21.februārī GISTAR Madonas reģionālo centru apmeklēja starptautiskā foruma dalībnieki

iesūtīts: 2018.02.21 15:07
Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta organizētā Starptautiskā kuņģa vēža profilakses pētniecības foruma ietvaros tika apmeklēts gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR Madonas pētījumu centrs.


Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts no š.g. 19.-23. februārim organizē Starptautisko kuņģa vēža profilakses pētniecības forumu. Tajā pulcēsies gan Eiropas vadošie eksperti, gan pārstāvji no valstīm ar augstu kuņģa vēža saslimstību, kā arī starptautisko profesionālo un pacientu organizāciju pārstāvji. Nedēļas garumā tiks apspriestas dažādas ar kuņģa vēža profilakses pētniecību saistītas aktualitātes, iepazīstināts ar Latvijā realizētajiem projektiem un apspriestas nākotnes sadarbības iespējas ar ārvalstu partneriem.

Pirms gada noslēdzās ES valstu kopējā aktivitāte CanCon (no “Cancer Control” - vēža kontrole). ES dalībvalstu valdībām tika prezentēti tās rezultāti. Cita starpā tika secināts, ka pareizai lēmuma pieņemšanai par kuņģa vēža mirstības profilakses pasākumu ieviešanu Eiropā nepieciešama papildus pētījumu veikšana. Latvijā jau vairākus gadus, sadarbojoties LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta un Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras pētniekiem, notiek vienīgais šāda veida pētījums Eiropā (GISTAR), kura rezultātus gaida daudzi speciālisti Eiropā un ārpus tās.

Eiropas eksperti (gastroenterologi, patologi, epidemiologi, bāzes zinātņu pārstāvji), kas piekrituši piedalīties GISTAR pētījuma Datu drošības un monitorēšanas komitejā (DSMB) pulcēsies Rīgā ar mērķi kritiski paskatīties uz pētījumā iegūtajiem rezultātiem, to atbilstību plašu pasaules līmeņa epidemioloģisku pētījumu prasībām.

 

Foruma ietvaros 21. februārī tika apmeklēts Madonas reģionālā pētījumu centrs, kas atrodas Madonas slimnīcā. Madonā ir vieni no vislabākajiem rādītājiem kādi Latvijā citās pētījumu veikšanās vietās ir bijuši. Pētījumu centra apmeklējuma laikā bija iespēja iepazīties ar centra ikdienas darbu, gūt ieskatu tajā notiekošajos procesos, uzdot jautājumus pētījuma vadītājiem, centra darbiniecēm un viesiem, kā arī rast atbildes uz interesējošajiem jautājumiem par centra darbību.

Pētījumu centra apskatē piedalījās pētījuma iniciators, LU profesors un kuņģa vēža pētījuma GISTAR zinātniskais vadītājs gastroenterologs Mārcis Leja, Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās vēža pētniecības aģentūras pētniece Jin Young Park, partneri no Kazahstānas, kuri jau ir iesaistījušies GISTAR projekta realizācijā, kā arī potenciālie partneri no postpadomju valstīm (kā Kirgizstāna, Krievija, Baltkrievija, Ukraina u.c.), kuri pētījuma realizācijā plāno iesaistītes tuvākajā laikā. 


*Informācijai

Zinātniskais pētījums GISTAR izstrādāts, lai meklētu jaunas stratēģijas gremošanas sistēmas ļaundabīgo audzēju mirstības samazināšanai augsta riska zonās.

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši.

Uz pētījumu centru tiek aicināti praktiski veseli cilvēki, kuriem nav nekādu sūdzību par kuņģa vai zarnu trakta darbību, vecumā no 40 līdz 64 gadiem. Aicinām iedzīvotājus būt atsaucīgiem un gadījumā, ja tiek saņemts zvans no pētījumu centra reģistratores, neatteikt un ierasties uz izmeklējumiem. Cilvēki pētījumu centrā var vērsties arī paši. Pētījums notiek sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Uz pētījumu centru cilvēkam jāierodas tukšā dūšā, procedūra ilgst apmēram stundu. Vispirms reģistratore izstāsta dalībniekam par pētījumu, tiek veikta anketēšanu, lai uzzinātu par dalībnieku dzīvesveidu, saslimšanām un ēšanas paradumiem, tiek veikti dažādi mērījumi un paņemtas analīzes.

Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū un Tukumā. Madonā pētījumu tiek plānots veikt līdz š.g. gada 31. maijam.


Informāciju iesūtīja: Inese Veckagane
Latvijas Universitātes
Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta
‌GISTAR pētījuma administratore

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums