Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/pieauguso-izglitibas-un-augstakas-izglitibas-iespe?fu=read&id=14096

Ērgļos deviņi pieaugušie kļuvuši zinošāki finanšu pratībā

Madonas novada pašvaldībā, domājot par savu iedzīvotāju izglītošanu finanšu pratībā, turpināta pieaugušo izglītības programmas "Kļūsti par naudas pratēju!", kuru izstrādājusi Latvijas Banka sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Eiropas Savienības (ES) programmas Erasmus+ projektu "Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā" (projekta numurs Nr.101144108-NCLV2024-2025-ERASMUS-EDU-2023-AL-AGENDA-IBA) pilotēšana.

Programma “Kļūsti par naudas pratēju!” sastāv no 3 neformālās izglītības programmām – 1.modulis “Manu personīgo finanšu plānošana”, 2.modulis "Finanšu darbības pamati: Kā nosargāt savu naudu un atpazīt finanšu krāpniekus", 3.modulis “Praktiski risinājumi: Kā veiksmīgi ikdienā lietot bankas pakalpojumus”. Pirmo moduli “Manu personīgo finanšu plānošana” Madonas novada pašvaldībā pilotējam jau trešo reizi. Pirmo reizi tas notika 2023.gada novembrī Madonas Valsts ģimnāzijā, tad programmas ietvaros zināšanas apguva 11 pieaugušie. Otro reizi 2024.gada aprīlī 13 pieaugušie Cesvaines pilsētas bibliotēkā mācījās un dalījās savā pieredzē. Savukārt šovasar, laikā no 21.augusta līdz 27.augustam, Ērgļu pagasta bibliotēkā, 9 pieaugušie pasniedzējas Ilutas Zepas vadībā iepazinās ar 6 dažādām tēmām, proti, “Mans budžets”, “Ienākumi un izdevumi, kā tos pārvaldīt ikdienā”, “Uzkrājumi un to veidi”, “Mans drošības spilvens”, “Mana pensija”, “Apdrošināšana”.

Pārrunājot kursu saturu un sniedzot atgriezenisko saiti, kursanti atzina, ka informācija mūsdienīga, saistoša, reālai dzīvei noderīga. Benita Feldberga sacīja, ka “mācītais jau nav nekas jauns, bet lika padomāt, cik nopietni izturamies pret savām finansēm, līgumiem, kas ar tām saistīti. Noteikti vērīgāk izvērtēšu apdrošināšanas kompāniju un banku piedāvājumus. Par uzkrājumiem runājot, skaidrs, ka rezervei jābūt, bet es personīgi vairs neko netaupīšu, dzīvošu savam priekam. Patika pasniedzējas ieinteresētība, kompetence, iedziļināšanās katrā mūsu uzdotajā jautājumā. Jauki bija socializēties, iegūti jauni paziņas, cits “burbulis” nekā ikdienā.”

Ērgļu pagasta bibliotekāre Sarmīte Dreiblate arī izmantoja iespēju izglītoties: “Katrā tēmā atklāju sev noderīgu niansi, bet īpaši noderēs zināšanas par pensiju un apdrošināšanu. Kā ieguvumu no šiem kursiem uzskatu vietējās kopienas izglītošanu. Visi esam lauku reģiona cilvēki, iespējams, ka ikdienā tik dziļi un izsmeļoši nepievēršam uzmanību finanšu pratības jautājumiem, tāpēc ir labi, ka informāciju sniedz zinošs speciālists savā jomā. Pasniedzēja papildus pastāstīja arī par krāpšanas veidiem, kā rīkoties, ja secinām, ka notikusi krāpšana utt..

Kursu programma piemērota ikvienam iedzīvotājam”. Vēl dažas atziņas no kursantiem: “Bijām dažāda vecuma, bet dzīves uztvere līdzīga, priecēja, ka notika viedokļu apmaiņa, dalīšanās pieredzē”, “Mazāk nozīmīga tēma man šķita “Mans budžets”, bet visas pārējās tēmas noderēs ikdienas dzīvē”, “Papildināju savas zināšanas par dotajām tēmām. Strukturēta informācija, kas man palīdzēs turpmāk sakārtot savu finansiālo situāciju”, “Ļoti noderīga informācija par krāpniekiem, kā nepieļaut kļūdas, lai piekļūtu maniem datiem” u.c.. Ieteikums: “Mācību piedāvājums jāveido atbilstoši mērķauditorijai. Šādam kursam, piemēram, optimāli vajadzētu būt 3 dienas, jo vairāk dienas veltīt apmācībai var tikai pensionāri vai bezdarbnieki. Jāpilnveido kopienas informēšanas veidi par mācībām, lai pieteikties varētu pēc iespējas vairāk interesenti. Organizēt mācības regulāri, lai kopienas iedzīvotāji saprot, ka ir pieejama apmācība par dažādām interesantām tēmām. Informācija ļoti jāpārdomā, lai apraksts par mācībām radītu interesi cilvēkos. Jādomā būtu arī par kursu norises laiku, vasara nav tas labākais laiks, kad lauku reģiona cilvēki var atļauties mācīties”. Vaicājot par tēmām, kas aktuālas nākotnē, vairāki kursanti atzina, ka labprāt gribētu iepazīties ar mākslīgā intelekta piedāvātajām iespējām, vēlētos uzlabot digitālās prasmes, iemācīties lietot e-parakstu. Pasniedzēja Iluta Zepa piebilda: “Krājiet finanses, mācieties, lai tās neizkrāptu! Dalieties ar zināšanām!”

Paldies visām iesaistītajām pusēm par veiksmīgi realizēto neformālās izglītības programmu!

Informāciju sagatavoja projekta koordinatore -
Madonas novada Centrālās administrācijas
Izglītības pārvaldes izglītības darba speciāliste Jolanta Pabērza


Mācību process

Mācību process

Mācību process