Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=14133

Madonas muzejam 80

2024. gadā Madonas muzejs svin svētkus – 80 gadu jubileja gada garumā, kurā aicinām līdzdarboties ikvienu muzeja apmeklētāju. Šodien Madonas muzejs ir viens no lielākajiem un senākajiem reģiona muzejiem, mēs lepojamies ar unikālām Izstāžu zālēm, kas šajā gadā – 12.augustā nosvinēja 40 gadus kopš atvērtas apmeklētājiem, atklāto Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvi Sarkaņos, bagātu krājumu, pamatīgu zinātniski pētniecisko un izglītojošo darbu un Haralda Medņa kultūrizglītības centru “Dziesmusvētku skola.

Madonas muzejs ir vienīgais muzejs Latvijā, kas izveidots Otrā pasaules kara noslēgumā, savā ziņā apliecinot vēlmi saglabāt mūsu mantojumu, lai par vērtībām un tradīcijām mēs varam runāt arī pēc 50, 100 un vēl vairāk gadiem. 1944. gada 20. septembrī jaunā vēsturniece Elza Rudenāja ar Latvijas PSR Izglītības Tautas komisariāta pavēli tiek iecelta par Madonas Valsts vēstures muzeja pārzini. Viņa kļūst par pirmo muzeja direktori, iesākot stāstu par muzeju. Un tajā brīdī jaunā direktore drosmīgi no izpostītā Cesvaines skolas muzeja cenšas izglābt arheoloģiskās un etnogrāfiskās liecības, kuras atstātas kā “nevērtīgas”. Šajā brīdī E.Rudenāja, neskatoties uz bīstamo ceļu, jo šie priekšmeti un to fragmenti tiek atvesti uz riteņa no Cesvaines, ceļa malā atrodas nesprāgušas mīnas. Pateicoties E.Rudenājas rīcībai no zudības ir saglabājušās vērtīgas liecības. Krājums veidojas pamazām – ekspedīcijas, pētījumi u.c. krājuma komplektēšanas veidi ir pamats šodien bagātajam krājumam. Muzejs pēta un izglīto, pamazām kļūstot par galveno Madonas apkārtnes muzeju. 

No 1990. gada līdz 2024.gada maijam muzeju vada direktore Līvija Zepa un šo gadu laikā muzejs iegūst stabilu mājvietu krājuma un administrācijas telpām. 2003.gadā muzejs pārceļas no telpām Valdemāra bulvārī uz  telpām Skolas ielā 12, kur darbojas zem viena jumta ar savu tuvāko kaimiņu Madonas novada bibliotēku. 2016.gadā tiek atvērta Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve Sarkaņos, atklātais krājums trīs stāvos, parādot muzeja vērtības, sistematizāciju un daudzveidību. 2021. gada vasarā tiek atvērts H. Medņa kultūrizglītības centrs “Dziesmusvētku skola”. 

Muzejam ir saistoša un pamatīga 80 gadu vēsture: tiek izveidots daudzveidīgs krājums, kas šodien sastāv no vairāk kā 138 000 krājuma vienību, to izmanto ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet pētnieki un interesenti no visas Latvijas, ir pamatīgs zinātniski pētnieciskais darbs, veidojot izstādes, ekspozīcijas, pasākumu, publikācijas un izdevumus, organizējot konferences, ir plašs izglītojošais darbs , kurā tiek sagatavots piedāvājums muzeja apmeklētājam. Madonas muzeja darbība atbilst tam, kas rakstīts starptautiskajā muzeju definīcijā – muzejs kalpo sabiedrībai. 

Visu pastāvēšanas laiku muzeju veidojuši un veido cilvēki, muzeja darbinieki, draugi, sadarbības partneri un atbalstītāji. Pateicoties muzejnieku entuziasmam, vēlmei saglabāt mantojumu un dalīties ar iegūtajām zināšanām, sabiedrība var izzināt mūsu mantojuma vērtības, pētīt tās padziļināti, dalīties savos atmiņu pieredzes stāstos, kurus muzeju darbinieki pieraksta un saglabā. Ik dienu 80 gadu garumā ir ieguldīts darbs, lai krātu un saglabātu, pētītu un par pētījumiem stāstītu tālāk, lai veidotu izstādes un piedāvātu pasākumus un izglītojošās programmas. 

2024.gadu iesākām ar tikšanos ar bijušajiem muzeja darbiniekiem, uzklausot pieredzes stāstus, atmiņas, gada ietvaros “Madonas muzejam 80” zīmē notikuši arī citi pasākumi, bet galvenais šī gada pasākums norisināsies 20.septembrī  ar svētku koncertu, ar izstādes “Madonas muzejs vakar, šodien, rīt” atklāšanu, ar muzeja izdevuma “Mans MNM stāsts” atklāšanu, ar tikšanos un prieku par atkalredzēšanos. 20.septembrī Madonas muzeja mazajā zālē tiks atklāta izstāde “Madonas muzejs vakar, šodien, rīt”, kas stāstīs par muzeja lomu sabiedrībā dažādos laika periodos: Madonas muzejs vakar piedāvās apmeklētājiem izzināt muzeja vēsturi par pirmajiem gadu desmitiem līdz pat 21.gadsimta sākumam, rādot, kā muzejs veidojās, komplektēja krājumu, par  ekspedīcijām, dažādiem pētījumiem, komunikāciju ar sabiedrību; Madonas muzejs šodien stāstīs par 21.gadsimta pirmajiem 20 gadiem, kad paralēli muzeju pamatfunkcijām aktualizējas digitalizācija, ilgtspējīga krājuma saglabāšana un komplektēšana, aktīva projektu piesaiste utt, kad muzeja darbu ietekmējusi Covid-19 pandēmija un, kad starptautiskajā muzeju pasaulē apstiprināta jaunā muzeju definīcija, blakus vārdiem – krāt, pētīt, izglītot, iekļaujot tādus terminus kā “pieejamība”, “iekļaušana”, “dažādība”, “ilgtspēja”, “kopienu līdzdalība”. Savukārt Madonas muzejs rīt būs jauniešu veidots muzejs, parādot, kādu mūsu atmiņas institūciju vēlas redzēt rīt un, iespējams, jau šodien. Izstādes mākslinieciskās koncepcijas autore ir dizainere Rūta Jumīte, saturu veido muzeja speciālisti Zane Grīnvalde un Natālija Seļma.

20.septembra kulminācija būs pulksten 18.00, kad uz Skolas ielas pretī Izstāžu zāļu ieejai norisināsies jubilejas koncerts. Tajā piedalīsies deju kolektīvi un kori, kuros dejo un dzied muzeja darbinieki. Tā ir mūsu – muzejnieku dāvana muzeja apmeklētājiem, sadarbības partneriem, draugiem, aicinot svinēt un priecāties kopā. Tādēļ mēs priecāsimies jūs redzēt Skolas ielā 10a, koncertā, lai svinētu kopā ar  VDPK "Atāls”, VDPK “Kalnagravas”, VDPK “Rokraksti”, SDK “Atvasara”, Madonas novada kultūras centra jaukto kori “Madona” un Ļaudonas kultūras nama jaukto kori “Lai top”. Sliktu laikapstākļu gadījumā koncerts notiks Madonas novada kultūras centrā.

Rudens semestrī, atzīmējot muzeja dzimšanas dienu, norisināsies arī citi tematiskie pasākumi, kur katrs varēs atrast sev saistošu. Piemēram, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, oktobrī un novembrī notiks pasākumu cikls “Muzejs. Sabiedrība. Vide”, aktualizējot muzeja kā atmiņas institūcijas un saistību ar dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām – klimats, mode, izglītība, meklējot šo jautājumu vēsturisko nozīmi muzeja krājumā un pieaicinot konkrētās jomas ekspertus, runājot par šodienu. 

Aicinām svinēt kopā Madonas muzejam 80! Tiekamies Madonas muzejā!

 


Informāciju iesūtīja: Madonas muzeja direktora p.i. Zane Grīnvalde, tālr. 29418187