Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://madona.lv/lat/vide?fu=read&id=14001

Dižkoki. Atrast, pastāstīt, saglabāt

2024.08.07 15:25

Dižkoki ir viena no Latvijas dabas vērtībām. Tie ir aizsargājami, jo kalpo kā mājvieta daudzām retām un aizsargājamām sugām un ir saistīti ar vēstures notikumiem, kā rezultātā dažiem no tiem ir arī kultūrvēstures vērtība. Saudzēsim kopā!

Lai veicinātu iedzīvotāju informētību par dižkokiem un mazinātu nezināšanas dēļ veiktus pārkāpumus, Dabas aizsardzības pārvalde īsteno informatīvo kampaņu.

Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektori pēdējos gados konstatē aizvien vairāk gadījumu, kad tiek bojāti un pat nocirsti dižkoki, jo sabiedrībā joprojām trūkst izpratnes, ka par dižkoku var kļūt ne tikai tādu sugu koki kā ozols, liepa un kļava, bet jebkuras sugas koks, sasniedzot Ministru kabineta noteikumos[1] noteikto apkārtmēru vai garumu.

Normatīvie akti paredz, ka uzdevums rūpēties par dižkokiem ir īpašniekam, uz kura zemes atrodas attiecīgais dižkoks. Zemes īpašnieka pienākumos ir nodrošināt arī aizsargājamo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumu ievērošanu. Proti, aizsargājamā koka nociršana (novākšana) pieļaujama tikai gadījumos, ja tas kļuvis bīstams un nav citu iespēju novērst apdraudējumu (piemēram, apzāģēt zarus, izveidot atbalstus), kā arī ir saņemta dabas aizsardzības pārvaldes rakstiska atļauja.

Lai veicinātu iedzīvotāju informētību par dižkokiem un mazinātu nezināšanas dēļ veiktus pārkāpumus, aicinām iepazīties ar dabas aizsardzības pārvaldes sagatavotajiem informatīvajiem materiāliem!

  1. Informācija par Latvijā reģistrētajiem dižkokiem, iespēju iedzīvotājiem pašiem pieteikt no jauna atrastos dižkokus: ŠEIT
  2. Infografika ar būtiskāko informāciju, kas zemes īpašniekiem jāzina par dižkokiem viņu īpašumā un to apsaimniekošanu: ŠEIT
  3. Saite uz pārvaldes veidoto video ar pamācību par dižkoku uzmērīšanu un pieteikšanu - “Dižkoki. Atrast, pastāstīt, saglabāt”: ŠEIT
[1] 2010.gada 16.marta noteikumi Nr.264 “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”

Informāciju iesūtīja: Everita Ģērmane, Madonas novada pašvaldības vides un energopārvaldības speciālists