Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=14134

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs septembrī piedāvā

Aicinām apmeklēt un atklāt Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krāšņo pasauli! Šobrīd muzejā apskatāmas aizraujošas izstādes un ieplānoti dažādi pasākumi.

IZSTĀDES Madonas muzeja Izstāžu zālēs

Lielās zāles

Līdz  9. septembrim – “Laiku maiņas” Imants Vecozols (pagarināts izstādes apskates termiņš)

Izstāde veltīta izcilā latviešu gleznotāja Imanta Vecozola vairāk kā 70 gadu darba gaitām un daiļradei. Imants Vecozols dzimis 1933. gadā Madonas apriņķa (tagad Madonas novads) Kārzdabā un bērnību pavadījis mātes dzimtajās mājās Liezērē. 1949. gadā viņš iestājās Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, kuru pabeidza 1954. gadā ar diplomdarbu “Mehāniskās darbnīcās”. 

Izstādē "Laiku maiņas" apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar I.Vecozola plašo daiļrades spektru laika gaitā. Mākslinieka izpausmes ir bijušas daudzveidīgas: no eļļas, akvareļa, temperas, pasteļa, kolāžas tehnikām līdz grāmatu ilustrācijām, sadzīves žanram, portretiem un ainavām. Tomēr visspēcīgāk viņš izpaudies klusās dabas žanrā eļļas tehnikā. Vecozola darbi izstaro gaišu kolorītu un metafizisku mieru, kurā jūtama cilvēka klātbūtne. 

I.Vecozola darbus papildina trīs meitas, tekstilmākslinieces Daces Vecozolas tekstilmākslas darbi.

No 14. septembra – Rotko muzeja izstāde “Rotko atspulgi”

Izstāde “Rotko atspulgi” tver Marka Rotko abstraktā ekspresionisma atbalsis mūsdienu mākslā. Eksponētie darbi tapuši, šodienas autoriem iedvesmojoties leģendārā mākslinieka daiļradē. Darbu izlase atklāj, kā Rotko klasiskā perioda krāsu laukumu kompozīcijas, kuru atšķirības zīme ir spēja raisīt spēcīgu emocionālu pārdzīvojumu, turpina rezonēt divdesmit pirmā gadsimta mākslinieku radošajos meklējumos.

Izstādē būs aplūkojami vairāk nekā 20 autoru darbi glezniecības un grafikas medijos no Rotko muzeja kolekcijas. Tos veidojuši mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Polijas, Nīderlandes. Lielbritānijas, Grieķijas, ASV, Austrālijas un Taivānas. Pārstāvētie autori piedāvā šodienīgas interpretācijas par Marka Rotko māksliniecisko valodu, pievēršoties tādām pārlaicīgām un universālām tēmām kā krāsu psiholoģija, garīgums, cilvēka eksistence un attiecības ar pasauli.

Izstādes atklāšana 14. septembrī plkst.13.00


Izstādes ieejas maksa:

Pieaugušajiem – 1.00EurSkolēniem – 0.20EurStudentiem, senioriem – 0.30EurPirmsskolas vecuma bērniem- bez maksas1-3.klašu skolēniem- bez maksasInternātskolu un bērnu namu audzēkņiem- bez maksasSkolotājiem, kurš atvedis grupu- bez maksas

Izstāžu zāles Mazā zāle

No 20. septembra – “Madonas muzejs vakar, šodien, rīt”

Septembris ir Madonas muzeja jubilejas mēnesis, jo 20. septembrī aprit 80 gadi, kopš muzejs dibināts. 80 gadu laikā Madonas muzejs izveidojies par vienu no lielākajiem un arī krājuma bagātībā un daudzveidībā labākajiem reģiona muzejiem. Muzeju visos laikos ir veidojuši cilvēki, kas tajā strādājuši un strādā. Krājuma saglabāšana, pētniecība, izglītojošais darbs, tehniskais un saimnieciskais darbs, komunikācija ar sabiedrību, pamatdarbības, ar ko muzejnieki ikdienā nodarbojas. Izstādes uzsvars šoreiz ir uz cilvēku ieguldījumu muzeja veidošanā – krājumā, pētniecībā, sabiedrības izglītošanā, skatoties pagātnē uz vēsturi, aks ir paveikts, aplūkojot šodienas notikumus un, ar jauniešu palīdzību izveidojot nākotnes muzeju. Tādēļ būs skatāms stāsts par Madonas muzeju vakar (1944. – 2003.), muzeju šodien, 21.gadsimtā un muzeju rīt, ko izveidojuši jaunieši.

Izstādes atklāšana 20. septembrī

Septembrī Pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija”. 

Ekspozīcija “Novada arheoloģija” apmeklētājus iepazīstina ar Madonas apkārtni no senāka laika posma pirms 10 000 gadu, kad Latvijas teritorijā ienāca pirmie iedzīvotāji līdz 17.gadsimtam, kad Latvijas teritorijā pastāvīgi notika dažādu varu maiņas. Ekspozīcijā aplūkojami akmens un kaula rīki, kas vēsta par pašu senāko laiku, bronzas rotaslietas un metāla darbarīki un rotaslietas, senlietas no Madonas apkārtnē esošajām ezermītnēm, kā arī arheoloģiskie priekšmeti no Madonas senkapiem.

Mansardā

Septembrī – “Jaunieguvumi Madonas muzeja krājumā” 

Kā priekšmets vai dokuments nokļūst muzeja krājumā? Kā tas kļūst par krājuma vienību, ko muzeja speciālisti pēta, glabā un izmanto, lai runātu par vēsturi un tagadni? Ik gadu par krājuma vienībām kļūst priekšmeti un dokumenti, ko atnes kāds apmeklētājs, vai arī tas tiek atrasts vai iepirkts (tas gan notiek ļoti reti), priekšmeti tie iegūti kā dāvinājums vai kādā mērķtiecīgi veiktā ekspedīcijā. Šoreiz vēlamies atskatīties uz muzeja jaunieguvumiem, kas papildinājuši krājumu laikā no 2019.gada līdz šai dienai. Papildinātas ir visas krājuma kolekcijas: dokumenti, etnogrāfijas un sadzīves priekšmeti, tekstilijas, tēlotājmāksla, arheoloģija, fotogrāfijas un fotonegatīvu kolekcija, grāmatas, bonistika, numismātika un monētu kolekcija, parādot dažādu periodu vēsturiskos notikumus un laiku Madonas novadā, kontekstā ar Latvijas un pasaules notikumiem.

Izstāde ir kā pateicība iedzīvotājiem, kuri šajos gados papildinājuši muzeja krājumu, vēloties, lai liecības par mūsu mantojumu tiek saglabātas nākamajām paaudzēm.


Izstādes ieejas biļete katrā izstādē mazajā zālē, mansardā: 

Pieaugušajiem – 0.50Eur

Skolēniem – 0.20Eur

Studentiem, senioriem – 0.30Eur

Pirmsskolas vecuma bērniem- bez maksas

1-3.klašu skolēniem- bez maksas

Internātskolu un bērnu namu audzēkņiem- bez maksas 

Skolotājiem, kurš atvedis grupu- bez maksas



Foajē

No 20. septembra – “Sirdsdarbs” Eduardam Kļaviņam 100


Līdz 6. oktobrim - Balto mežģīņu maģija”

Lai veicinātu nemateriālā kultūras mantojuma popularizēšanu un tamborēšanas tradīciju saglabāšanu, Biksēres muižā notiek Tamborēšanas čempionāts, kas šogad notiks jau ceturto gadu. Tas pulcē rokdarbnieces no visdažādākajām Latvijas vietām un pārstāvētas tiek gan Tautas lietišķās mākslas studijas, gan individuālās meistares.

Redzot lietišķās  mākslas attīstību Latvija un pasaulē, nākas secināt, ka tamborētāju paliek arvien mazāk. Atbalstot meistarus, kas nodarbojas ar tamborēšanu, ir radusies ideja čempionāta laikā organizēt izstādi “Balto mežģīņu maģija”, kurā vienkopus var aplūkot vairāk kā 20 dalībnieku darbus no dažādiem rokdarbu pulciņiem un mākslas studijām. Uzsvars ir uz balto mežģīņu darbiem. 


Izstādes foajē skatāmas bez maksas.


PASĀKUMI Madonas muzeja Izstāžu zālēs

14.augustā plkst. 13.00 – Rotko muzeja izstādes “Rotko atspulgi” atklāšana

20.septembrī plkst. 18.00 – koncerts “Madonas muzejam 80” Skolas ielā 10a, pretī Izstāžu zāļu ieejai. Piedalās VDPK “Atāls”, VDPK “Kalnagravas”, “VDPK “Rokraksti”, SDK “Atvasara”, Madonas novada kultūras centra jauktais koris “Madona”, Ļaudonas kultūras nama jauktais koris “Lai top”. Koncerts, kurā piedalīsies Madonas muzeja darbinieki, kuri dejo un dzied un, kurā aicinām svinēt svētkus kopā ar mums. Sliktu laika apstākļu gadījumā koncerts notiks Madonas novada kultūras centrā


Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve Sarkaņu pamatskolā


Septembrī  – “Sargiet savu latviešu biti” / Fr.Galenieks/

Izstāde veltīta biškopības vēsturei un tradīcijām Madonas novadā, laika periodā no 20.gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām.


Septembrī

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu atklātā krājuma kolekcijas: 

Ekspozīcija, kas veltīta Madonas novadniekiem – rakstnieka Viktora Eglīša dzimtai, aktrisei Olgai Dreģei, komponistam un kordiriģentam Valdim Breģim, muzikologam Jēkabam Vītoliņam. 

Krājuma apskate individuālajiem apmeklētājiem ir BEZMAKSAS, skolēnu grupai – 3.00EUR, pieaugušo grupai – 5.00EUR! Ekskursija uz atklāto krājumu jāpiesaka iepriekš, zvanot uz tālr. 26579716 vai 20221997


Haralda Medņa kultūrizglītības centrs “Dziesmusvētku skola”


Līdz 24.novembrim – Jolanta Rikveile – Moriņa “Latvija no tāluma raugoties”

Izstādes autore ir madoniete Jolanta Rikveile-Moriņa (dzimusi 1985. gadā Madonā). Izstādes nosaukums veidojies no tā, ka darbi lielākoties tapuši pēc fotogrāfijām vai iespaidiem, kas iegūti, viesojoties Latvijā.  Jolanta stāsta: Gleznošana ir mans mēģinājums notvert man apkārt esošo skaisto. Daba ir mans lielākais iedvesmas avots, tā ir mainīga, katrs gadalaiks atnes ko jaunu, bet tieši tādēļ tā ir neizsmeļams iedvesmas avots. Pēdējā laikā gleznoju galvenokārt ar akvareli. Akvareļkrāsās ar savu vieglumu ir brīnišķīgs veids kā atainot atmosfēru, atspulgus, mežus tālumos, tā ir gleznošana ar ūdeni, kas dažkārt ir neprognozējams, ūdens ir dzīvība, bet tieši tas padara šo tehniku īpašu. 


Pastāvīgā ekspozīcija “Haralds Mednis”

Apmeklētāji šeit var iepazīties ar kordiriģenta Haralda Medņa (1906-2000) dzīvi, iespaidiem un iedvesmas avotiem, mīlestību pret dziesmu, kā arī sajust Dziesmu svētku burvību, klausīties kora dziesmu repertuāru, izmēģināt diriģēšanas prasmi un iejusties diriģenta tēlā, atskatīties uz Dziesmu svētku vēsturi un, protams, nekautrēties un visiem par prieku arī ko uzdziedāt.

Vienā no ekspozīcijas telpām atrodas “Dziesmusvētku skapis”, kur apkopoti Dziesmu svētku materiāli, atmiņas un dziesmas. “Dziesmusvētku skolas” mērķis ir atdzīvināt šo vēstures apvīto vietu, lai tā pulcētu visa vecuma interesentus no Latvijas un visas pasaules, izglītojot un iepazīstinot ar tik bagāto, iedvesmojošo kormūzikas, dziesmu un deju svētku kultūras mantojumu. Priecāsimies, ja mums uzdāvināsiet savas Dziesmu svētku piemiņas lietas (dziesmu grāmatas un nozīmītes).

 



Vairāk informācijas:

Madonas muzeja Izstāžu zāles: 64823844, 29418187 vai rakstot uz e-pastu: zane.grinvalde@madona.lv

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve - krājuma glabātāja Inese Sudāre, tālr. 26579716 

H.Medņa “Dziesmusvētku skola”, vadītāja Santa Jaujeniece, tālr. 28080668, e-pasts: santa.jaujeniece@madona.lv 

Sīkākai informācijai sekot līdzi muzeja mājas lapā www.madonasmuzejs.lv un sociālajos portālos: www.facebook.com/muzejsmadona un www.twitter.com/muzejsmadona


***

Informāciju sagatavoja: Zane Grīnvalde, tālr. 64823844, 294718187, e-pasts: zane.grinvalde@madona.lv