Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=3771

Jāņa Ivanova klaviermūzika un 4. simfonija ''Atlantīda''

2013.11.07 12:08

Latvijas kultūras kanons mūzikā

Ceturtdien, 2013. gada 28. novembrī plkst. 19.00 Jēkabpils tautas namā, piektdien 29. novembrī plkst. 18.00 Madonas kultūras namā un sestdien 30. novembrī plkst. 18.00 Latgales vēstniecībā „Gors” izskanēs koncerts ar brīnišķīgām mūzikas pērlēm no Jāņa Ivanova daiļrades.

Pirmajā daļā skanēs komponista skaistākie skaņdarbi, kas komponēti klavierēm. Solists, viens no Latvijas izpildītājmākslas lepnumiem, starptautisko konkursu laureāts Rihards Plešanovs, kurš šobrīd stažējas Maskavas konservatorijā pie ievērojamā pianista Mihaila Voskresenska.

Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs izcilā skaņraža 4. simfonija ar nosaukumu „Atlantīda”. 2009.gadā izveidotais kultūras kanons apvieno tās garīgās vērtības, kas pēc ekspertu atzinuma vislabāk raksturo un izgaismo Latvijas kultūras mantojumu un viens no mūsu lepnumiem mūzikā ir izcilais komponists Jānis Ivanovs, kas iezīmē veselu pusgadsimtu latviešu kultūras attīstībā. Tieši viņa simfoniskā mūzika ir atzīta par kultūras kanona cienīgu vērtību. Simfonijas trauksmainais tapšanas laiks no 1939. – 1941.gadam un tajā ieliktais emocionālais komponista pārdzīvojums un priekšnojautas par tuvojošos vēstures katastrofu - Latvijas Republikas beigšanu pastāvēt, filozofiskā pamatdoma par varenas civilizācijas bojāeju Atlantijas okeānā, dara šo darbu aktuālu arī mūsdienās. Tā ir drāma, pirmais Ivanova darbs, kur tādā spilgtumā izcelts nesavienojamu spēku pretstats un sadursme – bargā nāve un cilvēka dzīvības skaistums. Šie divi pretpoli komponista mūzikā ieguvuši līdz šim nedzirdētu spilgtumu, kontrastainību.

Jāatzīmē, ka šim koncertam ir pieaicināts izcilais režisors Uģis Brikmanis un klausītājam tiks piedāvāta arī video projekcijā tērpta vizuāla šī koncerta koncepcija. Simfonijas atskaņojumā piedalīsies J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas (diriģente Anda Lipska), A. Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas (diriģente Agnese Grudinska), Madonas valsts ģimnāzijas (diriģente Ija Voiniča)meiteņu kori, kā arī Jēkabpils pilsētas simfoniskais orķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā.

Koncertu atbalsta Jēkabpils novada dome, Madonas novada dome, Smeceres sila sporta bāze, Madonas BJC, Latgales vēstniecība „Gors” un Valsts Kultūrkapitāla fonds.