Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/madonas-novads-latvijas-valsts-simtgade-piedava?fu=read&id=6451

Latvijas valsts simtgadi sagaidot

2017.04.26 20:26

Latvijas valsts simtgades svinības noritēs no 2017. gada aprīļa ar Latgales kongresa simts gadu svinēšanu līdz Latvijas starptautiskas atzīšanas simtgadei 2021. gada janvārī ar svētku kulmināciju 2018. gadā. Latvijas valsts simtgades svinību vēstījums ir "Es esmu Latvija" un tā vadmotīvs ir "Es daru Latviju, es radu Latviju", aicinot ikkatru iesaistīties svētku sagatavošanā un svinēšanā, kopīgi un atbildīgi pieminot Latvijas vēstures notikumus un stiprinot pamatu Latvijas nākotnei.

Latvijā pie šo svētku organizācijas un koordinācijas strādā birojs “Latvijai-100”, kas aicina šis programmas pamatnostādnes īstenot Latvijas reģionos, tādējādi ikkatra doma vai ideja var kļūt vienreizēja un neatkārtojama.

Arī Madonas novads ir sācis ceļu uz svētkiem. Darbu uzsākusi darba grupa, kas šobrīd apzina konkrētas idejas un ieceres, lai svētku pasākumi un norises būtu pārdomāti un dažādi, aptverot visus novada teritoriju. Tiem nav jābūt grandioziem pasākumiem ar vairākiem simtiem un tūkstošiem apmeklētāju. Tas var būt kāds piemiņas pasākums slavenam novadniekam vai sakopšanas talka kultūrvēsturiskā objektā. Uz vietām noteikti jāuzklausa un jāņem vērā sabiedrības doma vai ideja, jo viena no galvenajām svētku radošās koncepcijas un komunikācijas sastāvdaļām ir cilvēks, kas izcīnīja mūsu zemi, nodibināja valsti, atgrieza tās neatkarību, radīja jauno paaudzi, kas nesīs Latvijas vārdu pasaulē pretī nākamajai simtgadei.

Latvijas valsts simtgadei veltīto atklāšanas pasākumu cikls Madonas novadā notiks laika posmā no 30.aprīļa līdz 4.maijam. Informācija tiks precizēta, bet jau tagad zināms, ka atklāšanas pasākumi norisināsies Bērzaunē, kur baznīcā koris "Dziedonis" 30.aprīlī sniegs koncertu (latvju mise "Daugava"), savukārt 1. maijā Madonā tiks organizēta spēle skolēniem "Es mīlu tevi, Madonas novad!", 4.maijā Madonas kultūras namā notiks pasākums “Madona laiku lokos”. Tāpat  3. un 4. maijā visā novadā norisināsies Baltā galdauta svētki. Tostarp Madonas Valsts ģimnāzija 3. maijā rīkos svētkus pie Gaiziņkalna - "No Gaiziņa Latviju redzot".

1.aprīlī ir aizvadītas deju kolektīvu skate, kurā  dejotāju sniegumā varēja vērot nākamā gada svētku lielkoncerta “Māras zeme” repertuāru. Žūrija skatē vērtēja 25 novada deju kolektīvus, noslēgumā atzinīgi novērtējot deju kolektīvu sniegumu, kā arī pašvaldības atbalstu amatiermākslas kolektīvu veiksmīgai darbībai.
Koru skašu rezultāti skatāmi ŠEIT.
Deju kolektīvu skašu rezultāti skatāmi ŠEIT.

Simbolisks starts svētku atklāšanai tika dots 5.aprīlī, kad Valsts prezidents, Latvijas valsts simtgades patrons Raimonds Vējonis Rīgas pilī tikās ar Latvijas valsts simtgades norišu veidotājiem. Uz svinīgo darba tikšanos bija pulcējušies vairāk nekā 300 simtgades svētku organizatori no visas Latvijas.

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents izteica pateicību simtgades notikumu rīkotājiem par līdz šim padarīto darbu un aicināja iesaistīt svētku organizēšanā pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju: “Simtgades svētkus veidosim mēs paši ar saviem sapņiem, savu enerģiju un idejām. Šī būs lieliska iespēja parādīt citiem, ko mēs esam sasnieguši un ko vēl plānojam paveikt. Tas, kā noritēs svētki, būs atkarīgs no mums pašiem – vai spēsim simtgadi izveidot par visas tautas svētkiem, vai spēsim aizraut pārējos,” teica Raimonds Vējonis. 

Foto - Ernests Dinka, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs.


‌Informāciju sagatavoja: Valda Kļaviņa, Latvijas valsts simtgades svinīgu koordinatore Madonas novadā
‌Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa