Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates?fu=read&id=5654

Aizvadīta pirmā PII skolotāju konference

2016.04.13 11:44

12.aprīlī Kusas PII „Sprīdītis” norisinājās pirmā Madonas novada pirmsskolas izglītības skolotāju konference, kuras tēma bija Lasīšanas prasmju attīstīšana- mācīšanās kompetences pamats.

RPIVA lekotre Mg.Psych. Dace Bērziņa konferencē runāja par dažādiem psiholoģiskajiem aspektiem, kas ir būtiski bērna spējā iemācīties lasīt.

Dažādi pētījumi liecina, ka mācīšanas bieži vien notiek pēc principa „kā man, maniem vecākiem, tā bērniem..”, kas ne vienmēr ir pareizākais. Būtiski ir veicināt bērna interesi lasīt un saprast burtus, nevis to uzspiest. Lektore uzsver, ka bērna interese par burtiem rodas jau divu, trīs gadu vecumā. Tāpēc svarīgi, lai burti, skaitļi un vārdi bērnam būtu visapkārt jau šajā vecumā, stāsta lektore.

Tāpat lektore runāja par bērna gatavību mācīties 1.klasē. Mācību uzsākšana ir liels psiholoģisks pārdzīvojums pats par sevi, tāpēc svarīgi, lai bērns tam būtu gatavs gan morāli, gan fiziski, gan arī mācību spēju ziņā. Piemēram, ja bērns 7 gadu vecumā vēl nelasa, tad mācības skolā var sagādāt grūtības gan mācību programmas apgūšanā, gan psiholoģiskā ziņā. Tāpēc dažkārt vērtīgāk būtu veltīt vēl vienu gadu sagatavošanās procesam pirmsskolā. Daļa bērnu lasīt iemācās jau 4 un 5 gadu vecumā, taču psiholoģiski un fiziski bērns nav nobriedis mācību slodzei kāda ir sākumskolā.

Būtiski ir ļaut bērnam izpausties rakstīšanā, arī tad, ja pirmsskolas vecumā bērns raksts apgāztiem burtiem, no otras puses un spoguļrakstā. Bērnam vēl nav nostabilzējusies izprante par to kādā veidā pieņemts rakstīt, teic lektore D.Bērziņa.

Tāpat konferencē uzstājās Cesvaines PII „Brīnumzeme” logopēde Māra Skride, kas klātesošajiem izstāstīja par būtiskāko, ko veic logopēds. Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas vadītāja Līga Fiļipova runāja par lasīšanas veicināšanu un dažādiem pasākumiem, ko veic bērnu intereses veicināšanai. Sākumskolas metodiskās apvienības vadītāja Ginta Libeka runāja par lasītprasmi posmā no PII uz sākumskolu. Konferences beigās notika metodisko izstrādņu prezentācija.

Konferences sākumā klātesošos uzrunāja pasākuma organizatore Inese Kolneja, PII "Sprīdīts" vadītāja Silvija Čurkste, kā arī Aronas pagasta pārvaldes vadītājs Andrejs Piekalns. Ar muzikālu priekšnesumu uzstājās PII "Sprīdītis" audzēkņi.

Vidzemes TV video sižets 

Edīte Miķelsone