Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/veseliba-akuali?fu=read&id=14244

Pasaules psihiskās veselības diena

Katru gadu 10. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules psihiskās veselības diena. Pasaules psihiskās veselības dienas galvenie mērķi ir virzīt psihisko veselību un labbūtību par pritoritāti visā pasaulē, veicināt sabiedrības rūpes par psihisko veselību un mazināt stigmu pret psihiskajām saslimšanām.

Šī gada Pasaules psihiskās veselības dienas devīze ir “Psihiskā veselība darbā”, uzsverot drošu, veselīgu darba vidi kā vienu no psihiskās veselības aizsardzības faktoriem. Neveselīgi darba apstākļi, tostarp stress, stigmatizācija, diskriminācija un pakļautība tādiem riskiem kā uzmākšanās, agresija, vardarbība u. tml., var radīt negatīvas sekas, ietekmējot nodarbinātā psihisko veselību, vispārējo dzīves kvalitāti un līdz ar to – līdzdalību un produktivitāti darbā.

Stress darbā ir viens no būtiskākajiem riska faktoriem psihiskās veselības traucējumiem pieaugušajiem (darbspējīgajiem) iedzīvotājiem. Ilgstošs stress var radīt depresiju, neirotiskus, ar stresu saistītus traucējumus, izdegšanas sindromu, pastiprinātu atkarību izraisošo vielu lietošanu un citas problēmas.

Ar darbu saistīts stress ir cilvēka reakcija uz darba prasībām un spiedienu, kas neatbilst zināšanām un spējām, apgrūtinot personas spēju pārvarēt to. Stress var rasties dažādos darba apstākļos, taču bieži vien tas pastiprinās, ja darbinieks jūt par maz atbalsta no vadītājiem un kolēģiem, kā arī zemu kontroli pār darba procesiem.

SPKC izstrādājis informatīvos materiālus par aktuālākajiem psihiskās veselības jautājumiem:

Ar visiem SPKC izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem iespējams iepazīties šeit.


Iesūtīja: Nacionālais veselīgo pašvaldību tīkls