ilgstoša pieredze amatiermākslas praksē gan kā aktierim, gan režisoram.

Nodarbību vadītāji:

Jānis Balodis, dramaturgs. LKA Teātra un kino dramaturģijas bakalaura programmas absolvents, pēc tam ieguvis maģistra grādu kino scenāristu specialitātē Salfordas (Lielbritānija) universitātē un šobrīd gatavojas otra maģistra grāda iegūšanai dramaturģijā Amsterdamas Teātra mākslas augstskolā. Kopš 2010. gada darbojas dramaturģijā gan kā tekstu autors, gan režisors, gan izpildītājs. Jāņa Baloža lugas tikušas iestudētas Dailes teātrī, Nacionālajā teātrī, Dirty Deal teatro, kā arī Lietuvā un Igaunijā.  Vairākkārt ticis nominēts Latvijas profesionālo teātru skates “Spēlmaņu nakts” balvai nominācijā “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā", divas reizes šo balvu ieguvis par izrādēm “Visi mani prezidenti” un "Nacionālais attīstības plāns”.

Valters Sīlis, režisors. Absolvējis LKA Teātra režijas bakalaura un maģistra programmu. Kopš 2008. gada iestudējis vairāk kā 30 izrāžu Latvijas Nacionālajā teātrī, Ģertrūdes ielas teātrī, Dirty Deal teatro un Liepājas teātrī, kā arī Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Vācijā, piedalījies daudzos starptautiskos kopprojektos. Vairākkārt ticis nominēts Latvijas profesionālo teātru skates “Spēlmaņu nakts” balvai nominācijā “Gada režisors”, tai skaitā, 2018./2019. gada sezonā par savām jaunākajām izrādēm “Liepāja-Latvijas galvaspilsēta” Liepājas teātrī, “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris” Nacionālajā teātrī un “Pēc grāmatas motīviem” Dirty Deal teatro. Uzskatāms par vienu no konceptuālākajiem  laikmetīgā  dokumentālā teātra radītājiem Baltijā. Kopā ar dramaturgu Jāni Balodi radījuši virkni unikālu projektu, kas balstīti dokumentālā materiālā (dzīvesstāstos, vēstures materiālos, sociālpolitiskajā realitātē u.tml.).

Karīna Lapšina, dejotāja, horeogrāfe. Rīgas Tehniskajā universitatē ieguvusi maģistra grādu uzņēmējdarbībā un vadībā, šobrīd studē LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūras 2. kursā laikmetīgās dejas horeogrāfiju, vakarus pavada deju skolā “Dzirnas”un strādā ar juniorēm, kas pārstāv Latviju ar Karīnas horeogrāfijām dažāda mēroga starptautiskos konkursos. 



Informāciju sagavatoja: Līga Ulberte
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums