Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/aktualitates?fu=read&id=4220

Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi!

2014.05.20 16:19

Aprīļa mēnesī Lazdonas pamatskolas 5.-9.klašu skolēni piedalījās Monreālas Latviešu sabiedriskā centra un Vītolu fonda ekskursiju projektu konkursā "Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi". Projekta mērķis bija veicināt Latvijas vēstures izzināšanu un intereses attīšanu par Latvijas vēsturi dažādos laika periodos un novados. Konkursam bija iesniegti 127 pieteikumi no visas Latvijas, no kuriem tika atbalstīti 52, tostarp arī Lazdonas pamatskolas ekskursijas projekts uz Alūksnes novadu.

Pateicoties atbalstītajam projektam, 16.maija rītā  Lazdonas pamatskolas skolēni devās izzinošā ekskursijā. Pirmajā pieturvietā skolēni apskatīja Stāmerienas pili un majestātisko Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcu. Tad bērni devās uz Viktora Ķirpa Ates muzeju, kurš veidots pēc K.Ulmaņa atziņas: „Lauku sēta ir tautas šūpulis. Mūsu bagātības pirmavoti ir zeme un darbs”. Praktiski darbojoties, skolēni uzzināja par latviešu zemnieku dzīvi, darbu, sadzīvi, tradīcijām, par tā laika politiskajiem notikumiem, saimniecisko darbību, kultūru, izglītību un sportu, reliģisko dzīvi. Skolēnu interesi piesaistīja arī pagastā un novadā dzimušo vai dzīvojošo mākslinieku dzīve un  radošā darbība. Zeltiņos skolēni apmeklēja bijušās PSRS stratēģisko kodolraķešu bāzi.  Atlika tik pievērt acis, un pavisam skaidri varēja iztēloties, ka vēl ne tik senā pagātnē šeit valdīja dzīvība -  raitā solī soļoja karavīri, pildot savus dienesta pienākumus,  lielā ātrumā pa betonētajiem ceļiem aiztraucās garām armijas mašīnas, kurās , kā apgalvoja gids,  uz galveno štābu tika uzdots nogādāt augstākās slepenības pakāpes dokumentus.

Alūksnē skolēniem bija iespēja izjust simts gadus senu vēsturi, izstaigājot Livonijas ordeņa pilsdrupas un uzrāpjoties Tempļa kalnā. Elpu aizraujošus dabas skatus viņi varēja izbaudīt, stāvot uz Saules tilta, bet, skatoties pāri ezeram, apbrīnot restaurēto Jauno pili, kurā  skolēnu uzmanību piesaistīja gleznotāja Leo Kokles gleznas un neparastais dzīvesstāsts. Ernsta Glika Bībeles muzejs aicināja apskatīt vairāk nekā 220 Bībeles, daudzās Dziesmu un Sprediķu grāmatas un novērtēt vācu mācītāja Glika ieguldījumu pirmās Bībeles latviešu valodā tapšanā.

 Ekskursija bija vērtīga ar to, ka vienas dienas laikā skolēni, it kā ceļojot ar laika mašīnu, iepazina kultūrvēsturiskus objektus un notikumus vairāku  gadsimtu griezumā.  Netradicionālā, saistošā  veidā gūtās zināšanas spēja ieinteresēt skolēnus  un lika  paraudzīties uz vēsturiskajiem notikumiem  un vēsturi kā mācību priekšmetu mazliet citādākām -  zinātkārām - acīm.

Pateicoties Monreālas Latviešu Sabiedriskā centra iniciatīvai un šim projektam,  daudzi Latvijas skolēni kļūst bagātāki ne tikai ar zināšanām, bet arī ar apjausmu, ka arī viņi ir daļa no mūsu  vēstures. Paldies  projektu konkursa organizatoriem un iniciatoriem par dāvāto iespēju,  apceļot mūsu dzimtās zemes ievērojamākās un  vēsturiskiem notikumiem bagātās vietas.

Projekta radošās grupas vārdā I. Juhnoviča